Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolar yükselirken neye yatırım yapılmalı?

Dolar yükselirken neye yatırım yapılmalı?
 

Döviz ve yatırım konusunda bir yıl önce yazdığım ve bugün de geçerliğini koruduğunu gördüğüm yatırım danışmanlığı yazısını hatırlayanlar dövizin işleme mantığını bilirler (Merak edenler okuyabilirler TIKLAYINIZ).

Bugünse doların yükselmesiyle birlikte yürütülen operasyonu ve doların mantığını biraz daha basit ve net şekilde anlatmaya çalışacağım. En güvenli yatırım, en sağlam ve sağlıklı kazanç nasıl elde edilir sorularına en sağlam yanıtı vermeye çalışacağım.

DOLAR'A YATIRIM YAPILIR MI?

Kısa yoldan söylüyorum; hayır! İşte size bilimsel ve mantıksal açıklaması... Bilmeyenler için küçük bir açıklamayla başlamak istiyorum; her ülke elindeki altın rezervi kadar para basabilir. Bunun aksini yaparsanız devalüasyon olur ve paranız değer kaybeder. Bunun dünyada bir tek istisnası vardır, o da ABD...

ABD karşılıksız olarak dolar basmaktadır. Maliyeti 1 Cent olan bir kağıt parçasına hiçbir somut karşılığı olmadığı halde 100$ anlam yükleyen bizleriz. Peki nasıl oluyor da bu para değer kaybetmiyor, hatta bir de üstüne artıyor?

Bu sorunun basit bir cevabı var; ABD'nin yeryüzünde estirdiği süper terör... Irak, Suriye, Yemen, Mısır, Libya, Fas, Cezayir, Tunus, Afganistan... Buraların tüm kaynakları ABD'nin eliyle ABD'ye aralıksız aktarılmaktadır. Ortadoğu'daki petrolü biliyorsunuz, peki ya Afganistan? ABD orada sadece Rusya'ya karşı ileri karakol mu kurdu sanıyorsunuz?

Hayır. Afganistan dünyadaki uyuşturucu üretiminin merkezidir. Bir numaralı uyuşturucu kaynağı orasıdır. Sadece Afganistan'da uyuşturucu tamamen ABD kontrolünde yetiştirilip piyasaya sürülmektedir. Yani petrol ve silahın dışında kalan bir diğer önemli para kaynağı da ABD'nin elindedir, kimseye de bırakmaya niyeti yoktur.

Sadede gelirsek; ABD doları alınmaz. Çünkü bu paranın kontrolü tamamen ABD'nin elindedir. İsterse bir günde piyasaya tırlar dolusu döviz sokabilir ve değeri düşürebilir. Aynı şekilde bir günde elindeki rezervleri piyasadan para çekmek için kullanıp doları yükseltebilir.

Dolayısıyla şu an suni şekilde aşırı yükseltilen dövizin gazına gelip dolar almanız ateşle oynamak demektir. ABD'nin bir günlük karar değiştirmesiyle çok büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.

ŞU ANKİ DURUMUN AÇIKLAMASI NEDİR?

Daha önce de üzerinde durduğum bir durumu bir kez daha açıklayayım. 2012 yılında ABD ve küresel çetelerin Çin'in ekonomisini batırmak için için bir operasyon yürüttüğünü hatırlayın. Altın yapay şekilde çok kısa sürede 108 liraya kadar çıkartılmıştı. Buradaki amaç altının yükselmesiyle Çin'in kar satışları yaparak elinden altın çıkarmasını sağlamaktı.

Çin elindeki somut varlık olan altını çıkaracak, yerine 1 centlik kağıt parçası olan dolar alacak ve Çin'in varlıkları yasal yollarla alınmış olacaktı. Küresel çeteler 108 liradan sonra doyuma ulaşmış olduklarına inanmış olsalar gerek altını doğal seviyesi olan 80'lere kadar geri düşürdüler.

Peki bu arada olan kime oldu? Miktarını bilmesek de bir miktar Çin'e oldu sanıyoruz ki... Ancak Çin'in buna benzer durumlar için ilginç bir önlemi var. Aşırı üretim yapan bir ülke olarak kendi para birimlerinin değerini kasıtlı olarak çok düşük tutuyorlar. Fazla üretim yapıldığından paranın değersizliğinden etkilenmiyorlar. ABD'nin dolar artırma gibi fantezileri de onlara vız geliyor bu sayede... 

Bir de Rusya'ya uygulanan ekonomik saldırıya bakalım. ABD ve müttefiki olan petrol üreticileri kasıtlı olarak aşırı petrol arzına girişerek petrol fiyatlarını yerin dibine soktular. 100 dolara çıkan varil fiyatı 20 dolara kadar indi. Ucuz petrol çıkaran ABD ve müttefikleri durumdan daha az etkilenirken pahalı petrol çıkaran Ruslar çok büyük zarar gördüler. Amaç Rusya'nın batırılmasıydı tutmadı... Yaraladılar, öldüremediler...

Bugün Türkiye'deki durumsa benzerdir. Çin kadar altın, Ruysa gibi petrolümüz olmadığından bizim ekonomimizi bunlarla çökertmeleri mümkün değildir. Ama dolara endeksli bir ticaret yapma hatasına düşenlerdeniz. Bu yüzden onların insafına kalmış durumdayız. Şu an önce PKK, sonra FETÖ ile denedikleri hükümeti devirme planlarına son olarak ekonomik saldırılar girmiş durumdadır.

Bunun bizi sarsacağı gerçektir. Ancak yıkılmamak da elimizde... "Şu arada bile voleyi vursam yeter bana" zihniyetiyle döviz almaya girişenlere bir uyarım var. ABD yeterince kar getireceğinden emin olduğu bir günde başka bir saldırı aracına yönelip doları yerin dibine sokarsa (ki bunu yapma ihtimali halihazırda var) Çok büyük zarara girersiniz.

Olaya şu açıdan bakın. Dolar 4 liraya kadar çıkmış ve herkes dolar almıştır. ABD'nin amacı da Türkiye'ye zarar vermek olduğuna göre doları bir günde 3.30'a indirecek kadar piyasaya para sürse ne yapardınız? Bu, ülkede daha büyük bir sorun yaratmak için harika bir fırsat değil mi? Sizce bu fırsat ortaya çıkarsa ABD bu topa gelişine vurmaz mı?

SONUÇ

Sonuç şu saldırı ortamında döviz almak bazılarının dediği gibi vatan hainliği midir bilmem ama en hafif deyimiyle vatanseverlikle alakası yoktur. Ancak belki daha önemlisi küresel teröristlerin görünmez silahlarla başlattıkları çatışma ortamından ganimet toplamak isterken yiyeceğiniz şarapnellerle yere yığılma riskinizin büyük olmasıdır.

Büyük fillerin savaşında ezilen çimlerden olmamak için en akıllıca yöntem onların saldırı alanlarından uzak durmaktır. Dövizde paranız varsa sırf bu yüzden bozdurmanızda fayda vardır. Paranızın değer kaybından etkilenmemesi içinse en mantıklı yatırım aracı altın olarak görünmektedir.

YA ALTIN DÜŞERSE?

Bilindiği gibi altın uzun vadeli ve sağlam bir yatırım aracıdır. Kısa vadede Türkiye parasını altına dönüştürecek olursa ABD'nin piyasayı altına boğmak suretiyle altını düşüreceğini düşünebilirsiniz. Ancak bunu uzun vadede asla YAPAMAZ! Çünkü elindeki somut varlıklardan bir kısmını piyasaya sürdüğü anda bunu piyasadan çekmek için fırsat kollayan bir Çin ve Rusya tetikte beklemektedir.

Bu riski göze alamazlar. Alsalar da o arz anında taleple karşılanacağından altının değeri yerlere düşmeyecektir. İşte bu yüzden vatanseverlik için değilse bile gerçekten iyi para kazanmak için dövizinizi süratle bozdurup altına yönelmekte fayda vardır.

Gururluyum ki daha önce yazdığım analizler bugün gerçeklenmekte ve okuyucularıma sağlıklı bilgi aktarabilmekteyim. Bugüne kadar yanılmamış olmamın verdiği güvenle tüm olası riskleri de bu yazıda detaylı şekilde aktararak dolardan uzak durmanızın sizin iyiliğinize olacağını söyleyebilirim.

Dolarda kalma veya tam aksi dolara yönelmeyle para kazanmanız da fırsat ekonomisi kapsamında mümkündür ama bu 5 mermili tabancayla rulet oynamaya yakın bir risk içermekte; söylemedi demeyin...

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..