Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Dünya "insani" zirvesi ne demek?

Dünya "insani" zirvesi ne demek?
 

internetten alınmıştır


Birleşmiş Milletler nezdinde düzenlenen Dünya insani zirvesi 'nin ilki İstanbulda yapılıyor...Bu zirvenin anlamı, dünya ülkelerinin "insani" sorunlara sahiplenmesi ve muhtaç insanlara yardım yapılması...

Birleşmiş Milletler'in 71 yıllık tarihinde ilk defa böyle bir zirve düzenleniyor ve bu ilk zirveye de İstanbul ev sahipliği yapıyor. Bu, bizim devlet olarak insana ve insanlığa bakışımızı gösteren ve tüm dünyaya göstermek istenen bir aksiyon.

Aslında, insanların oluşturduğu dünyada, "insani zirve" yapmak insanlar açısından utanılacak bir şeydir...Ama ne çare ki, insanoğlu kendi cinsi konusunda o kadar duyarsız ve o kadar zalim oldu ki, sonunda "insani zirve" gibi bir tuhaflık ortaya çıktı.

Neden böyle söylüyorum?..Çünkü, zaten dünyada olup biten herşey insan için olmalıdır, insanın mutluluğu, özgürlüğü, barış içinde yaşaması içindir...Bunun için zirve yapmaya gerek olmamalıydı...

Yani, hayvanları korumak için, doğal dengenin korunması için zirveler yaparsınız ama insanların yine insanlar için zirve yapması, insanlığın kaybolduğunun utanç göstergesi değilse nedir?

Eğer, bugün dünya "insani zirve" yapma ihtiyacı duyuyorsa, bu ihtiyaç aslında bu utançtan kaynaklanıyor...İnsanlığını unutan dünya "insanlığı" da unutmuştur çünkü...

Şimdi, Türkiye'nin ev sahipliği ile kendi insanlığını unutumuş dünya'ya insanlık yeniden hatırlatılmak isteniyor...Dünyanın altmıştan fazla ülke lideri İstanbulda buluşarak muhtaçlar için fikir üretecek!

Türkiye, son yıllarda yaptıklarıyla bu konuda dünyaya örnek olmuştur...Dahası, dünyanın zengin ülkelerinden olmadığı halde, 140 civarında ülkeye yardım ulaştıran bir devlet olarak, insanlığın ne olduğunu, ne olması gerektiğini madde zengini ama "mana fukarası" dünya ülkelerine göstermiştir.

Bence, bugün İstanbul'da toplanan dünya liderleri Türkiye karşısında mahcup durumdadır. Almanya gibi dünya ekonomisinin motorlarından olan bir ülkenin Başbakanı Bayan Merkel'in yüzünde bu mahcubiyeti okumak mümkündür.

Günümüzdeki dünya düzeni "insani" değildir...Dünyanın en zengin, en gelişmiş ve en savaşçı ülkelerinin aynı zamanda "Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri" olmaları  ve dünyanın parsasını kendi aralarında paylaşma çabaları oldukça "insani"lik olur mu?

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın, dünyayı sömürerek semizleşmiş ama insanlığını kaybetmiş dünyanın kafasına çaka çaka söylediği "dünya beşten büyüktür" sözü bugün bir kere daha aynı kafalara çakılıyor...Bakalım kalın kafalara işleyecek mi?

Beş'in dünyadan büyük olduğu bugünki zulüm düzeni ortadan kalkmadan, yapılacak "insani zirve"lerden sonuç alınamayacaktır...

Eğer, dünya Üçüncü Dünya Savaşıyla yeniden yerle yeksan olmak istemiyorsa, İkinci Dünya Savaşından sonra kurulan bu "adaletsiz dünya düzenini" yıkmalı, yerine gerçek bir "adil düzen" kurmalıdır.

Kimi yer kimi bakar, kiyamet ondan kopar, insani hakikkati gerçekleşmek üzeredir zira...

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..