Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
TV Programları
 

Diriliş Ertuğrul Gazi

Diriliş Ertuğrul Gazi
 

Diriliş '' Ertuğrul Gazi ''


Çarşamba akşamlarımız artık dolu: TRT1'de yayınlanan Diriliş "Ertuğrul Gazi" dizisi çarşamba akşamlarımızı kapattı. Muhteşem Yüzyıl'ın ekranlara veda etmesiyle büyük bir boşluk hissetmiştik. Bu dizinin de çarşamba günü yayınlanmasının bir tesadüf olmadığını, çarşamba akşamlarımız için bayrağı teslim aldığını düşünebiliriz.

Başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç ve Kaan Taşaner’in oynadığı zengin oyuncu kadrosuna sahip dizide Osmanlı Devleti'nin kurucusu Oman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin yaşamı ve kahramanlıkları anlatılıyor. Prodüksiyon çok güçlü. Özellikle savaş sahneleri çok iyi. Sahnelerin çoğu cenk ederken geçiyor. Haremlik selamlık yok. Kadın ve erkek aynı sofrada aynı otağda yan yana çalışıyor, mücadele ediyor. Özgürlüğümüze olan düşkünlüğümüz göçebe yaşadığımız o dönemlerden geliyor.

Kostümler çok güzel. Bayan oyuncu seçimleri de çok iyi. Kadınlar güçlü kuvvetli. Erkek oyuncular atletik. Özellikle Ertuğrul Gazi'nin diksiyonu İstanbul Türkçesi'ne çok yakın, burada biraz uyumsuzluk var. Çadır hayatı güzel yansıtılmış. Tarihi okumak ve dinlemek seyretmek kadar zevkli değil. Teknolojideki gelişim tarihi sahnelerin gerçekliğini mükemmelleştiriyor, gerisi hayal gücümüze kalıyor. Artık bayan ve erkek başrol oyuncusunun ön planda olduğu diziler, sinema filmleri geride kaldı. Diğer oyuncuların karakterleri, hikayeleri de onlar kadar önemli ve değerli.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin ardından yapılan Teşhir-i İhtişam Sergisi'nin bu dizi içinde yapılabileceği ihtimali şimdiden beni heyecanlandırıyor. Çadırlar, kılıçlar, kıyafetler, atlardan oluşan bir göçebe hayatın anlatıldığı sergi çok etkileyici olacaktır. Üstelik önlerinde Teşhir-i İhtişam gibi çok başarılı bir örnek var.

Muhteşem Yüzyıl Teşhir-i İhtişam Sergisi'ni anlattığım yazımı okumak isterseniz:

http://www.kaliteliyasiyorum.blogspot.com.tr/2014/11/yuzyln-sergisi-muhtesem-yuzyl-teshir-i.html

Diriliş Ertuğrul Gazi dizisinde emeği geçen herkese teşekkür ederim, uzun soluklu bir proje olacağına inanıyorum. Önümüzdeki bölümlerde daha çok kılıç sesi duymak istiyoruz :)) . Türk kadınına o dönemlerde  verilen değerin daha çok sahnede paylaşılmasını istiyoruz.

 

 
Toplam blog
: 12
: 322
Kayıt tarihi
: 17.10.13
 
 

26 Şubat '79 Ordu doğumlu, Dünün gıda mühendisi, Bugünün internet girişimcisi, Kendisiyle barışık..