Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '17

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası
 

Geçen yıl 15 Temmuz nedeniyle yarım bıraktığım yurt dışı gezi notlarıma bir türlü devam edemedim. Güncel olaylar ve ülkemizde yaşananların hepimizi etkilemesi yüzünden yazılarımız daha çok güncel olaylara yönelmişti. 

Yurtdışında en son Yunanistan gezisi sırasında Thassos adasına gittiğimizde, kendi kendime neden bugüne kadar ülkemiz sınırları içerisindeki Gökçeada’ya gitmedik diye düşünmeden edemedim. Ve o andan itibaren yurt dışı yerine yurt içi gezilerini ilk plana çıkarmaya karar verdik.  Gerçekten ülkemizde görülecek o kadar güzel yerler varken, neden önceliğimiz yurt dışı gezileri oluyordu?

Geçen yıl Ağustos ayından itibaren de Trakya bölgesinden başlayarak, yurt içinde görmediğimiz yerlere gitmeye karar verdik. Geçen yıl Çanakkale iline bağlı Gökçeada, Tekirdağ’a bağlı Erikli’ye bu yıl da Kırklareli’ne bağlı İğneada ve Edirne gezilerini gerçekleştirdik. Bugüne kadar neden buralara gitmediğimize pişman olduğumuzu da itiraf edeyim. Üstelik buralara gitmek için ne pasaporta ne de vizeye ihtiyacımız vardı. Bundan sonraki durağımız ise Eskişehir olacak.

İğneada dönüşünde Kırklareli’nin Demirci ilçesine 29 kilometre mesafadeki Dupsina mağarasını gezmek fırsatı bulduk.

 

 

 

2003 yılında turizme açılan sulak alan niteliğindeki Dupsina mağarası Kırklareli’nde yer alan önemli mağara eko sistemlerinden.  Trakya’nın turizme açılan tek mağarası. Mağaradan çıkan kaynak Türk-Bulgar sınırı olan Rezve (Mutlu) deresini oluşturmaktadır. Dupnisa mağarası 3-4 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bir yer altı mağarasıdır. Sulu, Kuru ve Kız mağaralarının bileşiminden oluşan mağara 12 ay boyunca turizme açıktır. Sulu mağara ise, 15 Mayıs-15 Kasım arasında yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapanmaktadır. Dupnisa mağarasında 11 türden yaklaşık 60 bin yarasa ile, 184 mağara omurgasızının yaşaması önemli bir yer altı habitatı olduğunu göstermektedir.

 

 

 

Toplam uzunluğu 2720 metre olan sistemin üst katında Kuru ve Kız mağarası, 50-60 metre aşağıda Sulu mağara yer alır. Kuru mağara sarkık, dikit, sütün, damla taş yönüyle Sulu mağaraya göre daha zengindir. Sulu mağaranın girişinde karstik olarak oluşmuş bir kemer yer almaktadır. Ortalama sıcaklık Kuru mağarada 17 derece, Sulu mağarada ise 10 derecedir. Dışarıda 33 derece sıcaklıktan bu mağaraya girdiğimizde, ceketlerimizi giymek zorunda kaldık. 

 

 

Mağarayla ilgili olarak buradaki birkaç fotoğraf dışında “Dupnisa mağarası” başlıklı yandaki galerimde birçok fotoğraf görebilirsiniz.

Ayrıca mağara gezileri ilginizi çekiyorsa 2005 ve 2009 da birbirinin devamı olan aşağıda linkini verdiğim filmleri internetten yarısına kadar, korku filmlerini seviyorsanız sonuna kadar izleyebilirsiniz.

http://www.ilkfullfilmizle.com/cehenneme-bir-adim-tek-part-720p-turkce-hd-izle.html 

https://www.izlesene.com/video/cehenneme-bir-adim-2/9266335 

 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..