Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '18

 
Kategori
İnançlar
 

Din ve İbadet - 2

Din ve İbadet - 2
 

Ancakhaddimibilirim


İslam dininde ibadet oldukça geniş bir kavramdır. Namaz, Oruç, Zekât ve Hac temel ibadetler arasında yer alır.

Bunun yanı sıra kişinin doğru sözlü olması, emanete ihanet etmemesi, gıybet ve iftira etmemesi, anne ve babasına iyi davranması, komşularına yardım etmesi gibi güzel ahlaklı davranışlarda ibadet sayılır.

 

İbadet Allah Teala emrettiği ve O’na teşekkür etmek için yapılır. Kişi, Allah’ın kendisine vermiş olduğu nimetlerin şükrünü ibadet ile yapar

"Öyleyse yalnız beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.” (Bakara suresi, 152. ayet.)

 

Daha önceki ümmetlerin de namaz ibadeti vardır. Kur'an-ı Kerim'de Lokman aleyhisselamın oğluna namazı emretmesi (Lokman, 31/17) Hz. İbrahim'in Hicaz'ın güvenliği için dua ederken namazdan söz etmesi (İbrahim,14/37), Yüce Allah'ın, Tur dağında ilk vahiy sırasında Hz. Musa'dan namaz kılmasını istemesi (Taha, 20/14) örnek verilebilir.

 

Yapılış itibariyle ibadetler üç çeşittir. Bunlar sırasıyla bedeni, mali, hem bedeni hem mali, ibadetlerdir.

Bedeni ibadet, sadece vucüt hareketleriyle yapılan ibadetlerdir. Nitekim namaz kılmak, oruç tutmak söylenir.

Mali ibadet, mal ile yapılan ibadettir. Zekat vermek, sadaka vermek gibi.

Hem mali hem bedeni ibadet; vücut hareketleri ve mal ile yapılan ibadetlerdir. Buna en güzel cihadı örnek gösterebiliriz. Zira cihad, yeryüzünde Allah'ın hakimiyetini tesis için mallarımız ve canlarımızla savaşmak, çalışıp çabalamak demektir. Hacc da hem mali hem bedeni ibadetler arasındadır.

 

Bir ibadet başka bir ibadetin yerine geçemez. Bir Müslüman ben insanlara iyilik yapıyorum, güzel davranışlarda bulunuyorum diyerek üzerine farz olan ibadetleri terk edemez.

 

İnsanın yaşamak için havaya, suya, sağlıklı beslenmeye ihtiyacı olduğu gibi; Allah’ın görmek istediği güzel insan olabilmek için de namaz kılmaya, oruç tutmaya, çalışmaya ve yardımlaşmaya aynı şekildede kulluk vazifesini yapmaya mükeleftir.

Bir de bunun yanınında diğer ibadetler vardır mesela insanın islama göre hak hukuk içinde yaşaması karşılıklı iyi niyetler yani insan yaşamındaki her tür davranışlar bile birer ibadet hükmündedir.

 

İslama göre yaşamalı İslama göre bir hayat sürdürülmeli ki yeryüzünde adaletçe kardeşçe yaşanmalıdır

 
Toplam blog
: 6
: 94
Kayıt tarihi
: 03.04.18
 
 

Sosyal bilimler ve davranış bilimleri ön lisans mezunu. İlgilendiğim konular genellikle din ve to..