Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Didim Thales buluşması gerçekleşti.

Didim Thales buluşması gerçekleşti.
 

Thales, 2500 yıl sonra doğduğu, büyüdüğü, felsefi düşüncelerini geliştirdiği, matematik problemlerini çözdüğü bu topraklarda Felsefeciler ve Matematikçilerin konuşmacı olarak katıldığı geniş katılımlı bir toplantıda, Milet Amfi Tiyatro’da anıldı…
 
Didim Belediyesi’nin ev sahipliği ve katkılarıyla gerçekleşen 1. Milet Thales Buluşmasına
Didim Belediyemiz, DİTAP (Didim Turizm Altyapı Birliği), Türk Matematik Derneği, ditur (Didim Turizm Derneği), TURAD (Turizm Araştırmaları Derneği) bu önemli çalışmaya katkı sağladılar…
 
Ev sahipliği ve Thales Buluşması projesinin gerçekleşleştirmek büyük gayretler sarf eden Didim Belediye Başkanımız Deniz Atabay ev ve proje sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yaptı.
Belediye’nin klasik görevleri dışında, bölgenin kültürel, doğal, tarihsel yapısını öne çıkaran ve bunları tanıtan önemli çalışmaları da vardır. Üzerinde yaşadığımız bu topraklarda çok sayıda bilgin yaşamış bunlardan en önemlisi Thales’dir.
 
Thales’i tüm insanlığa daha iyi anlatmak için böyle bir organizasyon bizim için çok önemlidir. Bizim yaşadığımız bu topraklarda Thales gibi bir felsefeci ve matematikçinin yaşamış olmasından dolayı mutluyuz. Gelecek yıllarda Thales Matematik ve Felsefe okulunu kurmaya kararlıyız dedi.
 
TURAD (Turizm Araştırmaları Derneği) Başkanı ve eski Turizm Bakanımız Bahattin Yücel de:  Çok bilinen bir söz vardır. “Tarih, üzerinde yaşadığı coğrafyaya göre şekillenir. “ 2500 yıl önce doğa bilimlerinin ve felsefenin kurucusu Thales bu topraklarda yaşamıştır.  “Didim Thales Buluşması projesini çok önemsiyoruz ve daha ileri boyutlara taşınmasını umuyoruz dedi.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı adına danışman Ersin Balcı yaptığı konuşmada:”Böyle bir günde bakan adına olmak,  büyük bir mutluluk.  Bu toplantıyı çok önemsiyoruz. Thales, Anadolu’nun insanlığa bir armağanıdır. Onu burada anmak için bir araya gelmek çok mutluluk vericidir. Katılımcılara çok teşekkür ediyorum dedi.
 
Sıra, akademik anlamda Thales’i anlatmaya geldi. Program şöyleydi:
 
Konuşmacılar:
Prof Dr Betül Tanbay (TMD Başkanı) Açılış Konuşması
Prof. Dr. Attila Aşkar (Koç Ü) Tales: Filozof, Matematikçi ve Futures'un Mucidi 
Prof Dr.Ayşe Berkman (Mimar Sinan GSÜ) Tales'in Hesapları
Prof. Dr.David Pierce (Mimar Sinan GSÜ) Kanıt Kavramının Öncüsü Olarak Tales
Prof. Dr. Ali Karatay (BÜ) Tales ilk matematik felsefecisi miydi? 
Prof. Dr. Alp Eden (BÜ)Cumhuriyet Dönemi Matematik Tarihçi
 
TMD (Türkiye Matematikçiler Derneği) başkanı Prof.Dr. Betül Tanbay; Matematik Derneğinin ilk kadın başkanıyım davetiniz beni mutlu etti.  Cebinizdeki 10 liranın üzerindeki resme bir bakınız. Matematik derneğimizin ilk başkanını Cahit Arf’ı göreceksiniz. Thales bizim hemşerimizdir. Nar bilmecesinde olduğu gibi, tarihten aldım bir kişi bugüne geldim bin kişi. Ben bugün geleceğin  Thales konularını düşünüyor gibiyim.  Tarih, coğrafya, Yurttaşlık bilgisi, felsefe, matematik vb konularında birer Thales sempozyumu yapılabilir. Thales hakkındaki bilgileri çoğunlukla Heredot’tan alıyoruz.  Thales’in geniş bir coğrafyada yaşadığını, dolaştığını da zannediyoruz. Mezopotamya, Mısır, gibi… Thales ve coğrafya, Thales ve Tarih, Thales ve Yurttaşlık,  Thales ve iktisat hepsi ayrı bir konudur… Milet’i savaşa katmadığı için barışcı yanı da konuşulabilir… Thales ve Din konusu da konuşulabilir. Thales ruhlara inanıyordu, mitolojilere inanmıyordu, mitolojiden maddeye geçer…
 
Tanbay, asıl konumuz Thales ve matematik diyerek Thales teoremleri, Piramitlerin yüksekliğinin ölçülmesi, üçgenlerin açıları konusunda çizdiği grafiklerle şekillerle herkesin anlayabileceği bir matematik dersi verdi…
 
Prof. Dr. Ayşe Berkman Türkiye’nin antik bir kentinde matematik konferansı vermek bizim özlemimizdi. Berkman, Thales’in hesapları ve çözümleri üzerine bir konuşma yaptı. Thales hesapları kaynağını Diogenes’ten öğreniyoruz. Gemilerin kıyıya uzaklığı, birbirine uzaklığı,  Piramitlerin yüksekliği,  ikizkenar üçgenin taban açılarının eşitliği, birbirini kesen iki doğrunun ters açılarının birbirine eşit olduğu konularını ve bir takım farklı olasılıklarla birlikte anlattı.
 
Prof. Dr. David Pierce; Thales’e ait bilgileri Heredot’tan öğreniyoruz.  Güneş tutulmasının tarihini bilen ilk kişi olarak Thales bu hesabıyla Lidya – Med Savaşını da bitmesine ve dolayısıyla barışa katkı sağlamıştır. Bu tarihi olaya göre de Thales’in doğum tarihini ve yaşını yaklaşık olarak hesap edebiliriz dedi. Geometrinin mısırda geliştiğini, Yunanlıların Geometriyi Mısırlılardan öğrendiği, matematiğin özerk ve evrensel olduğunu, hepimiz birbirimizden farklıyız ama hepimiz birbirime eşitiz dedi.  Tales’in açı hesaplarını çeşitli şekillerle, grafiklerle açıkladı.
 
Prof. Dr.  Ali Karatay ; Thales buluşmasını düzenleyenlere teşekkürle başladığı konuşmasında Felsefe nedir, neden Thales ilk felsefecidir ve matematik felsefesi üzerine yaptığı konuşmada ontolojik (varlık) ve epistemolojik(bilgi) değerlendirmeler yaptı.
 
Prof. Dr. Alp Erdem; Cumhuriyet Dönemi matematik tarihçiliği, kültürel miras sorunu, Thales’i nasıl konuşuyor olmamız konularına dikkat çekerek, Aydın Sayılı ve Adnan Adıvar’ın bu konularda yazmış olduğu kitaplara dikkat çekerek örnekler verdi.
 
Didim Thales Buluşması, Milet Müzesi bahçesinde Didim Belediyesi tarafından verilen kokteyle sona erdi…
 
 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..