Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '15

 
Kategori
Kitap
 

Doğan Cüceloğlu üstaddan 10 güzel kitap

Doğan Cüceloğlu üstaddan 10 güzel kitap
 

doğan cüceloğlu


Kişisel Gelişim ile ilgilenmeye başladığım 2000’li yıllar olan  35 ‘li yaşlarımda tanıştığım Doğan Cüceloğlu kitapları sonraki yıllarda“Kişisel Gelişim Dergileri Yazarlığı” kariyerimizde başucu kaynakları oldu. Hatta bazı kitaplarını birkaç defa düşünerek okuduğum ve çevreme de hediye ettiğim, okumaları için verdiğim çok kitabı oldu. Halen de her fırsatta okumaya devam ediyorum kitaplarını. Bana ve hayatıma çok şey kattığına inandığım Doğan Cüceloğlu  kitaplarından 10 tanesini bu yazımda sizlere de tanıtmak istedim. Umarım okuyanlara  bu özet bilgiler faydalı olur.
 
1. SAVAŞÇI- En çok  beğenerek okuduğum Doğan Cüceloğlu kitabı olan Savaşçı, idealist öğretmen nasıl olmalı? Öğretmenlik nasıl bir meslektir?  Öğretmenliğe hangi bakış açısı ile bakmalı ki, öğretmen mesleğinden dolayı mutlu olsun?  Bizim  mesleğimizde mutlu olmamız  mesleğimize bakış açısında, hayatta huzurlu olmamızda gene hayata bakış açımızda  gizlidir.  Bu kitapta  Doğam  Cüceloğlu, öğretmenlik mesleğini seçmiş olmaktan pişman olan  Öğretmen Arif Okurer ile sohbet ederek O’nun mesleğini severek yapmasını ve mesleğinde mutlu olmasının  yolunu anlatıyor.”Mesleğimde ve hayatta  mutlu olmak istiyorum” diyen  insanlar  tam adı  “ Coşkulu ve Anlamlı Bir Yaşam için SAVAŞÇI”  kitabını okusunlar derim. Fransız düşünür Ee.Cumming der ki ”seni başkalarından farksız  yapmaya gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olabilmek, kendin kalabilmek dünyanın en büyük savaşını vermektir. Bu savaş bir başladı mı hiç bitmez” sözünün de geniş bir açıklaması. Bu satırları  yazarken bile bu kitabı 1 kere daha okumak gerektiğini düşündüm.
 
2.İÇİMİZDEKİ BİZ-  Kalite bilincinin temellerini  anlatan kitap, evde işte ve toplumda nasıl kaliteli  insan ilişkileri ile mutlu oluruz?  Sorusunun cevabını alarak  bizlere hayatta başarılı ve mutlu olmanın yollarını anlatıyor. İnsanların şekil ve suretlerine değil hayata bakış açıları  ile olumlu düşünce, gayret  ve   iyi niyetlerine bakmamızı tavsiye eden bu kitap   ile hayata bakış açımızda artı değerler kattık. Yıllar  önce okuduğum bu kitap o zamanlar bana çok şey katmıştı ve   burada yazarken  “ aradan seneler geçti, bu kitabı  yeniden okuyarak hayatına  artı değerler katabilirsin” düşüncesi bizlere  bu kitabı yeniden okumamızı  söylüyor.Ben olmayı bırakıp  da  işte, evde, okulda ve sosyal  hayatta  “biz “ diyebilen insanlar  her zaman  mutlu olacak mutlaka.
 
3. İÇİMİZDEKİ ÇOCUK- Her insanın içinde bir çocuk olduğun anlatan bu kitap içimizdeki çocuk ile barışık yaşadığımız zaman her zaman mutlu ve bahtiyar olacağımızı, içimizdeki çocuğu sevdiğimiz zaman kendimizi de sevmiş olacağımızı söylüyor. Çok insanın içindeki çocuğun farkında olmadığından dolayı hem kendisi ile hem de toplum ile sanki savaşır gibi iletişimde olduğunu anlatan bu kitabı okuduğumuz zaman içimizdeki çocuk ile barışmak için çaba harcamanın ne kadar hayatımıza artı değerler katacağını gösteriyor.
 
4.MIŞ GİBİ YETİŞKİNLER- İLK ADI  “Yetişkin Çocuklar” olan bu kitap, ailede mutlu olmanın yolunun aile fertlerinin birbirini anlaması ve sevmesinden geçtiğini gösteriyor. Ailede  insanların birbirini sevdiği zaman  bu sevginin aile çevresine de yansıyacağının üzerinde duran b u kitap  “Mış gibi Yetişkinler” olarak adı değiştirilerek yeniden yayınlandı. Bu  kitabı da severek okuduğumda ailemi daha çok sevmem ve onlara daha çok zaman ayırmam gerektiğine olan inancım daha  çok arttı. Bu kitabı aile çevremizde kitap okumayı sevenlere de  vererek onların okumasını istedim. Hayat her zaman bizlere   ailemizle beraber gülümseyecektir.
 
5.MIŞ GİBİ YAŞAMLAR-Hayatımız da  yaşadığımız sorunları ve çözüm yolları konusunda  üçleme bir kitap yazmak isteyen Doğan bey, bunu 3 kitapta yayınlayacaktı ilk kitap olan  “Mış Gibi yaşamlar”  kitabında “ hayatımızda yaşadıklarımız öylesine yaşanmış olayları anlatarak  hayatımıza gereken özeni göstermediğimizden yaşadığımız sıkıntıları   yaşamamamız  gerekirken yaşıyoruz” ana fikri üzerinde duruluyor. Burada  sorunlar tespit ediliyor ve örnekler ile anlatılıyor. Hastalıklarda hastalıkların sebebi,  doğru teşhis ve sonrasında  doğru tedavi ile   hasta sağlığına kavuşuyorsa insanlarda  önce sorunların temelini iyi tespit etmeli,  sonrasında   toplumsal  hastalıklara  iyi  teşhis konarak   en sonra da iyi bir tedavi ile sonuca ulaşmalı teması işlenmektedir.
 
6. KORKU KÜLTÜRÜ- Burada toplumumuzun birbirini sevmediği ve sorumluluklarını yeterince getirmediği zaman insanların birbirinden korkmaya  başladıkları, gereksiz korkular ile hem kendi yaşamlarını hem çevrelerinin yaşamını çekilmez hale getirdiklerini,  bunun çaresinin de  sevgiyi iyi anlayarak  gerçek sevgi ile  sorunlara doğru teşhis koyacağımızı belirten Doğan Cüceloğlu üstat, korku kültürünün hakim olduğu ailede, işte ve  ülkede nelerin tehlikeli hale gediğini de anlatarak  toplumumuzun korku kültürü üzerinde iyi düşünmesi gerektiğini söyleyerek  bu konuda fikir ve önerilerini sıralıyor. Korkuları  ancak   böyle kitapları okuyup uygulayarak yok ederiz. Bence bu kitabı tüm gençlerimiz okumalı. Korkuyu değil de özgüveni ve  sevgiyi kalplere yerleştirdiğimiz zaman huzur ve mutluluğu buluruz ancak.
 
7. İLETİŞİM DONANIMLARI-  İlk adım “Keşkesiz  bir hayat için iletişim Donanımları” olan bu kitap  iletişimde dikkat etmemiz gereken şeyleri anlatıyor İletişim kurmak isteyen insanın  karşısındaki insana değer vermesi ve kendisi ile eşit  tutması  üzerine duran Cüceloğlu, önce dinlemek, sonra anlamak ve iletişim kurmak gerektiğini belirtiyor. Karşımızdaki insana fikirlerimizi dayatma değil de onunla düşüncelerimizi paylaşma ve  O’na empati ile bakma yöntemlerini anlatan bu kitap  insanlarla  iyi iletişim  kurmak  isteyen  insanların  nelerle donanması gerektiğini anlatıyor.
 
8.ONLAR  BENİM KAHRAMANIM- Görme engelli eğitimci ve Avukat olan Gültekin Yazgan  ile tanışarak proğramına davet edip, O’nunla ve Tülay hanımla sohbetlerini anlatan bu kitapta görme engelli olmasına  rağmen hem hukuk okuyup hem de öğretmenlik yapan ve ticaret liseleri içi kitap yazan Avukat Gültekin Yazgan’ın takdir ve kahramanlık dolu hayat hikayesini sohbet havasında okuyoruz. “Azmin elinden bir şey kurtulamaz “sözünü burada daha iyi anlıyoruz.
 
9.  BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE- Lise ve Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan gençlerin aileleri ile etkileşiminin nasıl olması gerektiği üzerinde duran bu kitabı okuyunca “ben anne veya baba  olarak  çocuklarımla sınav konusunda doğru iletişim kurabiliyor muyum?” sorusuna cevap bulabiliyoruz. Bu konuda yaptığımız yanlışları anlayarak daha  etkili iletişim kurmanın ne gibi avantajlar sağlayacağı konusunda bu kitap sayesinde bilgi sahibi oluyoruz.
 
10. GERÇEK ÖZGÜRLÜK- İlk defa yazıldığı 20 -25 YIL ÖNCEKİ ADI “ İyi Düşün Doğru Karar ver” olan bu kitapta  Doğan Cüceloğlu emekli olduğu zamanki hali ile gençlik halini karşılaştırarak sohbet ettiriyor ve  gerçek manada özgür olmayı açıklıyor. Daha sonra bu kitabı kısaltarak yeniden yayınlayan Cüceloğlu, bu kitabı en son geçen sene  “Gerçek Özgürlük” adı altında yeniden  yazarak yayınladı. Geçtiğimiz ay ilk baskıdan sonra  yeni baskıyı ve en son baskıyı da okudum ve  gerçekten de engellilere olan Cüceloğlu sevgisine hayran oldum. Cüceloğlu Mart.2015 de yaşadığım Tokat’a gelerek  Gaziosmanpaşa Üniversitesinde konferans verdi. Bu konferanstan  sonra  öğrencilerle beraber çay içtik ve aşağıda o güne özel yazdığım şiiri okudum ona.
 
SAVAŞ VE BARIŞ
 
Doğan Cüceloğlu’na
 
İÇİMİZDE ÇOCUK var, İÇİMİZDE BİR BİZ var.
Onlar bize mutluluk, Onlar bize sanki nar.
 
İNSAN İNSANA sevgi, ONLAR BENDE KAHRAMAN
GERÇEK ÖZGÜRLÜK bende, Hayaller uçan saman.
 
Bir SAVAŞÇI yım bende, SAVAŞIRIM Dünyayla.
Gerçekleri görürüm, işim yoktur rüyayla.
 
DOĞAN HOCA umuttur, MIŞ gibi insan için.
Güzellikler dururken kötülük vardır niçin?
 
Çünkü O’nu biz besler, yavaşça büyütürüz.
Bir çocuk sanki O’nu, tutarak yürütürüz.
 
Barış dolu dünyaya SAVAŞARAK gideriz.
Bu dünyayı yalnız biz, bizler cennetederiz.
 
Kitapların sözlerin, bizlere hazinedir.
GERÇEK ÖZGÜRLÜK gene, gençler sizlerdedir.
 
DOĞAN HOCA bilinçle, içten selamlıyorum.
Senin yazdıklarını, kalbimle anlıyorum.
 
Bir ömür boyu, mutluluk diliyorum.
Gelişim güzelşeymiş, Onu çok seviyorum.
 
Turan YALÇIN
Tokat, 27. Mart.2015
27.mART.2015 tarihinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde konuşma yapan Doğan Cüceloğlu’na sunulmuştur.
 
“Engelleri Aşanlar”  ve  “Recep  Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları” kitabımı  da  imzalayarak  Doğan Cüceloğlu’na hediye etmiştim.
 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..