Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '17

 
Kategori
Dünya
 

Dünyanın yarısı yangın yeriyse, o 'ateş' öteki yarıyı da yakar!

Dünyanın yarısı yangın yeriyse, o 'ateş' öteki yarıyı da yakar!
 

tr.euronews.com'dan...


Mart 2017 itibarıyla, devletlerin ve toplumlarının en önemli meselesi “mülteci”, “sığınmacı” gibi kavramlarla anılan göçmenler!

Mesele, her geçen gün biraz daha büyüyor. Büyüdükçe çözümü de zorlaşıyor.

Dünyaya şöyle bir göz atmakla, yarısının yaşanmaz halde, “cehennem gibi”, diğer yarısının ise, neredeyse “cennet gibi” olduğunu görürsünüz!

Doğal olarak, “cehennem”den “cennet”e bir kaçış var…

Afrika’nın hemen tamamı, petrol zengini Körfez ülkeleri hariç Ortadoğu, Afganistan, Bangladeş, Pakistan gibi kalabalık Asya ülkeleri yaşanılır olmaktan uzak… Aynı şekilde, Güney Amerika kıt’asının hemen tamamında problem var… Başta Meksikalılar olmak üzere, Güney Amerika’dan Kuzey’e kitleler halinde göç var. ABD’deki sadece Meksikalı sayısı 30 milyonun üzerinde… Onun içinTrump sınıra duvar örüyor.

Mesele, duvarlarla falan çözülecek gibi değil. Afrika’yla Avrupa arasında duvar yok ama binlerce duvar büyüklüğünde ve genişliğinde koca Akdeniz var, göçü engelleyebiliyor mu?

x   x   x

FAKİR GÜNEY, ZENGİN KUZEY

Yerkürenin güney kesiminde bulunan Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya ülkeleri fakir ülkeler… Kuzey Amerika, Avrupa zengin, Asya’nın kuzeyi de güneyine göre, nispeten daha iyi durumda…

Güney ülkeleri sanayileşememiş, sömürülmüş vs. sebeplerden dolayı geri ve yoksul kalmış. Güneyin büyük bir bölümünde açlık, hatta kıtlık var.

Açlık ve kıtlık yetmiyormuş gibi bu ülkelerin çoğunda birbirleriyle savaş veya iç savaş var. Hal böyle olunca, hayat çekilmez oluyor. Kaçabilen bir dakika durur mu? Durmaz, durmuyor! İnsanlar hayatları pahasına, yollara düşüyor, derme-çatma gemilerle engin denizlere açılıyor.

Dün yine Libya açıklarında iki “göçmen gemisi”nin battığı haberi geldi. Her iki gemide de en az 100’er yolcu bulunduğu bildiriliyor. (BBC Türkçe, 24 Mart 2017)

x   x   x

YAPTIRIM DEĞİL YATIRIM YAPIN!

Yaptırımlarla, yasaklarla, günübirlik tedbirlerle “göçmen” meselesinin çözülemediği ortada!

Problem kaynağında çözülmeli…

Bikere, savaşlar, iç savaşlar derhal durdurulmalı… Sonra, bu ülkelerin kalkınmalarını, gelişmelerini sağlayacak teknik ve malî yardımlar, yatırımlar yapılmalı. Her ikisini yapmaya da Batı’nın gücü yeter.

Yeter ki istesin!  

x   x   x

TARTIŞ-MA

Amerikalı yazar Allen Klein’in, “Mizah’ın İyileştirici Gücü” adlı kitabından (Epsilon yayınları) bir Amerikan atasözü öğrendim.

Yararlı olabilir diye paylaşıyorum:

“Domuzla güreşmeye kalkarsan ikiniz de çamura bulanırsınız… Bu da domuzun çok hoşuna gider.”

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..