Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '16

 
Kategori
Otomobil
 

Dizel mi benzin mi?

Dizel mi benzin mi?
 

Büyüklerimiz “Şahlandık, güçlendik.” deyip duruyorlar! Demek ki onların görebildikleri; ama benim göremediklerim var. Benim gördüğüm şu ki her geçen gün daha da fakirleşiyorum. Varsın olsun, ülkemin “güçlendiği” doğru olsun da.

Düne kadar 2 araba parasına 1 araba alıyorduk, artık -gönlümüzce bir arabaya sahip olabilmemiz için- 3 araba parası harcamamız gerekiyor. Hayırlara vesile olsun. Güçlü ülkenin güçlü fertlerine de bu yaraşır: Kendine 1 araba alıyorsun, 2 tane de hediye ediyorsun! Fırında askıya ekmek takmak gibi.

Bu arada şaka gibi bir bilgi de vereyim sizlere: Otomobil satışlarının geleceği parlak değil, BMW ve Mercedes bisiklet satmaya başladı! Türkiye web sayfalarından online sipariş verebilirsiniz. 5 bin liraya BMW’ye biniyorsunuz. Püfür püfür Cabrio misali. 1 mp (manpower) 30 vites.

Otomobil firmaları bu ay için kur ve ÖTV farkını üstlenerek kampanya yapıyorlar; ama ocak itibarıyla görünen manzara vahim. Mutlu Şirinler etkilenmez de normal yurdum insanının sıfır araba alması artık hayal. Böylece ikinci el satışları artacak ve trafiğe çıkan sıfır araç sayısında radikal bir düşme olacağından ülkenin ortalama araç yaşı yükselecek. Bu bir göstergedir. İlk defa gittiğiniz bir ülkede trafikteki araçlara bakarak o ülkenin ekonomik gücü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Ülkemizde maaş artışları hariç tüm fiyatlar dolara endeksli. Yani, dolar arttıkça fakirleşiyoruz. Şu anda benzinin litresi 5.09 lira, eurodiesel’in litresi 4.47 lira. Gelir-Gider dengesi düşünülerek bakıldığında dünya birinciliğini kimseye kaptırmaya niyetimiz yok!

Yıllardır savunduğum, turboyla güçlendirilmiş küçük cc’li motorlu araçların çoğalması savım son vergi değişikliklerinden sonra daha da önem kazandı. 1.0 cc ve 1.2 cc motorlardan -turbo desteğiyle- 140 hp güç 230 Nm tork alabilen ve bu teknoloji harikası minik devleri çift kavramalı otomatik şanzımanla sunan markalar var. Bu sizi hem güçlü bir araba sahibi yapmakta hem de vergi avantajı sağlamakta. Yalnız, artık vergilendirmede fatura değeri de dikkate alındığından; aracımız kendi kendine park etsin, hava kararınca farları otomatik yansın, yağmur başlayınca silecekler çalışsın, park sensörü olsun, kör nokta uyarısı yapsın diyemeyeceğiz belki de. Sonuç olarak; A, B ve C-Seg arabalar -satılabilir olması amacıyla- donanım yoksunu olarak üretilecek, ithal edilecek. D-Seg ve üzeri araçların müşteri profili zaten farklı olduğu için onları ne doların artışı ne de akaryakıt fiyatları etkileyecektir.

Neyse, biz gelelim milletin dizel aşkına! Benzin ve dizelin litre fiyatları arasındaki fark gittikçe kapanıyorsa da dizel motorlar -sıkıştırma oranlarının yüksekliği nedeniyle- daha az tüketirler ve litre fiyatının düşüklüğü de eklenince kullanıcıya tasarruf sağlarlar; lakin bu araçların satış fiyatları ve bakım masrafları yüksektir.

Daha düne kadar 1.6 cc ve üzeri benzinli atmosferik motorlar benzini lıkır lıkır içerken dizel sevdası anlaşılabilirdi de günümüzde 3 silindirli ya da ACT (Hıza göre iki silindiri kapatan) küçük hacimli turbo motorlar varken dizel araç alınır mı inceleyelim;

Kendi aracımı örnek alacağım. Aynı donanımda 1.2 cc 130 hp 205 Nm benzinlisi ile 1.5 cc 110 hp 260 Nm dizeli arasında 10,250 TL fiyat farkı var. Yakıt tüketimi her ne kadar realitede %25 daha fazlaysa da biz katalog değerlerini baz alalım.

1.2 cc benzinli : 6.7 lt / 100 km (Şehir içi)   0.067 x 5.09 = 0.34 TL / km

1.5 cc dizel      : 4.1 lt / 100 km (Şehir içi)   0.041 x 4.47 = 0.18 TL / km

Yani, benzinli araç -şehir içinde- dizel olandan neredeyse iki misli fazla yakıyor. Bunun yanı sıra, 50 litrelik bir depo bugün benzinle 254.5 liraya dolarken dizelle 223.5 liraya doluyor. Bizim vatandaş Hamdi de benzincide deposunu doldururken “Hem daha fazla yol yapıyorum hem de az yakıyorum; iyi ki dizel araç almışım.” diye havalara giriyor. Hamdi kardeş baştan verdiği 10,250 lirayı unutuyor, depo ucuza doldu diye seviniyor.

Şimdi bu aşamada hikayenin kahramanı ben olayım. Biz şehir içi ulaşımında çoğunlukla toplu taşıma araçlarını tercih ediyoruz. İstanbul-Antalya seyahatlerimizde kara yolunu tercih etmezsek yıllık yaptığımız km 7.500 ve 10,250 TL fark vererek dizel araç aldığımı varsayalım.

1.2 cc benzinli : 7.500 km x 0.34 TL = 2,550 TL / yıllık tüketim

1.5 cc dizel      : 7.500 km x 0.18 TL = 1,350 TL / yıllık tüketim

Bu hesaba göre, -benim aracım dizel olduğu için- yılda 1,200 TL kâr edeceğim.

Tabii ki az para değil; ama baştan verdiğim 10,250 lirayı düşünecek olursak, 8.5 yılda bu parayı amorti edip “az” yakmaya başlayacağım! Yani, dizel araç almak benim için kesinlikle gereksiz.

Örnekleri biraz daha çoğaltacak olursak: Yılda 15.000 km yapıyorsanız 4 yıl, 30.000 km yapıyorsanız 2 yıl ve 60.000 km yapıyorsanız 1 yılda, dizel araca fazladan ödediğiniz parayı çıkartabilirsiniz.

Dizel araçları genellikle taksilerin ve pazarlama şirketlerinin kullanması anlaşılabilir, çünkü yılda en az 300.000 km yapıyorlar. Yılda 60.000 km yapan bir aile varsa, o aileyi gerçekten çok merak ederim.

Hibrit ve elektrikli araçların piyasaya tam olarak hakim olması mümkün değil. Menzilleri kısa; otoparklarda, benzin istasyonlarında gerekli alt yapı da (Şarj üniteleri) yok. O nedenle, yılda 60 bin kilometrenin altında bir kullanımınız varsa kesinlikle 1.0 cc ya da 1.2 cc benzinli araç almanızı öneririm. Bn Otacı'nın 1.2 cc 120 hp benzinli aracıyla uzun yolda -bir depoyla (45 lt)- 980 km yapmışlığımız var ki km'de 0.046 lt tüketim neredeyse dizelle eş değerdir.

1.0 cc ve 1.2 cc motorlu araçlar için Renault-EDC, VW Group-DSG (VW, Seat, Skoda) ve Ford-PowerShift kombinasyonlarını -defalarca test edip incelediğim için- gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Manuel araç alacaksanız bu listeye PSA Group da (Peugeot, Citroen) eklenebilir.

Ben Uzak Doğu markalarının -motor ve şanzıman teknolojisi bakımından- Batı’nın oldukça gerisinde olduğunu düşünüyorum.

 

 
Toplam blog
: 462
: 1159
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..