Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

27 Ağustos '14

 
Kategori
Deneme
 

Dürüstlüğün ödülü

Dürüstlüğün ödülü
 

alıntıdır


Bir zamanlar uzak doğuda bir imparator yaşarmış. Zamanda yaşlanan bu kişi, öldükten sonra kendisinin yerine geçecek kimsenin kim olduğunu düşünmeye başlamış. Yardımcılarından ya da kendi çocuklarından birini seçmek yerine değişik bir yöntem denemeye karar vermiş. Bir gün ülkesindeki tüm gençleri çağırmış ve: “Artık tahtan inip, yeni imparator geçme zamanı geldi. Sizlerden birini seçmeye karar verdim” demiş. Gençler şaşırmışlar. Ancak o devam etmiş. “ Bu gün hepinize birer tohum vereceğim. Bir tek tohum… Ama bu çok özel bir tohum, evlerinize gidip onu ekmenizi, sulayıp büyütmenizi istiyorum. Büyüttüğünüz o tohumla, tam bir yıl sonra yanıma geleceksiniz. Getirdiğiniz tohuma göre sizi değerlendirip içinizden birini imparator yapacağım”

Gençler arasında LİNG adında biri varmış. O da diğerleri gibi tohum almış. Eve gidip, heyecanla olup biteni annesine anlatmış. Annesi de bir saksı ve biraz toprak bulup, tohumunu ekmesine yardımcı olmuş. Sonra birlikte dikkatlice sulamışlar. Her gün suluyor ve büyümesini bekliyorlarmış.

Yaklaşık üç hafta kadar sonra, diğer gençler tohumlarının ne kadar büyüdüğünü anlatırken, kendi tohumunda hiçbir değişiklik olmayan LİNG hayretler içinde kalıyormuş. Haftalar aylar izlemiş. LİNG’in tohumunda tık yok. Bu arada da imparatorun kendisini beceriksiz zannetmesinden çok korkuyormuş.

Sonunda bir yıl geçmiş. Beklenen gün gelmiş. Tüm gençler huzura çıkmışlar. LİNG hariç hepsinin elinde bir birinden bakımlı bitkiler varmış LİNG boş saksıyı götürmek istememiş. Fakat annesi kendisini cesaretlendirerek doğruca imparatorun huzuruna çıkmasını ve olup biteni dosdoğru anlatmasına ikna etmiş. O da boş saksıyla sıraya girmiş.

Daha sonra imparator gelmiş, tüm gençleri selamlamış. Ling’de arkada bir yerlerde saklanmaya çalışıyormuş. İmparator “Ne büyük bitkiler yetiştirmişiniz. İçinizden biri bu gün imparator olacak” demiş. Bu arada arkada boş saksıyla duran Ling’i fark etmiş. Ona öne çağırtmış. Öne geldiğinde adını sormuş. Adım “Ling” demiş.

Gençler Ling’le alay edip gülmeye başlayınca imparator onları susturup kalabalığa doğru yürümüş. “Yeni imparatorunuzu selamlayın. Adı LİNG”

Ling inanamamış. Çünkü tohumu bile yetiştirememişken nasıl imparator olunur? İmparator devam etmiş: “Bir yıl önce, burada herkese bir tohum verdim. Siz de ekip, sulayıp, bir yıl sonra getirecektiniz. Ancak, hepinize kaynamış tohum vermiştim. Asla canlanıp büyümeyecek olan… Ling’in dışında herkes ağaçlar, bitkiler ve çiçekler getirdi: çünkü tohumunun büyümediğini fark edince, hepiniz onu bir tohumla değiştirdiniz.

Oysa sadece Ling, içinde benim verdiğim tohum olan boş saksıyı getirme cesaret ve dürüstlüğünü gösterdi. Onun için benden sonra yeni imparatorunuz LİNG olacaktır” Ne diyelim kıssadan hisse… 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..