Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünya Melek Yatırım Formu (WBAF) Türkiye'de gerçekleşti

Dünya Melek Yatırım Formu (WBAF) Türkiye'de gerçekleşti
 

"Cesareti olmayan adamın başarısı olmaz."
 
Puldıus Cyrus
 
Buluşma, iletişim ve eğitim; kurumları ve işletmeleri güçlü konuma getirir. Bilginin her alanda en güçlü silah olduğu bir gerçektir.
 
WBAF’ 2017 düzenlemesini ve organizesini belli zeminde başarıyla yürüten Baybars Altuntaş’ın daveti doğrultusunda etkinliğe katıldım.
 
Çalışma ve çabalarının kalitesini gözlemledim. Bir ara kendilerini kutladım! Bir TV kanalında başarıyla yürüttüğü bilgi yarışmasına kısaca değindim. Kendisinin ekonomik ve kültürel alandaki bilgi ve becerisini takdir ettiğimi, önemli yerlerde değerlendirilmesinin ülke için isabetli olacağını vurguladım!
 
Organizasyın Firması Plaklevent yetkilisi Esma Öztürk ile ayaküstü konuştuk. Bu sırada Baybars Altuntaş’ın kızı sevgili Eda Altıntaş ile tanıştık. Yıllar önce teftişini yaptığım Tarsus Amerikan Anadolu Lisesinde öğrenci olduğunu öğrendim ve başarılar diledim.
 
Melek Yatırım Platformu Nedir?
 
Melek yatırım yapmak isteyen, varlık sahibi, yenilikçi, farklı alternatifleri yatırım alanında değerlendirmeye açık, vizyoner bireyleri girişimlerle bir araya getirmeyi amaçlayan bir platformdur. Melek Yatırım Platformu Türkiye’de ilk kez hayata geçmektedir.
 
Melek Yatırımcılarla buluştular!
 
Girişimcileri çok yakından ilgilendiren kitlesel fonlama yasa tasarısının geçen hafta meclise sevk edilmesiyle yeni yıla müthiş bir giriş yapan girişimcilerimize şimdi de bir başka müthiş haber Brüksel’den geliyor! 21.yüzyılın dünya çapında melek yatırım politikaları Türkiye’de şekillendi!
 
Tüm dünyada 50 milyar dolar işlem hacmiyle girişimcileri fonlayan melek yatırımcıların başkanları ve önde gelenleri bu yıl 13 Şubat’ta İstanbul’da Swissotel The Bosphorus’ta Dünya Melek Yatırım Forumu’nda (WBAF) toplandılar.
 
Londra Borsa’sının ana sponsorluğunu üstlendiği bu yılki forumda yaklaşık 75 ülkeden yüzlerce melek yatırımcı İstanbul’da bir araya geldiler.
 
Tüm uluslararası kuruluşlar İstanbul’da!
 
Merkezi Washington’da bulunan GBAN (Global Melek Yatırım Ticaret Örgütü), merkezi Brüksel’de bulunan EBAN ( Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü), merkezi Lagos’ta bulunan ABAN ( Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü), merkezi Dubai’de bulunan MBAN (Ortadoğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü)’nün yanı sıra merkezi Viyana’da bulunan UNIDO’nun (Birleşmiş Milletler Gelişim Organizasyonu) Girişimciliği Geliştirme Bölümü de bu Forum’un destekçileri arasında. Ev sahipliğini ise başkanlığını gururla yürüttüğüm TBAA – Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği yapıyor.
 
100’ün üzerinde uluslararası konuşmacı!
 
Forum’da 60 ülkeden 100’ün üzerinde konuşmacı yer aldı. Konuşmacılar arasında dünyanın en önemli melek yatırımcılarının yanı sıra politikacılar, sivil toplum kuruluşu liderleri, bankacılar, borsa başkanları, teknopark CEO’ları, uluslararası akademisyenler ve pek çok bakan vardı.
 
Bu yıl tartışılan konu ise çok ilginç: Kurumsal yatırım sermayesi ile melek yatırımcıları başlama-çıkış aşamasından itibaren nasıl daha fazla buluşturabiliriz, oldu. Bu da şu demek: Yılda 50 milyar dolarlık melek yatırım pazarı, 96 milyar dolarlık kurumsal yatırım sermayesi ile buluştuğunda oluşacak çarpan etkisini lütfen siz hesaplayınız.
 
Körfez ülkelerinden yatırım delegasyonları geldi!
 
Bu yılki Forum’u girişimciler ve melek yatırımcılar için daha da değerli kılan unsur ise Körfez ülkelerinden yoğun bir yatırım delegasyonunun katılımı oldu. Bahreyn, Dubai ve Katar’dan gelen yatırım delegasyonlarına önemli isimler başkanlık etti.. Örneğin Katar Kalkınma Bankası’nın CEO’su hem Türk hem de uluslararası başlama-çıkış girişimcileriyle bizzat ilgileneceğini belirtti.
 
Çok önemli 2 isim ana konuşmacı
 
İngiltere Başbakanı’nın FinTech Özel Temsilcisi Alastair Lukies ve Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany çok önemli iki konuşma yaptılar. Alastair Lukies, FinTech sektörüne yatırım yapacak melek yatırımcıları önümüzdeki 25 yıl içinde nelerin beklediğini anlattılar. Paul Doany ise, hem kişisel melek yatırımcılık tecrübesi hem de Türk Telekom’daki kurumsal yatırım tecrübesini birleştirerek startup – melek yatırımcı – kurumsal yatırımcı triosuna iş birliği yaptıkları takdirde nasıl daha fazla exit üretebileceklerinin yol haritasını verdi.
 
Bu yol haritası ile dünya ekonomisinin nasıl bir ivme kazanabileceğini Paul Doany anlattı. İlk kez bu Forum’da açıklayacağı bu yol haritası ile hem girişimciler daha fazla yatırım alabildi, hem melek yatırımcılar daha kolay exit edebilme imkânını bularak hem de kurumsal yatırımcılar daha az riskle daha hızlı başarılı yatırımların gerçekleştirilmesi konu edildi.
 
FinTech Guru’sundan WBAF’e özel master-class
 
Forum, FinTech sektörünün dünyaca ünlü gurusu ve kitapları ABD’de best-seller bir uluslararası isme de ev sahipliği yaptı. IBM Watson Financial Services’ın özel temsilcisi Paolo Sironi, Forum öncesi, 12 Şubat Pazar günü öğleden sonra Swissotel’de 3 saatlik özel bir master-class düzenledi. FinTech sektörünün ana yol haritasını özetleyerek bu master-class’ı bu sektöre yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılar için kaçırılmayacak bir fırsat olarak gördü.
 
18 uluslararası oturum
 
İngiltere’nin en iyi melek yatırımcısından Singapur’un en önemli yatırımcısına kadar, OECD yetkililerinden UNIDO liderlerine kadar onlarca ülkeden yüzün üzerinde konuşmacı, Forum’un on sekiz ayrı oturumunda dünya melek yatırım sektörünün geleceğini şekillendirmeye çalıştılar.
 
Kurumsal sermaye ile melek yatırımcılar arasında işbirliği nasıl geliştirilebilir, borsalar melek yatırımcılar ve girişimciler için daha stratejik hale nasıl getirilebilir, girişimcilerin fonlanmasında ne tip inovatif finansal enstrümanlar geliştirilebilir, bankalar değişen dünya çapında ekonomik düzende girişimciler için ne tip yeni roller üstlenecek, Teknopark’ların yatırımcılar için üstlenebilecekleri yeni sorumluluklar neler olacak, uluslararası rekabette şirketlerin kurumsal yatırım bölümleri nasıl rol oynayacak, FinTech sektörünün 2020 planları, Brexit’in dünya girişimcilerine yansımalarının neler olması bekleniyor, ABD Başkanı Obama’nın ortaya attığı girişimcilik tezi hakkında Forum liderleri neler düşünüyor, melek yatırımcılığın gelişmesinde G20 vizyonu nedir, girişimcilerin başarıyı yakalamalarını garantileyen teorinin ana iskeleti, Birleşmiş Milletler girişimcilik yatırım fonu nasıl işliyor, yabancı sermayenin doğrudan yatırım projelerinde startup ve melek yatırımcıların rolü nasıl arttırılabilir, melek yatırımcılara pratik çıkış stratejileri konularında ayrı ayrı oturumlar düzenlendi.
 
Türkiye çok güçlü temsil edildi!!
 
Dünya melek yatırım sektörünün geleceğinin şekillendirileceği bu oturumlarda Türkiye çok güçlü temsil edildi.
 
İTÜ Arıteknokent’in CEO’su Kenan Çolpan, TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın, Bankalararası Kart Mekezi (BKM)nin desteklediği Fintech İstanbul Kurucularından Prof Selim Yazıcı, Borsa İstanbul’un Başkanı Himmet Karadağ, Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk ve Sermaye Piyasaları Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç’un aralarında bulunduğu çok güçlü bir ekip bu Forum’da Türkiye’yi temsil ettiler.
 
Uluslararası 2 önemli rapor açıklandı!
 
Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF)’in çok önemli iki raporu 13 Şubat’ta İstanbul’da açıklandı. Güney Doğu Avrupa Melek Yatırım Ekosistemi Raporu ile Türkiye raporunun açıklanması ile çok önemli istatistikî veriler ve güncel bilgiler Forum katılımcılarıyla paylaşıldı.
 
Startup Compass Teorisi ilk kez bu Forum’da açıklandı!
 
Girişimcilerin sıfırdan iş kurabilmelerini ve atacakları her adımda başarıyı garantileyebilecekleri bilimsel bir yöntem Sheffield Üniversitesi’den bir grup bilim adamının yaptığı araştırma ile bilimsel geçerlilik kazandı. Bu teorinin girişimciler ve yatırımcılar açısından çok değerli ve risk düşürücü metotlar içermesi, teorinin önemini bir kat daha arttırdı. Dünyada ilk kez İstanbul’da bu Forum’da açıklanarak bu teori pek çok girişimci ve yatırımcı açısından gerçek bir yol haritası olarak takip edileceği da vurgulandı.
 
Uluslararası pek çok işbirliği anlaşması İstanbul’da oldu!
 
London Stock Exchange Group (LSEG), Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), Orta Doğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü (MBAN), Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi (ICC) İstanbul’da Dünya Melek Yatırım Forumu ile çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalandı.
 
Girişimcileri ve melek yatırımcıları yakından ilgilendiren bu işbirliği anlaşmaları İstanbul Anlaşmaları olarak dünya sermaye piyasaları edebiyatında yerlerini aldı. Elbette ülkemiz adına  bir gelişmedir.
 
WBAF Akademi özel eğitim programları
 
14 Şubat’ta, yani Forum’un ikinci gününde, Dünya Melek Yatırım Forumu Akademisi tarafından girişimciler, melek yatırımcılar, melek yatırım ağı yöneticileri ve mentorlar için dört ayrı eğitim programı düzenlendi.
 
İsviçre Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı ve EBAN Yönetim Kurulu Üyesi Peter E. Braun, Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı Harry Tomi Davies, İngiltere Melek Yatırımcılar Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve AngelNews Kurucu Başkanı Modwenna Rees-Mogg, Innovation Farm Eş Başkanları Adriane Thrash ve Argyrios Spyridis tarafından verilen eğitimlerde; iyi bir melek yatırımcının nasıl olunacağını veya iyi bir melek yatırım ağının profesyonel yönetiminin nasıl gerçekleştirilebileceğini veya startuplara nasıl iyi mentorluk yapılabileceğini veya girişimci olarak yatırımcılardan kaliteli finansmanı nasıl sağlayabileceğinizi farklı eğitim gruplarında anlatılması başarılı oldu. 
 
FinTech Yatırım Forumları
 
Bu kadar melek yatırımcının bir araya geldiği bir ortamda yatırım arayan girişimciler için de süper bir imkân, bu yıl fintech alanında yatırım arayan 10 ayrı start-up ve 10 ayrı scale-up Dünya Melek Yatırım Forumu’nun uluslararası yatırımcılarının karşılarına çıkarak kurdukları işlerini daha da büyütmek için yatırım aradılar. İlgilenen girişimcilerin dikkat etmeleri gereken konu ise şu oldu: Sunumlar 3 veya 7 dakika ile sınırlı, İngilizce ile çevirmesiz ve ekibin tamamı sunuma katılmak zorunda oldu.
 
Dünya Mükemmellik Ödülleri
 
Forum 13 Şubat akşamı Swissotel The Bosphorus’ta önce resepsiyon ardından da VIP gala yemeği ile beraber düzenlenen Dünya Mükemmellik Ödülleri’ne de ev sahipliği yaptı. Uluslararası ve dünyaca tanınmış yatırımcılardan oluşan bir jüri, 2016 yılının en başarılı melek yatırımcılarını, melek yatırım ağlarını ve melek yatırımcılara destek verenlerini seçti. Dünya Melek Yatırım Forumu’nun yeni ülke temsilcilerinin de açıklanacağı bu geceye dünya sermaye piyasalarının önde gelen isimleri konuk olarak katıldılar.
 
Türkiye'den süper destekçiler!
 
Forum'un London Borsa'sı gibi dünya çapındaki destekçilerinin yanı sıra Türkiye'nin en önemli markaları da Forum'a tam destek verdiler. Aralarında Başbakanlık Yatırım Ajansı, İTÜ Arıteknokent, TEB Özel Melek Yatırım Platformu, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) destekli FinTech İstanbul, Samsung, Fineksus gibi çok önemli kuruluşların bulunduğu destekçiler melek yatırımcılık ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için var güçleriyle çaba harcadılar. Dünya Melek Yatırım Forumu, bu yıl dünyada ses getirdi!
 
                                                                                            *
 
                                                                           Bakınız:  www.wbaforum.org
 
 
 
 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..