Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

Değerliyi Bedava Ver, Değerini Asla Anlayamasın!

Değerliyi Bedava Ver, Değerini Asla Anlayamasın!
 

Bedava vermek; bir insana yapılabilecek en büyük kötülüktür. İhtiyacı olana yardım etmek dinimizin gereği olmakla birlikte bir kişinin gerçekten de ihtiyaç duyduğu hemen her şeyin değerini doğru olarak algılayabilirse anlamlıdır.

Bizler hemen her gün hep birlikte olaylarla karşılaşıyoruz.  Her yıl düzenli olarak okullarda devlet tarafından dağıtılan kitaplar, birçok okulda düzenli olarak ihale usulüyle geri satılıyor. Çünkü bedava olunca halkta birçok hizmet tam olarak karşılığını insanlarımızın önemli bir kesiminde karşılığını bulmuyor. Aynı zamanda çeşitli kurumların verdiği yemeklerin önemli bir kısmı yine aynı şekilde çöpe gidiyor. Belki de belediyelerin düzenli olarak dağıttığı ekmekler, devletimizin düzenli olarak düzenli olarak dağıttığı bir kitapların çöpe gitmesinin nedeni sadece ve sadece bedava olmasındandır. Aynı zamanda okullarda verilen derslerin gerçekte tam olarak anlamını bulmamasının nedeni eğitimin bedava olmasından kaynaklanmaktadır.

Kitap konusuna tekrar dönersek; bundan yıllar önce bir öğrenci kitabını düzenli olarak kullanır, kardeşine verir, o da kardeşine verir kitap hala güzel kullanılmış olur, israf edilmezdi. İsrafın tersi tasarruf ile aile bir kitapla birden çok çocuğunu okutur ve daha sonra da başkasına satılırdı. Bu şekilde bir kitap birden çok kişi tarafından kullanılırdı. Kitap değerliydi, değerli olduğundan değerli bir şeyden hemen herkes; azami faydalanmak ister. İnsanların tasarrufu neticesinde daha az matbaa iş yapıyordu ancak doğanın dengesi de korunmuş oluyor ve daha az ağaç zayi olmuş olmuyordu. O kitaplar topluma beşe malolurken, yirmibeşe maloluyor vergilerden karşılandığı için kişiler kullandıkları şeylerin değerinden haberdar olmuyor.

Aynı şeyin değeri farklı durumda değişir. Bunu kendimden biliyorum. İki kitap alıyorum ve daha çok para verdiğime daha çok para verdiğimden ötürü daha çok değer veriyorum, itinayla okuyorum. Aynı şekilde bedenen çalışarak ödemiş olduğum değerli olan kitabı gözüm gibi koruyorum. Aynı şekilde miras malı da öyledir. Anne ve babamızın miras bıraktığı hemen her şeyde doğru değerlendirme konusunda aynıdır. Sağlık da öyledir. Allah’ın verdiği sağlığı sağlıksızca yok ederiz.

Bedava; edinilme şekli kadar bir insana fayda sağlayabilir. Bir şeyin kişiye faydalı olması edinilme şeklinin zor olması zorunluluktur. Değerli olduğu düşünülen hiçbir şey bedava sunulmamalıdır…

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..