Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünyanın ilk 10 Kooperatif Ekonomisi

Dünyanın ilk 10 Kooperatif Ekonomisi
 

Son onlu yıllarda “Dünya Kooperatifçilik Hareketi”nde önemli gelişmeler yaşanıyor.


Dr. Ayhan ÇIKIN

145 ülkede gerçekleştirilen belge taramaları  ve saha araştırmasından  Birleşmiş Milletler, dünyanın en önemli 10 kooperatif ekonomisini sıralamıştır. Bu sıralamayı yaparken aşağıda belirtilen kriterlerden  (Kooperatifleşme kriterleri[1]) yararlanılmıştır [2]:

1.Kooperatife giriş oranı: Veri bir ülkedeki toplam ortak sayısının ülkenin toplam nüfusuna % oranı , ülkedeki kooperatif duyarlılığın, kooperatifçiliğin kavranmasının bir ölçütü olarak kabul edilmektedir. Kooperatife giriş oranı bakımından  147 milyon kooperatif ortağı ile Fransa  1.ci, Finlandiya 2.ci ve İsviçre 3.cü olarak sıralamada yer almışlardır.

2. Kooperatif istihdam oranı:  Veri ülkedeki  “toplam kooperatif istihdamın o ülkedeki yetişkin insan sayısına oranı” olarak  kabul edilmiştir. Ancak küresel düzeyde kooperatif istihdamı ölçmenin oldukça zor olduğu bildirilmektedir.  İstihdam oranı bakımından  yeni Zelanda 1.ci, İsviçre 2.ci ve İtalya 3.cü sırayı almıştır.

3. Kooperatif gelirler oranı : Veri ülkedeki “kooperatiflerin yıllık iş hacminin ( ya da yıllık brüt gelirinin) o ülkenin ilgili yılın GSYİH’na oranı” olarak kabul edilmiştir. Bu orana göre Yeni Zelanda 1.ci, Hollanda 2.ci ve Fransa 3.cü sırada yer almaktadır. (Bkz. Çizelge 1

Çizelge 1. Kooperatifleşme kriterlerine göre Dünyanın ilk 10 “Kooperatif Ekonomisi”

Pozisyon

Ortak ve müşteri/ Nüfus

İstihdam/ Nüfus

İş hacmi / GSYİH

1

Fransa

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda

2

Finlandiya

İsviçre

Hollanda

3

İsviçre

 İtalya

Fransa

4

Avusturya

Fransa

Finlandiya

5

Dominique

Malta

Luxembourg

6

Hollanda

Finlandiya

Finlandiya

7

Irlanda

Almanya

Irlanda

8

Almanya

 Hollanda

Italya

9

 Kıbrıs

İspanya

Danimarka

10

Avustralya

Norveç

Polonya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : ONU, Measuring the Size and Scope of the Cooperative Economy: Results of the 2014

Kooperatif ekonomisi endeksine giriş

Bu üç ölçüt  kooperatif ekonomisi için bir endeks belirlemede  önemli  göstergelerdir. “Ortak/müşteri, istihdam ve yıllık brüt gelir” ölçütleri  tek tek  ele alındığında kooperatiflerin  topluma sosyal veya ekonomik katkısını yeterli olarak göstermeyebilir.  Üçü birlikte ele alındığında farklı ülkeler için  kooperatif organizasyonların önemli bir tablosu ortaya konulabilir.  BMÖ’nün  önerdiği bu kooperatif endeksi ile , tek bir faktör tarafından  belirlenmiş sıralamaya göre, çok daha farklı bir işleve sahip, daha anlamlı bir “kooperatif ekonomisi sıralaması” ortaya konmuş oluyor.  

Ortaklık, istihdam ve brüt gelir oranları  üzerinden yapılan sıralama yerine bu ölçütlerden hareketle  hesaplanan kooperatif ekonomisi endeksi ile  yeni bir kooperatif ekonomileri sıralaması oluşturulmuştur[3]. (Bkz. Çizelge 2).

Çizelge 2 : Kooperatif ekonomisi  endeksi sıralaması

Sıra

Kooperatif Ekonomi Endeksi 

1

Yeni Zelanda

2

Fransa

3

İsviçre

4

Finlandiya

5

İtalya

6

Hollanda

7

Almanya 

8

Avusturya

9

Danimarka

10

Norveç

 

Kaynak : http://www.un.org/esa/socdev/documents/2014/coopsegm/grace.pdf

 

Çizelge 2’de görüldüğü gibi dünyanın ilk 10 kooperatif ekonomisi şu ülkelerden oluşmaktadır : 1. Yeni Zelanda; 2. Fransa; 3. İsviçre; 4. Finlandiya; 5. İtalya; 6. Hollanda; 7. Almanya; 8. Avusturya; 9. Danimarka; 10. Norveç

 

Son onlu yıllarda “Dünya Kooperatifçilik Hareketi”nde önemli gelişmeler yaşanıyor.

 

Kooperatifçi selamlarımla.

 

Dr. Ayhan ÇIKIN

Urla, 20 Haziran 2016



[1] Bu makalenin yazarı tarafından önerilmiş adlandırmadır. Yeni öneriler yapılabilir.

[3] Bkz: Measuring the Size and Scope of the Cooperative Economy: Results of the 2014 Global Census on Co-operatives;  For the United Nations Secretariat Department of Economic and Social Affairs Division for Social Policy and Development; April 2014. http://www.un.org/esa/socdev/documents/2014/coopsegm/grace.pdf

 

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..