Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '14

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Doğum Kontrol Yöntemleri

Anne-baba olmak hepimizin en büyük hayalidir hatta dünyanın en güzel duygularından biridir de diyebiliriz. Ancak şunu da kabul etmeliyiz ki, günümüz koşullarında bunu sınırlı sayıda yapmak durumundayız. Özelikle de çocuklarımızı her anlamda en iyi şekilde eğitip, topluma yararlı bireyler yetiştirebilmek adına buna mecburuz. Ve işte tam da bu nedenle,aile planlaması ile ilgili her şeyi sizler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm.Opr. Dr.Timur Uğurlu’ya sorduk…   Ve bu söyleşimiz sırasında son derece değerli ve aydınlatıcı bilgiler edindik kendisinden…

Aile planlamasının amacı nedir, bunun için ne yapılmalı?

Aile planlaması çiftlerin istedikleri zamanda, istedikleri sayıda cocuk sahibi olabilmesini amaçlar. Bunun için doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Doğum kontrol yöntemleri Kaç grupta incelenir?

Doğum kontrol yöntemleri klasik ve modern yöntemler olarak iki grupta incelenebilir.

Korunmada klasik yöntemler nasıl uygulanır ve başarı sağlar mı?

Klasik yöntemler; geri çekme yöntemi, takvim hesabı ile yumurtlama zamanının tespit edilmesi ve emzirmenin devam ettirilmesi şeklinde olabilir. Başarısızlık oranları yüksektir.

Gebelik kontrolünde kullanılan modern yöntemler nelerdir?

Ülkemizde gebelik kontrolünde uygulanabilecek modern ve kabul edilebilir yöntemler . şunlardır: doğum kontrol ilaçları, doğum kontrol iğneleri, vajinal halkalar, rahim içi araçlar, prezarvatif ve diafram gibi bariye metodlar sperm öldürücü köpük ve jel gibi kimyasallar uygulanabilir.

Kalıcı olarak gebelikten korunmanın yolları nelerdir, bunun için cerrahi müdahale uygulanır mı?

kadınlarda tüplerin bağlanması , erkeklerde ise kanalların bağlanması şeklinde cerrahi uygulamalar söz konusudur.

Gebelikten korunma hangi dönemleri içerir?

Gebelikten korunma, ergenlik döneminden menopoza kadar devam eden bir süreçtir.

Korunmayan kadının gebe kalma riski ne orandadır, bebek istenmiyorsa ne gibi bir  yöntem uygulanmalı, uygun yöntem seçimi için kimlerden yardım alınmalıdır?

Gebelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların % 80-90'ı bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle eğer bir süre veya bundan sonra hiç bebek istenmiyorsa mutlaka etkili bir yöntem kullanılmalıdır. Pek çok koruma yöntemi içerisinden size ve birlikte olduğunuz kişiye en uygun olanını seçmek için bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz.        

Kaynak:http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/dogum-kontrol-yontemleri/594

 

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Emzirmenin 5 Altın Kuralı

          

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..