Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

EFT- tepeleme nedir?

EFT- tepeleme nedir?
 

EFT-Tepeleme Vuruş Noktaları


EFT, İngilizce bir terim olan "Emotional Freedom Techniques" sözcüklerinden elde edilmiş bir kısaltmadır. Aynı sözcüklerin Türkçe anlamlarını "Duygusal Özgürleşme Teknikleri" olarak verebiliriz.

EFT sözcüğü aynı zamanda bankalar arası havale (Electronic Fund Transfer) anlamını da taşıdığı için bu sözcük, tekniği bilmeyenler tarafından yanlış algılanmaktadır. Bu nedenle biz, çoğu kez, EFT yerine Tepeleme sözcüğünü kullanmayı tercih ediyoruz. (Niçin Tepeleme sözcüğünü kullandığımız, ayrı bir yazı konusudur. )

Tepelemenin Kökeni

Tepeleme, kökeni Eski Çin Tıbbına kadar uzanan bir yöntemdir. Enerji meridyenlerinden ve bu meridyenler üzerindeki bazı akupunktur noktalarından yararlanır. Ancak bu noktalara iğne batırmak yerine, parmak uçlarıyla vuruşlar yapar. Bu yöntem 20. yüzyılın son yıllarında, bir Makina Mühendisi olan Gary Craig tarafından modernize edilmiş ve modern dünyaya sunulmuştur.

Ekteki fotoğrafın üzerinde Tepeleme uygulamalarında kullandığımız vuruş noktalarının yerleri gösterilmiştir. Kısa uygulamada bu noktalardan bazılarını kullanmıyoruz.

Peki Tepeleme ne işe yarar?

Tepeleme, bizi, geçmişteki olaylardan kaynaklanan duygusal yüklerden kurtarır.

Bu yükler bazan çok küçüktür. Bazan da bizi ezecek kadar ağır. Ama, ne boyutta olursa olsunlar, işin içine zaman girince, o küçük yükleri bile taşımakta zorlanırız. 

Elinize bir bardak alın ve kolunuzu ileriye doğru uzatın. Zorlanıyor musunuz? Sanmıyorum. Aşırı büyük ve içi dolu bir bardak seçmediyseniz, bu işlemi kolayca yapmış olmanız gerekir.

Şimdi de saate bakın ve bardağı aynı şekilde tutmaya devam edin. Bir kaç dakika içinde o 100 gramlık ağırlık giderek, sizi daha fazla yoracak ve bir müddet sonra onu taşıyamaz hale geleceksiniz. 

Duygusal yükler de işte böyledir. İlle  travmatik sorunlar yaşamış olmamız gerekmiyor. Ancak, küçük te olsa, geçmişin duygusal yüklerini sırtımızda taşımaya devam ettikçe, bu yükler, ağırlaşmayı da sürdüreceklerdir.

EFT-Tepeleme, işte bu duygusal yüklerle başetmek, onları etkisizleştirmek için kullandığımız basit ama çok etkili bir teknikler bütünüdür. EFT bize geçmişi unutturmaz, sadece geçmişte kalması gereken duygusal etkileri ŞİMDİye taşımamıza DUR der!

Şimdilik daha fazla ayrıntıya girmeyelim ve vuruş noktalarımızı listeleyelim:

01-KN: Karate Noktası

02-KB: Kaş Başlangıcı

03-GU: Göz Ucu

04-GA: Göz Altı

05-BA: Burun Altı

06-ÇN: Çene

07-KK: Köprücük Kemiği

08-KO: Koltukaltı

09-BP: Baş Parmak

10-İP: İşaret Parmağı

11-OP: Orta Parmak

12-SP: Serçe Parmak

13-GN: Gamut Noktası

14-HN: Hassas Nokta

15-GN: Göğüs Noktası (Karaciğer Noktası)

16-TN: Tepe Noktası

17-BL: Bilekler (İç)

18-BL: Bilekler (Dış)

Bu noktalardan 16, 17 ve 18. noktalar EFT'nin ilk uygulamalarında yoktu. Sisteme daha sonra eklendiler ve özellikle kısa uygulamalarda sıklıkla kullanıldıklarına şahit oluyoruz.

Sizi daha fazla yormamak için burada kesiyorum.

Bir sonraki yazımda Kurgu cümlesi, vuruşlarla ilgili püf noktaları ve Tepelemenin hangi alanlarda etkili olduğu gibi konulara gireceğim.

Beni izlemeye devam edin!

Ahmet Aksoy

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 520
Kayıt tarihi
: 16.08.14
 
 

1953 doğumluyum. İnşaat Mühendisiyim. Uzun yıllar bilgisayar programcılığı yaptım. Şimdi emekliyi..