Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Design Week Turkey & New Gen

Design Week Turkey & New Gen
 

Design Week Turkey 2017


Moda ve tasarım organizasyonlarıyla dolu bir haftayı geride bırakırken Design Week Turkey’i tabii ki kaçırmadım. Çarşamba günü tasarımcı arkadaşlarımla birlikle katılım gösterdiğimiz etkinlikte atölye programları, sergiler ve konuşmacılar, endüstriyel tasarım, moda, görsel iletişim tasarımı ve mimari gibi birçok alanda Türkiye Tasarım Haftası’na özel hazırlanmış enstalasyonları gördük.

Türkiye Tasarım Haftası bu yıl oldukça kapsamlı bir program ile T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 8-12 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Saray’ında düzenlendi.

Design Talks

Tasarım konuşmaları başlığı altında alanında başarılı ve ünlü isimler bir araya geldi. Bu sohbetlerde çok saygı duyduğum ve sevdiğim arkadaşım Fırat Neziroğlu’nun ‘Deneyimi Tasarlamak’ adına yaptığı konuşma oldukça ilham vericiydi. Bazı insanlara bir tanımlama yapamazsınız. İşte bu durumda kendisini bir yoga öğreticisi, dokuma ustası, öğretmen, olarak tanımlarken, kendisi ise : ‘ Hiçbir yolun yolcusu yada hiçbir öğretinin kölesi olmadan, birbirimize görünmez ağlarla, nefesle bağlıyız’ diyor.

Yaratıcı Atölyeler ve Yeni Deneyimler

Benim en çok ilgimi çeken Deri ile Tanışmak Atölyesi oldu. Moda ile yakından uzaktan alakalı etkinlikler ister istemez ilgimi çekiyor. Yürütücülüğünü Kerem Ariş ve Merve Parnas’ın  Uniqka markasıyla düzenlediği atölyede, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar derinin kullanımı ve nasıl işlendiği ile alakalı bilgiler verildi. Katılımcılar kendi kartlıklarını yapmayı bile öğrendiler.

Bunun dışında, Koku Tasarımı Atölyesi, Absürt Afişler Atölyesi, Dijital Deneyim Atölyesi , Ayakkabı Tasarım Atölyesi, City Design ve Design Thinking Atölyeleri gibi birçok farklı deneyimsel atölyeler yer aldı.

Tasarım Haftası ve Yeni Nesil Tasarımcıların ‘We Are’ Sergisi

Moda ve Tasarım alanında beni en çok heyecanlandıran sergi İstanbul Moda Akademisi öğrencilerinin, kendilerinin keşfetmeleri ve en doğru dilde ifade etmeleri adına yıl boyunca hazırladıkları başarılı projelerini sundukları ‘We Are’ sergisiydi.

New Gen

Sergiyi gezerken genç tasarımcılardan Tuğçe Güreşçi ile tasarım süreci ve hisleri hakkında konuştuk.Çok emek verdiği ve disiplinli bir çalışma süreci geçirdiğinden bahsetti.

MBFW SS18 koleksiyonu L’INTERDIT , soyutluğunu kokulardan, somutluğunu Audrey Hepburn ve Perfume: The Story of a Murderer filminden alan koleksiyonun amacını kokunun gücünü keşfetmek olarak nitelendiriyor.Oldukça etkili bir biçimde hissedilen koleksiyon, bir rüya gibi görünüyordu.

Neslihan Cömez  ‘DUAL SOULS’ Ütopik SS18 koleksiyonu ise hayata doğuştan bir engelle başlayan insanların yaşadığı psikolojik sorunlar ve sonrasında tedavi görmek zorunda kaldıkları sürece değinen bir koleksiyon hazırladı. Bireyin kendi benliğindeki ikili mücadelesini tasarımlarında görkemli bir şekilde işlemiş.

Tuğçe Demirhan’ın Pablo Escobar’ın kişisel zevklerine göre kurduğu hapishanesi La Cathedral’den ilhamla oluşturduğu LOS MAGICOS koleksiyonu oldukça ilgi çekiciydi. Kumaş doku çalışmaları, renk kullanımı ve baskı teknikleriyle koleksiyonunu oluşturmuş.

Asude Şenoğlu’nun Fake ID adlı koleksiyonu ilhamını sokaktan alan ve herkesten bir parça barından yansımalardan oluşuyor.Toplum baskısı gibi nedenler yüzünden gizlemek zorunda kaldığımız gerçek kimliğimize atıfta bulunmuş.Sokağı ve kusuru en iyi anlatan kumaş denim ile birlikte çalışarak koleksiyonu bir bütün haline getirmiş.

Merve Gülbudak ise My Heart is Stranger adlı koleksiyonunu, The Danish Girl filminden ilhamla tasarladı. Filmi izlerken yaşadığı duyguların bir yansıması olarak nitelendirdiği huzur dolu koleksiyon tasarımlarını oldukça beğendim.

Bu yaratıcı ve çalışkan yeni nesil tasarımcıların umarım yolu açık olur. Hepsini gönülden tebrik ederim.

Design Week Turkey Haftasında birbirinden yaratıcı atölyeler, konuşmalar ve sergilerle mükemmel bir hafta geçirdik. Yeni etkinlik ve organizasyonları yazmaya devam edeceğim. Görüşmek dileğiyle..

https://www.gokcekomurcucosmos.com/

https://www.instagram.com/gokcekomurcucosmos/

https://www.instagram.com/gokcekomur/

 
Toplam blog
: 27
: 126
Kayıt tarihi
: 30.12.16
 
 

Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Lisans mezuniyetimden sonra İstanbul Moda Akademisinde Moda Yöne..