Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Devlet Kimseye İş Bulmak Zorunda Değil

Devlet Kimseye İş Bulmak Zorunda Değil
 

Halkın tepkisini de çekseniz doğruları söyleyeceksiniz; şimdi bazen yetkililerden iş istendiğini onlarında sana işi ben mi bulacağım dediklerini duyuyoruz; haklılar.

Devlet insanlara iş bulmak zorunda değil ama iş ortamı yaratmak zorunda, devlet iş alanı açsın ben işimi bulurum. İhtimal ki işsiz kimselerin yetkililerle karşı karşıya gelmeleri bu yüzden.

Ülkede iş yok ama olsa da çalışma hayatıyla ilgili yanlış bakış açıları var. Yazdık daha önce, birkaç meslek dışında artık üniversite diplomasıyla işe girilmiyor.

İnsanlar klişeleşmiş ama artık eskisi gibi olmayan bazı mesleklere (mühendis, öğretmen, memur gibi) takmışlar; bitirdikleri okulla da bağlantı kurarak bu işlere girmeyi bekliyorlar.

Açık söyleyim artık bu iş öldü, mutlaka bir mesleğiniz olacak. Artık işe girerim diye değil bir konuda uzmanlaşmak ya da okumuş kültürlü bir insan olmak için üniversiteye gidiliyor. Okul bitiririm de işe girerim demiyorsunuz yok böyle bir şey çünkü.

Üniversite kontenjanları boş kaldı,  doktorluk falan dışında kimse üniversiteye gitmek istemiyor. Niye gitsin mezun olunca diploma ona iş sağlamıyor ki…

İşte görüyorsunuz Türkiye Kerim Korkut eğitim sistemlerine mecbur kaldı… Deniz bitti, önü çıkmaz; açın eğitim sistemlerimizi okuyun benim dediğim gibi olmuş mu olmamış mı? İyi oluyor aslında; gerçeği gözüne sokuyoruz görmüyor!

Bizim eğitim sistemlerimizde gençlerin üniversiteye gitmeleri mecbur değil, isterse gider. Gitmese de kaybı yok, 16-21 yaş arası (TES) sisteminde hepsini meslek sahibi yapıyoruz. Ama işte dedim ya Türkiye’de etiketin olacak.

Şu an için işsizliği önlemenin yolu ne iş olursa yaparım abi. Ayakkabı boyacısının işi var, Boğaziçi mezunu mühendisin işi yok. Olamaz ki zaten kaç tane mühendis lazım bu ülkeye; ama boyacı lazım.

Sonra şu kadar maaş, yok öyle bir şey… Becerinin karşılığı neyse o…

Sonra emekli oluncaya kadar garantili iş, öyle bir ülke varsa gidelim… Burada iş vardır burada çalışırsın, bitince başka bir yerde devam edersin; nerede iş varsa orada çalışırsın!

Bunlar değişmesi gereken yanlış anlayışlar, hükümet görevini yapsa bile doğru dürüst bir çalışma hayatı olmaz. Çalışana göre değil yapılacak işe göre planlama olur.

Ülkeyi yönetenler bu konuda yaratıcı değil, zaten insanların iş yapıp meslekleriyle para kazanacakları çoğu alanı da muhafazakâr anlayışları nedeniyle daralttılar. Türkiye’de neredeyse eğlence yasak. Sanat yasak. Ben kime nerede iş bulacağım. Herkesi imam mı yapacağım!

İş alanı yaratamıyorlar… Ben böyle bir ülkede 10 milyon kişiye iş alanı yaratırım. Yalnız öyle garantili masa başı üç bin maaş filan yok. Yeteneğinle ne kazanırsan, istersen ayda on bin kazan!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..