Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '17

 
Kategori
Güncel
 

Devletin adaletini görmek...

Devletin adaletini görmek...
 

Görsel internetten alınmıştır.


Akşam haberlerini izlerken televizyonda, Ortaköy'deki Reina saldırısını gerçekleştiren ve 39 kişiyi öldüren terörist olduğu zannıyla İstanbul Pendik’te bir kişinin vatandaşlar tarafından yakalanıp linç girişiminde bulunulduğuna dair izlediğim görüntülerle şaşkına döndüm.

Bundan önce de Barbaros Şansal’a uçaktan indirilirken linç girişiminde bulunulmasına…

Milletçe psikolojimiz mi bozuldu yoksa vatandaşın devletin adaletine güveni mi sarsıldı ki kendi adaletini sağlamaya çalışıyor?

Bunlar ne kadar çirkin ve bir o kadar da ürkütücü görüntüler. Sosyal medyada da buna çanak tutan, destekleyen paylaşımlardan geçilmiyor. Üstelik bazı yetkili ağızlardan dahi adeta hoşgörüyle karışık ifadeler göze çarpıyor. Biz çıldırdık mı yoksa?

Oysa bir durup düşünsek yapılanların ne kadar yanlış olduğunu göreceğiz.

Devlet neden var? Devletin görevleri nelerdir?

Bunların en başında kişi dokunulmazlığını korumak gelir. Toplumun huzur ve güvenliğini sağlamak, Ülkenin bölünmezliğini korumak, Adaleti toplum içinde tesis etmek vs.

Tüm bunları sağlamakla görevli bir devlet varken, vatandaşın durumdan vazife çıkartıp yakaladığı, ya da polisçe yakalandığı halde bir anda üzerine saldırıp linç etme girişimleri neden oluyor?

Suçlu olduğu dahi kesinleşmeyen bir kişinin cezasını kesmek hangi aklın ürünüdür? Ki sonuçta yakalanan kişinin terörist olmadığı anlaşılmış. Bu şahıs ölebilirdi. O zaman bunun hesabını kim, nasıl verecek? Burada diyebilirsiniz belki; “Aman düşündüğün şeye bak, zaten her gün onlarca kişi ölüyor, ha bir eksik, ha bir fazla ne önemi var…” Önemlidir elbet, her bir can kıymetlidir, kıymetli olmalıdır. Yoksa nasıl “biz insanız” deriz? Yoksa nasıl “Hukuk Devleti” oluruz. Kabileden farkımız kalır mı?

Devlet burada üzerine düşeni yapmalı ve bu linç girişiminde bulunanları, destekleyenleri mutlaka cezalandırmalıdır. Şayet bu yapılmaz ise, yapanlar iyice şımarıp kendini adaletin temsilcisi gibi görecek ve daha çok masum canlara kıyacaktır. Kim kimi beğenmezse saldıracaktır. Böylece dertlerimize yeni dertler eklenecektir. Bu durum toplum olarak her geçen gün daha da ayrışarak bir iç savaşa gitmemize zemin hazırlayabilir.

Devlet yetkililerinin bu konu üzerinde hassasiyetle duracaklarına, durmaları gerektiğine inanıyorum. Önü alınmazsa ileride daha çok canlar yanacaktır. Terör saldırılarıyla zaten iyice tedirgin olan halk, bu defa da haddini bilmezler nedeniyle sokağa çıkamaz hale gelecektir.

Devletin adaletini görmek ve adil bir devletin vatandaşı olarak güven duygusuyla yaşamak her bireyin hakkıdır…

04 Ocak 2017

 

 

 
Toplam blog
: 278
: 1431
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

Bir Kamu Kurumundan emekliyim. Bloğumda; yaşadıklarımı, çevremde gözlemlediğim olaylar ile kendi ..