Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomik Kriz ve Çaresi

Ekonomik Kriz ve Çaresi
 

Durumlar malum. Maalesef iyi değil. Kanaatimce şu anda acilen yapılması gereken şey faizleri %40-%50 aralığına çekmektir. Bu dövize kaçanları, döviz alanları, dövizi olanları, TL ye çevirmek için şok etkisi yapacaktır ki böyle bir şoka ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yoksa %2-%3 lük hatta %5-%8 lik artırımlarla bu gidişatı TL ye çeviremeyiz. Neden mi? Çünkü dolar zaten her gün bu oranların üzerinde artıyor da ondan. Esasında mesele çok basit, gün gibi aşikar ve geç kalmaya tahammülü yok.

Harcamaları, özellikle ucu dövize dokunan harcamaları, hükümet harcamalarını (iktisat denklemlerindeki G’yi), özel harcamaları (iktisat denklemlerinde ki C’yi), hatta ucu dövize dokunan askeri harcamaları önemli derecede kısmak zorundayız. Keza ucu dövize dokunan yatırım harcamalarını da (iktisat denklemlerindeki I’yı) ertelemek zorundayız.

Bunları derhal ve behemehal yapmak zorundayız. Yaparsak biz yapmış oluruz ve planlı bir şekilde, salim kafayla yapmış oluruz. Eğer yapmazsak bunlar yine olur ama döviz bittiğinden gayri ihtiyarı, gayri iradi ve tabir caizse “harç bitti yapı paydos şeklinde” olur.

Dost acı söylermiş. Tatlı tatlı yemenin acı acı şaapması olurmuş. Bu bedeli nasılsa ödeyeceğiz, hiç olmazsa planlı bir şekilde ödeyelim. İnat güzel bir şeydir ama hatada ısrar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Maalesef, hal keyfiyet bundan ibaret.

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..