Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolardaki artış; elektrik ve doğalgaza zam olarak halka yansıtıldı!

Dolardaki artış; elektrik ve doğalgaza zam olarak halka yansıtıldı!
 

Ekonomde alarm zili çalarken, dolar almış başını giderken, hala ekonomi iyi diye nutuk atanlar bugünlerde ortada fazla görünmüyor.

Hele hele istikrar istikrar deyip, yedikleri fırçadan sonra ekonominin bir numaralı sorumlusunu ayakta alkışlayan ülkenin burjuvazisi de kafasını kuma gömüp, hala halkı sömürmeye uğraşıyor.

Uzun zamandan beri dolar istikrarlı(!) bir yükselişte!

Doların niye yükseldiğini ekonomiden biraz anlayanlar hemen çözebiliyor.

Doların yükseliş nedenlerinin başında, cari açık geliyor.

Tabi birde yüksek gösterilen, ancak pek de yüksel olmayan ihracatımız! İhracatımızın yüzde 65’i ikame mallardan oluyor. Yani dışarıdan ithal edip, montajlayarak tekrar dışarı satıyoruz. Arada küçük bir fark oluyor. O da işverenin kar payı(!)

Sözün özü; ihracat yaparken, aldığımız mallara döviz ödüyoruz. Bu da döviz ihtiyacını doğuruyor. Dövize talep artınca da döviz bazında dolar yükseliyor.

Bir diğer yükselme nedeni; faiz üzerindeki iktidar baskısı! İktidarın baskısı ile Merkez Bankası faiz indirimine meyledince, sırf faizden para kazanmak için ülkemize gelen yabancı sermaye veya daha gerçek adıyla sıcak para, hemen çıkma eğilimine giriveriyor. O zaman da dövize olan talep artıyor. Gelen sıcak para dolar cinsinden olduğu için, dolar yükseliyor.

Gelelim dolardaki artışının halka yönelik etkilerine:

Dolar arttıkça, dolarla yapılan tüm girdilerin fiyatı ister istemez artıyor. Başta akaryakıt ve doğalgaz olmak üzere, ithal edilen her türlü mamulün fiyatı artacağı için de bu artışlar halka yansıyor ve yansıyacak. Tabi bu arada doğalgaz ile elektrik üretiminin maliyeti de artıveriyor..!

İşte ilk yansıma geldi bile..!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz” dedi.

Yani yarından itibaren elektrik ve doğalgaz yüzde 9 daha pahalı!

Bakan Taner Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak’ı bakanlıkta kabulünün ardından basın mensuplarının, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında artışa gidilip gidilmeyeceğine yönelik sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız; Enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2,28-2,29'ları gördüğünü ifade ederek, enerji sektörü için doların değerinin artmış olmasının önemli dezavantaj olduğunu söyledi.

AKP’ye oy veren halk bunu anlar mı?

Dolardaki artışın gerçek nedenini halka anlatmak kimsenin işine gelmiyor. Halka, dolardaki artışın gerçek nedenini anlatacak olanlar da halka ulaşamıyor!

Bu arada Bakan Yıldız zam mazereti olarak, dolardaki artışın yanı sıra, ülkemizin düzensiz akan akarsuları gösterdi..! Ve şöyle söyledi: “Ancak bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengeleyemeyecek bir noktaya getirmiş bulunuyor. Hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz

Ne diyelim?

Bu k…, pardon zamlar halkımıza hayırlı olsun..!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..