Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

En Modern Sömürgeler: Almanlar ve Japonlar

En Modern Sömürgeler: Almanlar ve Japonlar
 

Dünyada devlet veya devletler olsa da aslında 2. Dünya Savaşı sonrasında iki devletin tamamen yenilmiş olmalarına rağmen,  onurları kırılmış ve insan güçlerinin çok kısa zamanda toparlanan iki devlet göze çarpar. Bunlardan şüphesiz biri Japonya ve diğeri de Almanya’dır.

Savaş sonunda Almanya sıfırı tüketmekle kalmamış, Berlin’e kadar gelen Ruslar, Berlin’den itibaren Almanya’yı Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye bölünmüş olan doğu kısmına yerleşirken, Batı Almanya da Amerika’nın askeri bölgesi olmuştur.

(Türkiye’nin de 2. Dünya Savaşından sonra tekrar şekillendirildiği bilinmeyen bir sır değil. Türkiye de payına düşeni almış. Ağır sanayi hamlesi, bir anda sona erdirilmiş ve üretim bandında bulunan uçaklarla birlikte uçak fabrikaları kapatılmış. Marşal planı doğrultusunda da Türkiye’ye yeni bir rol verilmiş. Bu rol Rusya ve ABD arasında gidip gelmeler şeklinde, her ikisinin dostluğu ve düşmanlığının ağır maliyetleri olmuş ve olmaya da devam ediyor. Askeri Darbelerin de bu açıdan, en azından günümüzde ABD destekli olduğu ve kesin bir cezalandırma hareketi olduğu biliniyor.)

Gerek Almanya gerek Japonya ikisi de ABD tarafından bu denli ağır bir mağlubiyete uğratılmışken kısa zamanda çabucak toparlanmaları bir muammadır. Ya da aslında galipler tarafından kendilerine verilen rolün gereğini yapmışlardır. Her iki ülke ABD askeri üstlerinin bulunduğu ABD tarafından korunan!  bir ülkedir.

Bu koruma bedeli ağır bir korumadır. Koruma ve kollamanın ağır bedelleri vardır. Bu durum bizim için de geçerlidir.

Bedel ödemek, Almanya ve Japonya’ya nazaran bakınca farklılıklar arz edebilir. Ancak Japonya’yı ve Güney Kore’yi etkisi altına alan ekonomik kriz ve 2008 ABD krizinde Alman asıllı Lehman Brothers operasyonları aslında benzer operasyonlardı.  İlkinde Asya şirketleri ABD şirketlerine geçerken, ikincisinde ise Alman şirketi devreden çıkarılırken Wolksvagen, Audi de bir miktar tazminat ödediler.   Aynı şekilde her cihazın yapısında olan ve olmazsa olmaz niteliğinde bulunan chip üreticisi oluşan tusunami ile Güney Asya’dan bir şirket devre dışı kalırken olacak yeni olayların habercisi idi ve bakalım neler olacak!

Almanya ve Japonya’nın halen kendi başlarına politika ürettiklerini iddia etmek, açık bir ifadeyle göz boyamak olur. İki ülke de 2. Dünya Savaşı’nın mağlubu ve ABD korumasına muhtaç dünyanın iki süper gücüdür. Ancak ekonomik süper güç. Silahlı kuvvetleri olmayan bir süper güç, aslında sağmal inekten çok da farklı değildir.

Diğer taraftan kaderlerini büyük güçlere bağlayan devletlerin de yazık ki, varlığı büyük güçlerin lütufları kadardır. Dünyada şu ana kadar iki tane büyük savaş oldu. Her iki savaşta da müttefik olan ABD ve Rusya iddialara göre en büyük rakip olarak görünüyor. Birinden ürkenleri diğeri sağarken, diğerinden ürkeni de doğal olarak öbür süper güç sağıyor. Diğer taraftan,  Fransa, İngiltere, Çin hatta Hindistan sırasının gelmesini bekliyor.

Almanya ve Japonya sıraya gireceklerse bile bu ABD adına olmak zorundadır. Bedel henüz ödenmedi ki, özellikle onca insanını atom bombalarıyla kaybetmelerine,  ABD ile çok derin bir hesapları olmasına rağmen ABD’den intikam alma şansını belki de asla yakalayamayacak olan Japonya için ise durum daha da içler acısı. ABD çok uluslu bir yapıda olması dolayısıyla her kim ki bedel ödetmeye niyetlense asla gerçek hedefi vuramayacak şekilde dizayn edildiğinden, örneğin bir askeri operasyonda ABD askerleri, Afrikalılar, Asyalılar, her din ve milletten oluşan karma bir ordu olduğundan ABD ile karşılaşacak her ülke öncelikle kendi insanını kendi karşısında bulacaktır ve bu bir matruşka gibi hangi kademeye kadar kendi insanı ile savaşacağı belli değildir. Tıpkı Türkiye gibi.

ABD’nin yenilmezliğinin gizli sırrı da burada yatıyor. ABD’yi vuran önce kendi halkını vurmak zorunda kalırken, sırasıyla çok mazlum milletlerin insanlarını karşısında bulacak şekilde tasarlanmış ve gerçek düşman asla ele geçirilemeyecek şekilde özel olarak tasarlanmış yapıdır.

Bazılarının "hadi canım oradan" dediğini duyar gibiyim. "Almanya da sömürge mi olurmuş değil mi" ? ama insan hayatının sadece kağıt uğruna hayatını feda ettiği bir dünyada Almanya sömürgeyse ya!

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..