Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dişler yemeklerden önce mi, yoksa sonra mı fırçalanmalıdır?

Dişler yemeklerden önce mi, yoksa sonra mı fırçalanmalıdır?
 

diş fırçalama


Pek çok kişi dişlerini yemekten sonra fırçalaması gerektiği bilgisine sahiptir. Ancak dişlerinizi en sağlıklı haliyle korumak istiyorsanız onları yemekten sonra değil önce fırçalamanız daha doğrudur. Şekerli bir şey yediğiniz ya da içtiğiniz zaman ağzınızdaki bakteriler asit üretmek için bu şekerlerden beslenir. Ağzınızdaki pH (bir çözeltinin asitlik ya da bazlık derecesini tarif eden ölçü birimi) değerinin normal seviyenin altına düşmesine yol açan bu bakteriyel asitler, diş minenizin aşınmaya karşı daha yumuşak ve daha kırılgan olmasına neden olur. Çoğu insan için diş minesinin mineralini giderdiği pH seviyesi yaklaşık olarak 5,5’tir. Ağız pH’ınızı normale geri getirmek hızlı olmaz, en az 30 dakika sürer. Bu nedenle bu pH düşüşlerini tersine çevirmek için sadece tükürüğünüze bel bağlamamalısınız.

Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız halinde, diş fırçası diş minelerinizdeki tabakayı aşındırabilir ki bu, dişlerinizin sağlığı için hiç de iyi değildir. Bunun yanı sıra zaten asidik olan ve çok miktarda şeker içeren bir şey yediğiniz veya içtiğiniz zaman dişleriniz daha büyük risk altına girer. Bu nedenlerle her zaman aşındırma seviyesi düşük diş macunları kullanmaya özen gösterin. Bunlar için diş macunlarının RDA değerlerini kontrol edebilirsiniz ve mutlaka diş hekiminizin önerdiği veya FDA onayı almış olmasına dikkat edin. Ayrıca raf ömrü geçen ya da sonuna yaklaşan diş macunlarından da aşındırma etiklerinin artmasından dolayı uzak durmak gerekir.

Fırçalamaya başlamak için yemek yedikten sonra en az 30 -60 dakika bekleyebilir ya da ağzınızdaki pH seviyesini tekrar dengelemek için ağzınızı hızlıca alkalik bir ağız çalkalayıcısı ile çalkalayabilirsiniz. Ancak yemeden ya da içmeden önce fırçalamanız daha etkili olacaktır. Çünkü bakterileri “beslemeden”önce mümkün olduğu kadar bakteriyi dişinizden uzaklaştırmanızgerekir. Yatmadan önce fırçalamak önemli bir istisna! Asit üretebilecek bakterilerin sayısını yemek yemeden önce azaltmak, ağız pH’ınızın ne kadar asidik olacağını sınırlar ve bakterilerin dişlerinize vereceği toplam zararı azaltır. Bazı çalışmalar bakterilerin bulunduğu ve bir kaç gün fırçalanmamış bölgelerde pH’ın saatlerce asidik kalabileceğini gösteriyor. Bu nedenle dişlerinizi düzenli bir şekilde temizlemeniz oldukça önemlidir.

DİŞ MACUNUNUN TADI SİZİ RAHATSIZ EDİYORSA

Eğer yemek yerken ağzınızda diş macunu tadının kalmasını sevmiyorsanız diş fırçanızı ıslatın ve diş macunu olmadan fırçalayın. Diş macununa gerçekte yalnızca florür içerik ve bazı temizleyiciler açısından ihtiyacınız olduğunu ve sadece diş fırçasının kıllarıyla mekanik temizliğin dişlerinizi fırçalamada en önemli faktör olduğunu unutmayın. Flor takviyesi konusunda ayrı seanslarda kullanacağınız florürlü ağız gargaraları ve yatmadan önce diş macunu ile fırçalamak bu açığınızı kapatacaktır.

 

Diş hekimi Onur Öztürk:

http://onurozturk.com/

 

Facebook, Diş Hekimi Onur Öztürk

https://www.facebook.com/dtonurozturk

 

İnstagram, Diş Hekimi Onur Öztürk

https://instagram.com/dronurozturk/

 
Toplam blog
: 57
: 351
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Diş hekimliğinde merak edilen, aklınıza gelip doktorunuza sormak isteyeceğiniz bir çok sorunun ce..