Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '15

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Engelleri Aşanlar Kitabımın yeni baskısı üzerine benimle yapılmış bir söyleşi....

Engelleri Aşanlar Kitabımın yeni baskısı üzerine benimle yapılmış bir söyleşi....
 

Engelleri Aşanlar


“Engelleri Aşanlar” Kitabı üzerine Yazar Turan Yalçın ile….
 
Soru -  Engelleri Aşanlar kaçıncı kitabınız? Daha önce hangi kitapları yayınlamıştınız ?
 
TURAN YALÇIN- “Engelleri Aşanlar” 4. Kitabım ama Recep Yazıcıoğlu” hakkında yazdığım kitap iki farklı  formatta yayınlandığından 5. Kitabım olarak görüyorum. İlk kitabım  “ Sessiz Dünya’dan Esintiler” 2006 yılında işitme engelliler ve aileleri ile yapılan röportajlardan oluşuyordu ve Anadolu Sağırlar Federasyonu Başkanı Yunus Bayraktar’ın girişimleri ile Diyanet Vakfı tarafından 1000 tane basılmış ve engelliler ve ailelerine hediye etmiştik.
 
İkinci kitabım ise “Tokat’tan Zirveye Doğru” adını taşıyordu ve Tokat’ta lise giriş ve Üniversite girişte derece yapan öğrenciler ile rehber öğretmenlerin röportajlarından oluşuyordu. Bilgi, Selçuk Fen ve Düzey Kurs Merkezi’nin ortak sponsorluğunda gene Tokat’ta 2007 yılında 1000 tane bastırmış ve hediye etmiştik gençlere. Bu kitabı her sene yenileyerek yayınlamak istedim ama dershaneler gerekli baskı maliyetlerine sponsor olmak istemeyince yeni baskılarını yapamadık. Ama faydalananlar halen teşekkürlerini iletiyor bizlere.
 
Üçüncü  kitabımız, “Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu” adı ile  Akis yayınlarından yayınlanmış ve önsözü zamanın Tokat Valisi  Şerif Yılmaz yapmıştı. 2010 yılında 2000 tane basılan bu kitap 3 yıl sonunda bitince Az Kitap bu kitabı “Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik  sırları” ismi ile 2013 yılında 2000 adet olarak yeniden  bastı. Bu yeni baskıya da zamanın Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ile Prof.Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu önsöz yazdı ve halen piyasada bulunuyor. Sanırım yeni baskı yapacak yakın zamanda. Recep Yazıcıoğlu hayranlarının bu kitaba ilgi göstermesi bizi mutlu etti. Gençlerin Recep Yazıcıoğlu’nu tanıması amacıyla yazılan bu kitabımız zamanla gene gençler tarafından okunacak mutlaka…
 
SORU- Engelleri Aşanlar  kitabınızın  hikayesini anlatır mısınız?
 
TURAN  YALÇIN-  Yayıncım  Adem Özbay geçen sene İstanbul’daki Pazarlılar Derneği’nin daveti ile Pazar, Erbaa ve Tokat Merkezde 2 günde 5 konferans vermişti. Bu konferanslarda uzun uzun sohbet etme imkanı oldu.” Engelleri Aşanlar “ kitabı bu sohbetler sonucu fikir olarak oluştu. 35 yıllık  birikimimizle  kısa süren bir araştırmadan  ve   gayretten sonra bu kitabı da  Eylül ayında çıkardık. Az Kitap bu kitabı 3000 adet bastı. Kitapta yer alan bir çok arkadaş bu kitaptan 100’er adet alarak arkadaşlarına hediye ettiler. İstanbul’daki Pazarlılar Derneği de 600 kadar  iş adamları yardımı ile satın alarak  Pazar ilçe genelinde okuyan liselilere hediye etti. 60 kadar engellinin hayat hikayesini anlatan bu kitapda 6 ayda ilgi gördü. Kitabı okuyan ve bizlere güzel geri dönüşler yapan engelli yakınlarını görünce kitabın çıkış amacına ulaştığını görmek bizi mutlu etti.
 
SORU- Kitabın  yeni baskısı mı yapıldı?
 
TURAN  YALÇIN- Kitabımız ilgi görünce marketlerde satılması düşünüldü. Bunun üzerine dağıtımcı firma ve yayınevi sadece marketlerde satılmak üzere  yeni bir baskı yaptılar yakın zamanda KİPA olmak üzere marketlerde yer alacak. Ayrıca yayınevi de elindeki  kitaplara göre yeni bir baskı yapacak. Bu da toplumumuzda engelli yakınlarının engelli yakınlarına daha faydalı olmak için engellilerle ilgili kitaplara ilgi gösterdikleri ve faydalandıklarını gösteriyor. Engelli ve yakınlarının bilinçlenmesi adına sevindirici bir gelişme bu. Umarım daha çok ilgi görecek. Amaç engellilere karşı önyargılar yıkarak onlarında desteklendiği takdirde başarılı olacaklarını  göstermek.
 
SORU- Bu kitaba daha nasıl ilgi olmasını beklersiniz?
 
TURAN YALÇIN- Kitabımızı sivil toplum kuruluşlarının 100 er tane alarak bizi konuşmaya davet edip, konuşmalardan sonra da  bu kitapları o sivil toplum kuruluşlarının hediyesi olarak imzalayarak engelli yakınlarına hediye etmemiz çok şık bir duygu ve çalışma olacaktır. Siyasal  partilerin engelli komisyonları bunu yaparsa hem kendilerini kamuoyuna tanıtmış olacaklar hem de engelli yakınları bu kitabı okuyup  bilinçlenirlerse sivil toplum kuruluşlarına güzel bir imaj olacaktır. Niğde İletişim Fakültesi konferansımızda  bunu gördüm. Konferanstan önce işitme engelli okulunu  ziyarete gitmiştik Niğde ‘de Üniversitelilerle. Aradan aylar geçtikten sonra Niğde İletişim Fakültesinde daha  kalabalık bir grubun İşitme Engelli okuluna giderek işitme engelli okulunda işitme engellilere moral vermesi gerçekten de güzel bir   bilinçlenme çalışması diye düşünüyorum.
 
SORU- Başka neler yapılabilir?
 
TURAN  YALÇIN-Üniversiteler, öğrenci kulüpleri bizi konuşmaya davet  ederse  hem engelliler konusunda  önyargıları yıkmak için konuşma yaparak Üniversitelileri motive eder, hem de o ildeki işitme engelli okullarını ziyaret ederek  işitme engelli bir yazar ve Üniversiteliler olarak işitme engelli gençlere moral vermek   hem  Üniversitelileri mutlu eder hem de işitme engelli gençleri. Bunu Niğde ve Çorum ‘da yapmıştı  ve gerçekten de güzel bir etkileşim olmuştu. Dilerim bu çalışmaları  Trabzon, Kayseri  gibi işitme engelli lisesi olan yerlerde de Üniversiteliler yaparak hem kendileri işitme engellileri sevmenin hem de işitme engellileri sevindirmenin mutluluğunu yaşar Üniversiteliler.
 
SORU- Bu konuda başka neler  yapılabilir?
 
TURAN YALÇIN- Ünlü yazarlar genelde il merkezlerinde konuşma yapıyorlar. İlçelerde kaymakamlar da biz konuşmaya davet etseler hem liselerde hem MYO’larda konuşma yaparak engelliler konusunda gençlere önyargıları yıkmak adına konuşmalar yaparız. Daha sonra  kaymakam ya da Belediye Başkanları ile işitme engelli veya diğer engelli ailelerini ziyaret ederek Kaymakam veya Belediye Başkanının aldığı kitapları Kaymakam ve Belediye Başkanı hediyesi olarak engelli yakınlarına hediye edebiliriz. Bu gerçekten de 60 engellinin hikayesi engelli ailelerine olumlu tesir edecek ve onların daha bilinçli olmasına sebep olacaktır. Bunlar tabii ki benim önerim.
 
SORU- Kitap çıktıktan sonra nasıl  tepkiler aldınız ?
 
TURAN YALÇIN-  Kitabı okuyan okurlarımız  bizlere ulaşarak “ Sizin sayenizde engellilere karşı bakış açımız değişti. İşitme engelli anne ve babama neden okuma yazma öğretmediğim konusunda kendime kızmaya başladım” veya “ sizin kitaptan bir hikayeyi okuduktan sonra yarışmalara yollamadığım görme engelli çocuğumu  yarışmalara gönderdim.O’nun da kitapta hayatı anlatılan engelliler kadar başarılı olacağı konusunda inançlarım arttı” diyen insanlar oldu. Bizim amacımızda zaten buydu. Engelli yakınlarının engelliler konusunda bilinçlenmesini sağlamak
 
Soru-  Başka ne gibi olumlu tepkiler aldınız?
 
TURAN  YALÇIN- İşitme engelli bir yazar olarak kitabımda bahsettiğim ve beni yazmaya teşvik eden beni destekleyen Ortaokul ve lise öğretmenlerimden Azmi Erge, Selma Pala Bayralı ile Salih Gencer’in bana ulaşarak kitapta onlara yer vermemden dolayı beni tebrik etmeleri ve duygularını anlatmaları da gerçekten duygulandıran bir durum. Bu arada  benim hayatımı daha geniş yazmamı isteyen bu hocalarımın aradan 25 veya 30 yıl sonra bile bizlere moral vermeleri gerçek manada bizi duygulandırdı.
 
SORU- Kendi hayatınızı  neden yazmıyorsunuz ?
 
TURAN YALÇIN- “Anne sesler nerede” adlı hayatımın  ilk 20 yılını yani Üniversiteyi kazandığım zamana kadar olan bölümü Az Kitap’ta yayınlanmayı bekliyor. Bu kitabımda hastalığımı aşma hikayem, engelli olarak lise ve ortaokuldaki hayat mücadelem  ilk  şiir ve hikayelerim bulunuyor. Merak  ederek okumak isteyen çok kişi var. Hatta  çocukluk arkadaşlarım kitabın metnini bile istedi ama vermedim.Kitap  olarak çıkınca okuyun diye. Bu kitapta mezuniyet gecelerinde okuduğum taşlamalarda vardı. Bu kitabın da ilgi ile okunacağından eminim.
 
SORU- Son olarak neler anlatacaksınız ?
 
TURAN YALÇIN-  Engelli yakınlarının bilinçlenmesi engelli bireylerin hayatta başarısı  için gerçekten önemli. Engelli insanların hayat hikayelerini okumak da engelli yakınlarının bilinçlenmeleri için önemli.60 kadar engelli insanın hayatının bir kitapta olması da   bir avantaj. Üniversitelerin, Kaymakamlıkların, Valiliklerin  bu kitabı engelli yakınları ile buluşması için kitabı satın alarak hediye etmesi,  bizleri de konuşmaya davet ederek engelli yakınları ile buluşturmaları ve  onlarla  birebir sohbetler yapmamız için zemin hazırlamaları  gerçek manada  güzel şeyler olur. Engellilerle alakalı sivil  toplum kuruluşlarımızdan  ve  yöneticilerimizden  bu  konuda  destek olmalarını bekliyorum. Bu kitabı  engellilerle   ve yakınları ile buluşturan  Adem Özbay’a 600 kadar satın alarak Pazarlı gençlere hediye  edilmesini sağlayan  İstanbul Pazarlılar Derneği Başkanı Cengiz Çevik’e, Kitaptan 100 kadar alarak engelliler ve yakınlarına hediye eden Sivas’tan Mustafa Epik’e, Sinop’tan Gül Ustabaş Genç’e, Malatya’dan Erol Afşin’e, Elazığ’den Serkan Tohumcu’ya çok teşekkür ederim. Kitapla engel yakınlarını buluşturmalarından dolayı çok büyük bir iş ve iyilik yaptılar engelli  yakınlarına. Toplumumuzda Engellilere karşı bir farkındalık oluşmasına sebep oldular. Ne mutlu engellileri seven ve onların ve yakınlarının bilinçlenmesine sebep olanlara….
 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..