Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '16

 
Kategori
Eğitim
 

Ev ödevleri tartışması

Ev ödevleri tartışması
 

Çağımızda, bilgisayardan, internetten, cep telefonundan, facebook’tan tutun CD’ler çizgi filmler gibi öğrencileri eğlendirecek, oyalayacak çok şey olduğundan kuşkusuz çoğu öğrenciye oturup ders çalışmak, ödev yapmak zor ve sıkıcı gelir.

Ödevle ilgili tartışmaya girmeden önce eğitim basamakları arasında sınav sisteminin sorgulanması yerinde olur;

Anasınıfından itibaren öğrenci gelecek için, adeta yarış atı gibi büyük bir yarışa- sınavlara hazırlanmak zorundadır. Sosyal yaşam, sosyal faaliyet sınavlarda hiçbir işe yaramamaktadır. Bu durumlar ortadayken öğrenciye, ödev alma, öğretmene, ödev verme demek sistemin gerçekleriyle ne derece uyuştuğu tartışılabilir.

İlk okuma zevkini, karne tatilinde öğretmenimin roman özeti ödevi verdiğinde tattığımı hatırlıyorum. Buğday ile makarna, yün ile kumaş fiyatlarını karşılaştırmayı da ev ödevlerinden öğrendiğimi biliyorum.

Hangi ödevin ve ne kadarının öğrenciye yararlı olacağını en iyi öğretmen bilir. Çünkü öğrenciyi tanıyan o öğrencinin öğretmenidir.

Ev ödevleri, okul türüne, öğrenci çevresine, öğrenci yaş gruplarına, öğrenci yetenek ve ilgisine göre değişir.

Ödevler, okul ile ev arasındaki boşlukta bir köprü gibidir. Okulda zamanın yetmediğinde öğrencinin evde hazırlanması ya da tamamlaması doğal olarak ödevi düşündürür.

Kaldı ki, ödevler, nitelik ve niceliğe göre değişir.

Ev ödevi, çocukta zamanı yönetme alışkanlığı kazandırır. Öğrenci, neyi öncelik sırasına koyacağını öğrenir ve bunu devam ettirir.

 Ev ödevleri öğretmene hangi konuların öğrencinin ilgisini çektiğini ve nelerin iyi anlaşılıp anlaşılmadığının yolunu gösterir, öğretmen için ödev, geri dönüşümdür.

 Ev çalışmaları çocukta problem çözme yeteneği geliştirir. Öğrenciye konuyu tekrar etme fırsatı verir. Ev ödevleri, öğrenci ebeveynine öğrencinin okulda ne öğrendiği ve ne gibi değişiklikler olduğu hakkında genel bilgi verirken ona, çocuğu ile ilave bir iletişim kurmasına olanak sağlar.

 Ev ödevleri çocukta sorumluluk duygusunun gelişmesine yol açtığı gibi bireysel çalışmanın ve başarmanın zevkini yaşatır. Ödevini tamamlayan çocukta özgüven oluşur.

Ev ödevleri, okulda keşfedilemeyen bazı yetenekleri ortaya çıkartabilir.

Yerinde ve zamanında verilen ödevlerin öğrenmeyi pekiştirdiği ortaya konmuştur.

Deneyim ve gözlemler ödevini düzenli yapan öğrencilerin diğerlerine göre akademik başarılarının yüksek olduğunu göstermiştir.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..