Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '12

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Dikkat!!! Geçerli Vizeniz ile Sınırdışı Edilebilirsiniz…

Dikkat!!!  Geçerli Vizeniz ile Sınırdışı Edilebilirsiniz…
 

Son yıllarda seyahat sevenler, sınır kontrol noktalarında, vize konusunda bazı ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Yaşanılan sorunların kaynağı genellikle aynı sebeplere dayanıyor. Bu hatalı davranışları gözlemleyip, siz değerli okurlarımla paylaşmak ise benim görevim.

Vize işlemleri esnasında, birçok seyahat acentesi, gerek Schengen vize prosedürleri, vize ücretleri, gerekse vize başvuru formu gibi konularda açıklayıcı bilgiler verirken, bazı önemli hususlar konusunda eksik bilgilendirmelerde bulunabiliyor. Bilhassa kendi başına vize başvurusunu yapacak seyahat severlere çok faydalı olabileceğini düşündüğüm bu uyarıların yapılmasında fayda var, zira acenteler genelde bu prosedürü doğru uyguluyor ama tüketici hangi Schengen ülkesinden alırsam alayım fark etmez düşüncesinde olduğundan, telafisi mümkün olmayan sıkıntılar doğabiliyor. Geçerli vizeniz ile gitmeyi hayal ettiğiniz ülkeye girişte sorun yaşamak istemiyorsanız birkaç önemli detaya dikkat etmek gerekiyor.  İşte size tavsiyeler :

Dikkat!!!  Geçerli Vizeniz ile Sınırdışı Edilebilirsiniz…

Schengen ülkelerindeki yasaya göre, vizeyi hangi elçilikten aldıysanız ilk olarak o ülke kapısından giriş yapmanız gerekmektedir. Zaman zaman vize alınmasından sonra programı değişip gidemeyen bazı kişiler, bir sonraki seyahatinde başka bir ülkeye gidebilmektedir. Bilinmelidir ki esas olarak vize alınan ülkeye ilk giriş yapılmalıdır. Eğer gideceğiniz ülke örneğin Çek Cumhuriyeti ama orada 1 gece kalacak olursanız ve seyahatiniz kalan 4 gecesi Viyana’da geçek ise o halde, ilk girişinizin Çek Cumhuriyeti olmasına karşın konaklamanın çok olduğu Avusturya konsolosluğundan vize almak esası vardır. İlk girişte kendi vizesini görmek isteyen ülkeler, Avrupa’da Türk nüfusunun en yoğun olduğu Hollanda, Almanya ve Belçika’dır. Diğer ülkeler bu kuralı hemen hiç uygulamamaktadır. Ancak Hollanda, Almanya veya Belçika’ya başka bir ülke Schengen’ini ilk kullanımda girmek isterseniz, %90’a varan bir oranda sınır dışı olabilir yani deporte edilebilirsiniz. İlk giriş vizenizi örneğin İtalya’dan aldınız ve İtalya’ya giriş yaptıysanız, vizeniz bitene kadar belirttiğim ülkeler dahil her ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Siz siz olun, ilk giriş yapacağınız ülkeye veya ilk giriş yaptığınızdan daha çok konaklama yapacağınız ülke var ise, o ülkenin elçiliğine vize başvurusunda bulunun.

Polis Pasaport kontrol noktasında, sakın bunları yapmayın!

Bilinmesi gereken bir diğer konu da, pasaportunuzda vize yapışık olması, o ülkenin sınırlarından girmeye hak kazandınız anlamını taşımaz, sadece o ülkeye girmeye adaysınız, zira gideceğiniz ülkenin sınırındaki pasaport polis kontrol merkezinde görevli memurun inisiyatifi ve kişisel kanaati nedeniyle ülkeye alınmayabilirsiniz. Ancak bu tarz uygulamalar çok nadir yaşanmakta, daha çok memura sinirli davranışlar göstermekle, ukalalık yapma veya vücut dilinde negatif yaklaşımlarda hareket etme sonucu gerçekleşebilir, bunun dışında Avrupa Birliği için suç unsuru teşkil edecek bir tescilli cezanız veya bir Avrupa ülkesi tarafından aranmanız söz konusu değilse %99 o ülke sınırından geçerli vizeniz ile rahatlıkla geçersiniz. Tavsiye olarak pasaport kontrol merkezine varmadan, seyahat öncesi yaptırdığınız tam kapsamlı seyahat sigortanız, gidiş-dönüş uçak biletiniz, mümkünse hangi otelde kalacağınızı gösteren otele giriş belgeniz(Voucher), sizi karşılamaya gelecek firma veya yetkili telefonları pasaportunuzun arasında bulunsun. Hem az soruya muhatap olmanıza hem de bilinçli bir tatilci olarak daha kısa sürede işleminizi tamamlamanıza yarayacaktır. Mümkünse güler yüzlü ve sorulan sorulara sabırla cevap vermek de işinizi kolaylaştıracaktır.

Okuyucularıma sorunsuz, keyifli seyahatler dilerim...

yurtdisiturlariuzmani@gmail.com

 
Toplam blog
: 33
: 4874
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Mesleğim, 1993 yılından bu yana seyahat edenleri mutlu etmek. Turizm sektöründe Türkiye'nin en bü..