Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Emekliye 100 lira zengine 20 milyar!

Emekliye 100 lira zengine 20 milyar!
 

AKP iktidarı, emekliye değil zenginlere çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi

Menkul kıymet mevduat faizi ve repodan elde edilen kâr paylarının vergi dışı tutulma süresi uzatılınca, emekliye verilen 100 TL zam düzenlemesini içeren Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile zenginlere 20 milyar liralık kıyak yapıldığı ortaya çıktı. 

Bildiğiniz gibi, menkul kıymet  mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarının vergi dışı tutulma süresi 2020’ye kadar uzatıldı.

Emekli maaşlarına yapılan 100 liralık seyyanen zam ile birlikte, zenginlere de vergi kanunundaki düzenleme ile tam tamına 20 milyar liralık kıyak yapıldı.

Bununla birlikte Gelir Vergisi kanununda yapılan değişiklik de Meclis’ten geçti. Düzenleme ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarının vergi dışı tutulma süresi 2020’ye kadar uzatıldı.

Yasanın 2’nci maddesiyle yaklaşık 20 milyar TL vergiden vazgeçiliyor.

Bu vergileri kim ödeyecekti?

Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr payları sahipleri.

Kim bunlar?

Parası olanlar, zenginler.

Bu arada, asgari ücret artışına işveren tarafı muhalefet etti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından konuya dair yapılan açıklamada “2016 yılı tüketici enflasyonu yüzde 8 düzeyinde iken, asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılması ve artıştan kaynaklanacak yükün büyük kısmının işletmelerin üzerine bırakılması birçok alandaki ekonomik dengeyi olumsuz yönde etkileyecektir” deniliyor.

Açıklamada ayrıca şunlar dile getiriliyor:

“Ülkemiz ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet kârlarının giderek zayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğu bir dönem yaşanmakta iken, asgari ücretin tespitine ilişkin olarak Anayasa’nın 55’inci maddesine yer alan hususlar dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin işverene maliyetindeki artış, işletmeleri çok zor koşullara sürükleyecektir.”

Yani, işçiler siz açlığa mahkûm kesimsiniz, bizler sizi biraz daha sömürelim!

Zenginlerin elindeki menkul kıymetlerin 2020’ye kadar vergi dışında tutulmasına karşı çıkmayan işverenler, asgari ücretin artırılmasına adeta bayrak açtı. TİSK’in açıklamasında asgari ücretin  tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan, söz konusu aşırı artışın  en yüksek ücretler dâhil bütün ücret kademelerini yukarı iteceği belirtilerek şöyle denildi:

İşgücü maliyetlerini iç ve dış piyasalarda yabancı firmalarla rekabet edilemez seviyelere çıkarmanın yanı sıra, çalışma barışını ve toplu iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkileyecektir. Bu yönde belirlenen asgari ücret yeni istihdam yaratılmasını da güçleştireceği gibi, yalnız işveren ve işletmeleri değil, kayıtlı istihdamda son yıllarda yakalanan başarıyı ve orta vadede çalışanları da olumsuz etkileyecek mahiyettedir. Komisyon kararı; belirtilen olumsuz etkilerin dışında ayrıca, ülkemiz ihracatını olumsuz etkileyecek, istihdam kayıplarına neden olacak ve işsizliği artıracak, kayıt dışılığı büyütecek, maliyet artışı yüzünden enflasyonu yükseltecektir. Yukarıda belirtilen gerekçeler çerçevesinde Komisyon kararına muhalif kaldık.

Bu muhaliflik bir işe yarar mı?

Yaradı bile!

Asgari ücretteki artış 270 lira, bunun 110 lirasını devlet karşılayacak! İşverenlerin bu kadar ağlamasının nedeni 160 lira için!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..