Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dezavantajlı gruplar ve medya gözünden temsili gençler- yaşlılar

Dezavantajlı gruplar ve medya gözünden temsili gençler- yaşlılar
 

Medya Araştırmaları ve Kültürel İletişim Derneği  MAKİ Başkan Yardımcısı Bülent Önder’in organizasyonunda “ Dezavantajlı Grupların Gözünden Temsil” Çalıştayı kamu kurum ve kuruluşları, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi öğrencileri, STK’lar ve katılımcılarla Ankara Park Otelde bir araya gelerek yapıldı.

Doç. Dr. Burcu Sümer; “Dezavantajlı kavramının tanımı, kapsamı ve Türkiye’deki Durum” unu, Prof. Dr. Ülkü Doğanay “Dezavantajlıların medyada temsili ile ilgili genel stratejiler ve söylemler ”ini,  Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Taş; ise “Medya Etiği ve temsil ilişkisini” ve dezavantajlı grupları medya gözünden anlatılar.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar; yaşlıların dezavantajlı durumları ile ilgili olarak Dezavantajın önünden “D” yi kaldırırsak avantaj olur dedi ve yaşlılar ilgili olarak genel bir takım konularda bir röportaj verdi.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkan Yardımcısı Kişisel ve Kurumsal Danışman Belgin Turan’ın, moderatörlüğünü ve sunumunu yaptığı “Gençler ve Yaşlılar” Çalıştayında gençlerin ve yaşlıların sorunları, çözümler ve eylem planı üzerinde konuşuldu.

Grup oturumunda; Üniversitelerden katılan genç arkadaşlarımız; gençlerin kararsız, duyarsız, geleceğe yönelik hedefleri olmayan, beyinleri yıkanmış, sanki bir yerlerde yer almazlar gibi lanse ediliyor.

-Gençler yaşlılara saygı göstermezler. Gençlerle yaşlıların karşılıklı sevgi-saygı çerçevesinde davranması gerektiği,

-Erkeği yetiştiren o kadındır. O zaten elin kızı, evlenince eşine de sözünü geçirmeye çalışıyor. Erkek evlat doğunca kadın saygı görüyor.

-Kadın belli bir yaşa gelince artık ona cinsiyetsiz gibi davranılarak saygı gösteriliyor.

-25’li yaşlarda kariyerde yapsa ne zaman evleneceksin. Ne zaman çocuk yapacaksın. Kızlara sürekli bir toplum baskısı var.

-İşe girerken deneyim isteniyor. Fakat bir yerden de biz gençlerin iş deneyimi olması gerekiyor. Yani bu ilk bir şekilde olmalı ki deneyimli olalım.

-Dizi filmlerde özellikle; yaşlıların maddi açıdan sömürülecek biriymiş gibi gösteriliyor ölümü bekleniyor adeta. Ya çok otoriter ya da çok aciz durumda gösteriliyor.

-Kamu spotlarında ayrımcılık yapılıyor.

-Alzheimer, Demans gibi bakım veren yerlerin ve ailelerin sorumluluklarını yerine getirmede bilgi, beceri eksikliği, yaşadıkları, korku, ankisiyete, stres, davranış bozuklukları, eğitim, danışmanlık hizmeti verilmelidir.

-Yaşlıların dolaşım sistemi hastalıklarından dolayı yüzde 46,8 oranında hayatlarını kaybettikleri tespit edilmiştir. Bunun için yaşlılarımızın dışarıya çıkmaları ve toplu taşım araçlarını kullanırken insanların 65 yaş kartı diye uyarısının negatif bir bilinç oluşturduğu ve neden dışarıya çıkıyorsunuz evinizde oturun anlayışı onları moral olarak üzdüğü ve bir yerden bir yere giderken stres altında olan yaşlılarımızın daha çok hasta olduğu ve sağlık giderlerinin artığı,

-Gençlerimizin enerjisi ve coşkusu ile yaşlılarımızın tecrübeleri birleştirilerek festivaller ve etkinlikler düzenlenebileceği,

-Yaşlı İhmal ve istismarının önlenmesi, yaşlı istismarı ve ihmalini önlemede ailelerin ve sağlık personelinin farkındalığı artırılmalı, medya desteği alınmalıdır.

-Yaşlılık konusunda politikaların üretilmesi ve bu politikaların yaşama geçirmesi, konusunda ilgili kurumların daha duyarlı davranması,

- Öncelikle yaşlıların parasal güvencesi teminat altına alınmalıdır.

 - Yaşlıların kendilerini geliştirmelerine, sağlıklı yaşlanmalarına ve sağlıklı ya- şamalarına olanak sağlayacak hizmetler sunulmalı ve ortamlar yaratılmalıdır.

Umuyoruz ki, toplumdaki her birey ve kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, STK’lar ve sivil halkımız bu konulara daha duyarlı davranır. Aydınlık günlere ele ele vererek koşabiliriz ancak.

30.04.2016

belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..