Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomide büyüme rakamları...

Ekonomide büyüme rakamları...
 

Tüm televizyon kanalları, internet haber siteleri ve özellikle yandaş medyanın manşetleri, TÜİK tarafından açıklanan yılın ilk çeyreğine ait büyüme rakamları ile dolu. 

Evet, Türkiye 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyümüş… 

Bu büyüme rakamı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4 daha büyük. Ancak rakamın büyüklüğüne bakarak, sevinmemizi gerektirecek bir olay yok ortada. Bu büyüme rakamları, ithalata dayalı bir büyüme! Yani bu büyüme, üretime dayalı bir büyüme olmadığından, istihdamı arttırıcı etki yapmıyor. 

Piyasaların beklentisi neydi? Yüzde 9, 7… 

Ekonomiden anlayanlar bilir, ekonomideki bu sıcaklık, önümüzdeki dönemde hükümet tarafından soğutulmak zorunda. Eğer soğutucu önlemler alınmazsa, dış ticaret açığımız hedeflenenin üç dört katı daha yüksek olur. O zaman ekonomiyi Arapların getirdiği sıcak parada kurtarmaz! 

Gelin ekonomi böylesine nasıl büyümüş bir göz atalım. 

Rakamlara baktığımızda; ithalata bağlı yüksek büyüme Mayıs ayı dış ticaret rakamlarına da yansımış durumda. Mayıs ayı dış ticaret açığı 10.1 milyar dolar! İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 52.1 ile tarihinin en düşük seviyesine inmiş durumda. Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 104.2 oranında artışla rekor kırmış vaziyette. 

Ekonomi uzmanlarının söylediği gibi, böylesine yüksek dış ticaret açığının sürdürülebilmesi mümkün görünmüyor. Eğer önümüzdeki günlerde, ithalata kısıtlama veya ucuz malların girişine yüksek gümrükleme rakamları yüklenmezse, bu tüketim çılgınlığı frenlenmezse, önümüzdeki yıllarda borcumuzun katlanarak artacağını ve ülkeye giren sıcak paranın ülkeyi terk etmesinden sonra, dünyada kriz olmazken, bizde yeni bir ekonomik krizin patlayacağını söylemek için ekonomi bilmeye gerek olmadığını düşünüyorum. 

Dünyada ekonomik yanlışları sürdüren ülkelerin ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. İşte Yunanistan… 

Ülkemizin yaz ayları, tüketimde tam bir çılgınlık dönemi olarak geçer. Bu çılgın tüketim alışkanlığı, bize ekonomideki genişlemenin ikinci çeyrekte de devam edeceğini gösteriyor. Bunun anlamı şu: Ekonomi genişleyecek, genişlerken de dış ticaret açığı daha da büyüyecek. Bu dış ticaret açığını da borç alarak kapatmak için ele güne avuç açacağız. 

Şu rakamlara bakıldığında; Mayıs ayı itibariyle ihracatın yıllık bazda %11, 7, ithalatın ise %42, 6 artması, cari açığımızın daha da büyüyeceği anlamına geliyor 

Rakamlar şöyle: İhracat 2011 yılı Mayıs’ta ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.7 artarak, 10 milyar 948 milyon dolara, ithalat yüzde 42.6 artarak 21 milyar 5 milyon dolara yükselmiş. Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 104.2 artışla 4 milyar 926 milyon dolardan 10 milyar 57 milyon dolara çıkmış. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66.5’ten yüzde 52.1’e gerilemiş. İhracat 2011 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 54 milyar 263 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 43.8 artışla 98 milyar 17 milyon dolara ulaşmış. Dış ticaret açığı yüzde 90.3 artarak 43 milyar 754 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiş. Yılın ilk 5 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 55.4’e gerilemiş durumda. 

Aslında fazlada söylenecek bir şey yok. Bu halkın yüzde 50’si halinden memnun olduğuna göre, geriye kalan yüzde 50 düşünsün. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..