Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünya 5’den tabiki büyüktür. Dr. Ali Topçubaşı

Dünya 5’den tabiki büyüktür. Dr. Ali Topçubaşı
 

Dünya 5’den tabiki büyüktür. Dr. Ali Topçubaşı


Cumhurbaşkanımızın yıllardan beri israrla dünyanın beşten büyük olduğunu söylemesine rağmen, dünyada olumlu yönde destek gelmemesi, teşkilatın yapısının kısa bir gelecek de belirgin şekilde değiştirmeyeceğini göstermektedir.   

Birleşmiş Milletler Örgütü (BM, ikinci Dünya savaşının bitimiyle birlikte galip ülkelerin teşvikiyle ABD, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik krallık ve Fransa’nın öncülüğüyle kurulmuş, Dünya barışın, güvenliğini korumak ve uluslararası barışı korumak, kültürel etkinlikleri ve toplumsal uzlaşmayı sağlamak için kurulan uluslararası bir örgüttür.   

Bu 5 ülkenin şu andaki dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmasına karşın, Dünya milli gelirinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturmaktadır. ABD’nin Dünya nüfusunun 5’inden aşağısını oluşturmasına karşın Dünya milli gelirinin yaklaşık yüzde 25’ini elde etmesi, Çin’in Dünya nüfusunun yaklaşık 20’sini oluşturması, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın ekonomik ağırlıklarının yanı sıra, savaş’ dan galip çıkmaları, bu ülkelerin Toplulukta temsil edilmelerini sağlamıştır. Ekonomik olarak büyük güç olmalarına rağmen Almanya, İtalya ve Japonya’nı savaş’ dan mağlup olarak çıkmaları, Birleşmiş milletlerde söz sahibi olmalarını engellemiştir. Yine; 1 milyar 350 milyon nüfuzuyla Çin ile aynı nüfus da olmasına karşın Hindistan’ında toplulukta yer almadığını burada hatırlatalım.

Gönlümüzün, Müslüman dünyası temsilcisinin de toplulukta olmasını istemek, bu topluluğa asil üye olması için yeterli olmayacağı açıktır. Hindistan’ın hem Dünya nüfusunun yüzde 20 sini oluşturması, hem de farklı bir inanç sisteminde olması bu topluluğa asil üyeliğini getirmediği gibi, Dünya nüfusunun yüzde 25’inden fazlasını oluşturup, buna mukabil yaklaşık 50 ülkenin Dünya milli gelirine yaptığı katkının yüzde 10’unu bile oluşturamadığı Müslüman Dünya’ sının serzenişlerinin karşılığının zayıf olmaktadır. İftiharımız olan Aziz Sancar gibi bilim adamlarımız olursa, onu yetiştirecek laik zemini kuvvetlendirirsek, bizim Dünyadaki saygınlığımızı artıracak ve söylemlerimizin karşılığı olacaktır. Yoksa,  Birleşmiş Milletler daimi üyelik söylemi hoşumuza gitse de, bize her şeyin kuralı olduğunu, Dünya karmasına Ronaldo ve Messi’ nin yerine nasıl daha zayıf oyuncu alamıyorsak, bu teşkilata da kuvvetliler girer söyleminin yükselmesine neden olur. 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..