Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '14

 
Kategori
Eğitim
 

E-kuşak öğretmeni

E-kuşak öğretmeni
 

Tam da bugün 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlarken öğretmenin ne olduğu hakkında ve bugünün ihtiyaç duyduğu öğretmen profili üstünde bir kez daha düşünelim istiyorum.
Mesleki alanım eğitim olduğu için ve uzun yıllardır yaşadığım deneyimler ve gözlemlerim sayesinde bugün iyi bir öğretmenin nasıl olması gerektiği hakkında bir fikir sahibiyim.Zaten uzmanlık alanımız bu olmasa da her birimiz bir zamanlar öğrenciydik ve şimdi de pek çok öğretmenle çocuklarımız vesilesiyle tanışıyor ve gözlemliyoruz.Yani öğrencilik hiç bitmiyor.
Çağ değişti,yaşam hızlandı,bilgi ve kavramlar değişiyor,bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı.Yıllar önceki öğretmen tanımıyla bugünün öğretmenlik anlayışı arasında çok ciddi farklar var.Öğretmenler artık bilen ve bu bilgiyi aktaran kişiler değiller.Bazen çocuklar ve gençler yetişkinlerden çok daha önde olabiliyorlar. Bu internet çağının bir getirisi...
Şimdi herşey kolaylaşmış gibi görünse de aslında çok daha zor ve karmaşık! İşte bu yeni yaşam tarzı ve yeni dünya hali içinde hepimiz sürekli bir öğrenciyiz ve sürekli değişmek zorundayız.
Bilgi artık internet çağı sayesinde parmaklarımızın ucunda! Bu hem çok iyi ama aynı zamanda çok da riskleri olan bir durum.Çocuklar her türlü bilgiye anında ulaşabiliyorlar.Bu çok büyük bir öğrenme fırsatı ve eşitliği olsa da sanal ortamda çocukların neler öğrendiğini,nasıl arkadaşlıklar edindiğini kontrol edebilmek de bir o kadar zor! Bu elbette ki tek başına öğretmenin sorumluluğu değil, daha çok ailenin sorumluluğu ama öğretmenler de bu legonun önemli bir parçası.
Çocuklar günün uyanık geçirdikleri sürenin önemli bir bölümünü okulda,dersliklerde geçiriyorlar.Doğal ortamda,açık havada deşarj olmasının ve arkadaşlarıyla normal iletişiminin yolu öyle kesilmiş ki koşarak bacaklarıyla harcaması gereken enerjiyi ve özgürlük hissini parmaklarının ucunda  ve klavye üstünde harcamak zorunda...Bastırılan bu enerji ve engelleyici ortam disiplinsiz durumlara ya da tehlikeli bağımlılıklara zemin hazırlıyor.

Şu dönemin en iyi öğretmenlerini ben kendi adıma bu değişimi ve etkilerini iyi okuyabilen,çocuklara ve gençlere yaşam koçluğu yapabilecek kişiler olarak tanımlarım.Her öğretmen kendi sınıfındaki öğrencilere ve   okulundaki diğer öğretmenlerle bunu başarabilir eğer isterse. Bu da öğretmenin işini ne kadar sevdiğiyle, kendisini güncellemesiyle,donanımı ve niyetiyle ilgili.
Bir öğretmenin öncelikli işi öğrencisinin ahlakını ve ruhunu yoğurmak olmalı...Ona kendisini tanıtmak,iyi olmasını öğretmek,iyi yaşamasını öğretmek! Mantık,fizik,geometri sonra gelsin.

Üzerimde emeği olan ve işini yüreğiyle yapan tüm öğretmenlerin gününü kutlarım.


 

 
Toplam blog
: 115
: 830
Kayıt tarihi
: 18.11.12
 
 

1967 yılında İstanbul'da doğdum.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden 1988 yılınd..