Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dikkat! Klimalar ölüm saçıyor

Dikkat! Klimalar ölüm saçıyor
 

klimalar belli aralıklarla temizlenmeli (netten)


(LEJYONER HASTALIĞI)

Günlerdir yazılı ve görsel basında haberlerde klimaların ölüm saçtığından, Lejyoner hastalığından bahsediliyor.

Klimaların yazın aşırı kullanımı sonucunda başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere bir tür zatürre olan Lejyoner hastalığının da görülebileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sinan Gürkan,  “Klima yoluyla bulaşan bu hastalık, diğer zatürrelerden farklı olarak akciğerde yoğunlaşan sorunlardan daha çok kas ağrıları, halsizlik, ateş gibi belirtilerle seyrediyor. Klimanın temizliği ihmal edilen filtrelerinde üreyen bakteriler, uygun sıcaklıkta çoğalıp, ortamdaki havaya hızla yayılarak zatürre vakalarında rol alıyor” dedi.

 

Yaz aylarını Fethiye’deki evimde geçirdiğim için, özellikle Temmuz ve Ağustos ayarında tahammül edilmez sıcaklar oluyor. Mutfağım açık mutfak salonla bir o nedenle yemek piştiğinde daha da sıcak oluyor. Eşim Ankara’dan gelir gelmez klimaların bakımını yaptırıyor, filtrelerini değiştiriyor. Fakat klimalarını çok gerekli olmadıkça açmıyoruz, onun yerine vantilatör kullanıyoruz. Klimaları açtığımızda direkt yüze ve göğse vurmayacak şekilde ayarlıyoruz.

 

Yaz aylarında ve kışın ısınmak için açılan klimalardan otellerde, restoran ve benzeri yerlerde çalışanlar Lejyoner hastalığına yakalanma riski grubundadır. Bu nedenle bu kişilerin çok dikkat etmeleri gerekir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..