Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomiye Enerji Vermeli

Ekonomiye Enerji Vermeli
 

 İlk olarak şunu bilmeli insanoğlu, enerji ve tarım gibi oluşumlar ülkeler, bireyler için oldukça önem arz etmektedir. Hal böyle olunca önem arz etmesinde ki en önemli etmenlerden biri de ekonomik açıdan olmasıdır. Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada konuşulan en kritik konulardan biride şüphesiz ki enerji kaynaklarının bilinçsizce kullanımı ile ortaya çıkan küresel ısınma ve ileride karşımıza çıkabilecek diğer bir husus olan enerji için yapılacak savaşlardır. Çok ileriye bakmadan bile şuan için orta doğu da ki iç karışıklıkların neredeyse petrol, doğal gaz gibi yenilenemez enerji kaynaklarının oluşumu üzerinden çıktığı varsayımı çevremizde oldukça yorumlanan bir konudur.
 
 Biliyoruz ki insanoğlu her alanda olduğu gibi enerji alanında da oldukça doyumsuz bir yapıyla karşımıza çıkmaktadır. Ülkeler başta olmak üzere bu doyumsuzluk ve gerçek ihtiyacın giderilebilmesi, ileriki sorunların çözümlere kavuşabilmesi için şimdiden harekete geçildiği aşikar. Lakin bu önlem almaların yada sorunlara çözüm arayışların, projelerin, çeşitli fikirlerin ne kadar gerçekçi ne kadar yeterli ve ne kadarda çözüm odaklı olduğu tam olarak bilinmezlik içerisindedir. Yakın zamanlarda duyduğumuz elektrikli araçların piyasaya çıkması ve artık daha yaygın hale gelmesi belki şuan için bazı sorunlara çözüm olmuş gibi görünse de aslına bakılırsa bu elektrikli araçların elektrik kullanırken nasıl elektrik üretildiğini gözden kaçırdıklarını varsayabiliriz. Elektrik üretmek için bazı yöntemlerin olduğunu biliyoruz. Bu ihtiyacın karşılanamama durumu ileride mutlaka karşımıza çıkabilecek bir etmendir. Ülkeler vatandaşlarına elektrik ihtiyacı sağlarken yetememe durumlarında ithal yollara başvurabilir. Bununda bir doğru adım olmadığını global dünya üzerinden bakarsak görebiliriz çünkü asıl mesele kendi elektriklerini üretmeleri ve bu elektriği üretirken daha ekonomik ve çevreye duyarllı yöntemlerle üretmeleridir.
 
 Arabalarımızın üzerinde, evlerimizin çatılarında güneş enerjisi panellerinin olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda başta bireysel olarak yararlanabildiğimizi düşündüğümüz bir olay ileride kendi ülkemizin ekonomik refahı açısından ve daha sonrada dünya ekonomisi üzerinde olumlu etkilerin doğmasına yol açacaktır. Sadece yararı bunun ile sınırlı kalmayacak küresel ısınma gibi bir sorunun tarıma olan olumsuz etkisi de azalacak diye düşünüyorum. Bu olaylar zinciri ile hem aile hem ülke hemde dünya ekonomisine olumlu etkinin olacağı gözlerden kaçmamalı. Rüzgar santralleri, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji yöntemleri de bir hayli önem arz etmektedir. Örnek verecek olursak Danimarka elektrik ihtiyacının %42 sini rüzgar tribünleri ile sağlarken, Uruguay ise yaklaşık 10 yıldır süren çalışmalar neticesinde günümüzde ki elektrik ihtiyacının %95 ini yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlıyor. Kosta Rika, Almanya gibi ülkelerde bu çalışmalarda başlarda yer alan ülkeler arasında. Sonuç olarak ülkeler bu çalışmalara hız vermeli, yatırımlarını aslı unsur olan bu projelerde kullanmalıdır diyebiliriz.
 
 
 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..