Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Engel'siz haftası

Engel'siz haftası
 

ENGELLİLER HAFTASI


Geçtiğimiz hafta, engelliler haftasıydı.  10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında kutlanan bu haftada, engellilik konusu, engelliğin önlenmesi, engellilerin eğitimi, sosyal ve toplumsal hayattaki durumları, daha iyi bir statüye ulaştırılması ile ilgili toplumsal bilgilendirmeler, çalışmalar, görüşmeler yapılmaktadır. Eğlenceler, partiler, göze hitap eden toplantılar organize edilmektedir, unutulmuşluğun vicdansal eksiliğini gidermeye çalışılmaktadır. Toplumdan, sosyal hayattan dışlanmış, ötekileştirilmiş insanlarımızdan bir nevi özür dilenmektedir yani.

Bu haftanın genel görüntüsünden biraz söz etmek gerekirse eğer, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir haftadır. Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işle­nir.

Diğer tarafta birde uluslararası engelliler günü diye bir kavram bulunmaktadır. 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü yine Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Ve aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla da çeşitlilik gerçekleştirilir.

Peki sevgili okuyucular bu hafta veya gün ne kadar amacına ulaşıyordur hiç düşündünüz mü. Bir engellinin hayatını kolaylaştıramadıktan sonra, ona sosyal hayatında, toplumsal alanda veya gündelik yaşamında yardımcı olamadıktan, kolaylık sağlayamadıktan sonra böylesi gün ya da haftalarla engellilere değer veriliyormuş gibi yapmanın ne yararı vardır söyler misiniz. Bunun yanında engellilerinde birer birey olduğunu unutmamalıyız. Onlarında karnının acıktığını, gezmek eğlenmek isteyeceğini, evlenip aile kurma hayallerinin olduğunu, bunun içinde çalışmak, para kazanmak zorunda olduklarını göz ardı edemeyiz.  Ayrıca  çalışmak, bir işe yaradığını his­setmek, sosyal yaşantıya katılmak, nefes alıp vermenin, yediği yemeğin tadına varmak, sevmenin, sevilmenin farkına varmak, en önemlisi mutlu olduğunu  hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızın da yaşama dört elle sarılmalarını sağlayacaktır.

Bunun yanında okulda, çevrede, sokakta hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz engellilerimizle asla alay etmemeliyiz. Unutulmamalıdır ki dünyada hiç kimse isteyerek engelli olmamıştır, bunu bir tercih olarak seçmemiştir. Yani bu tercih kendilerinin değildir. Bu nedenle onları üzmemeye, kırmamaya ve hayata küstürmemeye gayret etmeliyiz. Nitekim hepimiz birer engelli adayıyız ve yaşamımızın bir yerinde, bir nedenden ötürü biz de en­gelli olabiliriz.

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..