Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '17

 
Kategori
Beslenme
 

Düz bir karın için 5 süper besin

Düz bir karın için 5 süper besin
 

 
Günümüzde ideal kilo aralığında olsa dahi karın bölgesindeki yağlanmadan şikayet eden insan sayısı giderek artıyor. Hareketsizlik, uzun saatler oturarak çalışmak, şeker oranı ve glisemik indeksi yüksek gıdalar ile beslenmek ve yüksek insülin seviyeleri bu duruma zemin hazırlarken karın bölgesindeki yağlanma da karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini artırıyor. Kadınlarda bel çevresinin 88 cm ve erkeklerde 102 cm in üzerinde olması ile tehlike sinyalleri çalmaya başlıyor. Düzenli egzersiz yaparak insülin seviyelerini dengelemek karın bölgesi yağlanmasına engel olmanın en iyi yollarından biri olsa da günlük beslenmenizde yer vereceğiniz birkaç besin de yardımcınız olabilir.
Yağlı tohumlar
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların içerisinde bulunan sağlıklı yağ asitleri erken doygunluk hissetmenizi sağlarken kan şekeri seviyelerini normalize eder ve daha uzun süre tokluk sağlayarak fazla enerji alımının önüne geçer. fakat yüksel enerji içeriği unutulmamalı ve günlük 10-15 adet badem veya fındık veya 4 tam ceviz içi ölçüsünün üzerine çıkılmamalıdır.
Kefir
Probiyotik adı verilen sağlıklı bakteri içeriği ile birlikte sindirim sistemini rahatlatırken iştah kontrolünü düzenler ve enerji alımını dengeler. Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur ve ödem, şişkinlik gibi şikeyetlerin azaltılmasında rol alır. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak ve düz bir karın için günlük 1 bardak kefir tüketmekte fayda var. 
Yumurta
Kalsiyum, magnezyum, ferritin, selenyum, iyot, biotin gibi vitamin ve minerallerden zengin olan yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynaklarından biri olup zengin besinsel içeriği ile birlikte yağ yakımını destekler. Haftada 3-4 kez haşlanmış olarak tüketebilirsiniz.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Maydanoz, roka, tere, pazı, ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde bulunan kalsiyum yağ yakımına desteko lur ve posa içeriği ile birlikte bağırsakların çalışmasını sağlayarak düz bir karına sahip olmanın temellerini oluşturur. Günlük beslenmenizde özellikle çiğ olarak salatalarda ve öğünlerde yer vermeyi ihmal etmeyiniz. 
Peynir
Protein kalitesi ve içeriğinde bulunan whey proteinleri ile yağ yakımına destek olur. Yapılan çalışmalarda; 23 hafta boyunca günlük 55 gr protein tüketmenin aynı miktarda karbonhidrat tüketimine göre 2 kg daha fazla kayıp sağladığına işaret ediliyor. Günlük enerji ihtiyacına göre düzenli olarak 60-90 gr peynir tüketmekte fayda var.   
Tüm bu besinler düzenli olarak tüketilirken düzenli egzersiz ihmal edilmemeli ve günlük enrji alımı da dikkate alınmalıdır. Tek bir besinden mucize beklemek ve sonuç alma isteği maalesef hayal kırıklığı yaratabilir. Bu nedenle yağ yakımının tek bir unsurdan oluşmadığı ve kompleks bir yöntem olduğu unutulmamalıdır.
 
 
MELİS TORLUOĞLU
BESLENME VE DİYET UZMANI
ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ
 
Toplam blog
: 54
: 1390
Kayıt tarihi
: 19.10.16
 
 

2011 yılında Başkent Üniversitesi'nden mezun oldu ve yine aynı yıl Acıbadem Sağlık Grubu'nda hala..