Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Duyduğum En Komik Şaka: Olağanüstü Hal İle Yönetilen Ülkede Enflasyonu Düşürmeye Çalışan Bir Hükümet

Duyduğum En Komik Şaka: Olağanüstü Hal İle Yönetilen Ülkede Enflasyonu Düşürmeye Çalışan Bir Hükümet
 

Şaka gibi ama hani olabilse, ülke olarak zor durumdayız gerçekten. Yani hani zaten halkın geliri yüksek değil işsizlik var bir de hayat pahalı olunca…

Enflasyonu %7’lerin aşağısına çekmeliyiz diyen Sayın Başbakanın gözlerindeki ümitsizliği görmemek mümkün değil. Ama elbette bu durumlara gelişimiz tamam biraz yanlış politikalar var ama büyük ölçüde milli hasletimiz olan insanlığımızın sonucu; 3,5 milyon Suriyeliyi misafir edince evdeki çocuklar aç kaldı!

Enflasyonun 3 engeli var:

1-) Bazı hırsız tüccarlar 1’e alıp 5’e satıyor

2-) Doların kontrolü bizde değil

3-) Afrin’de bombalar patlıyor

Ekonomik literatüre göre enflasyon yüksekliğini ekonomistler açıklıyorlar ama biz bundan anlamayız. Bize göre asıl neden yukarıda yazılı olanlar.

Şimdi şöyle bir bakıyoruz bunların üçü de aşamayacağımız engeller.

Öncelikle serbest piyasa ortamında ticaret hırsızlığının önlenmesi çok zor, müşterisini bulursa istediği fiyata satabilir. İnsanlar almasın diyorlar, reklamın gücünü unutuyorsunuz. Serbest piyasadan nemalanan soyguncu bir sistem var. Halk bilinçli olacak pahalıysa kalitesize almayacak ve her ürün her yerde bulunacak. Rekabet olacak. Biri üçe biri beşe satacak, beşe satan satamayacak.

Ama halkımız bilinçli değil ve devletine de yardımcı olmuyor. En güzel örneğini ithal ette gördük. Devlet et ucuzlasın diye ithal etti. 30 liraya satıyor kilosunu. Et simsarları bir iki de kara propaganda işte ithal et şöyle de böyle de. Benim bilinçsiz vatandaşım gidiyor kasaptan 50 liraya et alıyor. Hâlbuki 30 liralık ithal eti alsa 50 liraya satan da 30 liraya satacak. Bir de Afrin’e şehit olmak için koşarak gidenler bunlar ha. Yaptığı işin Afrin kadar önemli olduğunu anlayamıyor ve uyanıkların tuzağına düşüyor ( Kilosu 12 liradan alınan karkas et 30 liraya kurtarır)

Bu, sömürü düzenine özgü bir yapı, bir tezgâh. Devlet bu tezgâhı bozabilir mi? Devlet karalı halk da bilinçli olsa bozar.

Sadece bu değil tabi… Ekonomimiz dolara bağlı ve doların kontrolü bizim elimizde değil…

Afrin’de bombaların patlaması ise beka sorunu…

Yani hükümetin bu şartlarda enflasyonu düşürme ihtimali sıfır! Bu konuda söylenenler iç siyaset ve seçimle alakalı.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..