Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '17

 
Kategori
TV Programları
 

Fatih Portakal Lider, Murat Güloğlu Devam, Mutlu Ulusoy Nereye?

Fatih Portakal Lider, Murat Güloğlu Devam, Mutlu Ulusoy Nereye?
 

Haber Sunmak Ayrı Bir Sanattır!

Şimdi nereden nereye geldik, eleştirecek bir de haber programları çıktı. Başarılı haber sunmak sadece önüne geleni okumak değildir. Bilgi, birikim, düzgün diksiyon, araştırmacı ruh, cesaret, duygusunu gereğinde gizlemek, telaffuzu düzgün olmak, sesindeki tınının didaktik olması… gibi şartları barındıran önemli ve özel bir görev olduğunun bilincinde olmak gerektirir. Buraya düşünüp yazamadığım, aklıma gelmeyenleri de siz ekleyin.

Neden konu buraya geldi?

Canım ben de durduk yere derdime derman olun diye yazmıyorum. TRT'nin daha yeni yayında olduğu dönemlerde “Güne Bakış” adı ile yayınlanan rahmetli Can Akbel’in sunduğu günün bütün özetinin geçildiği son haber programı çok popülerdi. Sadece Can Akbel’in etkin haber okumasından kaynaklanmıyordu bu durum. Güvenilir ses tonu, haberi nasıl sunacağını bilmesi, gereken yerde duygusunu saklaması onu ekranın en sevileni yapmış, sadece TRT’nin değil halkın “Can babası” olmuştu.

Bir Jülide Gülizar vardı, Zafer Cilasun vardı ki onların sunduğu akşam haberleri başka bir ciddiyette beklenir, evde kimsecikler ses çıkartamazdı. Devran döndü niceleri ekrandan geçti. Mehmet Ali Birant bir kuşak yarattı. Habercilikte çağdaş, gereğinde taşı yerine koyan, halkın söyleyemediklerini onun yerine dile getiren bir kuşak. Bu kuşağın son adamlarından biri de Fatih Portakal. Haliyle Birant ekolünden gelmek onun soru sorması gerektiğini, haber sunarken soru işaretlerinin altını çizmesinin doğru olduğunu savunan bir görüş ile haberleri sunuyor.

Fox Tv Ana Haberleri pek çok diziyi geri bırakan reytingleri ile göze çarpıyor. Reytinglerin içerisine bir haber programının olması o haber programının güvenilirliğini gösterir. Durum böyle iken Fatih Portal’ın reytingleri toplaması kaçınılmazdır.

Sabah şekerlerinin yerini haber programları aldığından beri sabah haberleri daha rahat sunuluyor. Biraz bana DJ, VJ … gibi geliyor. Bu bir taraftan uykudan ayılmaya çalışan kafamızı toparlamak, enerjimizi yükseltmek için doğru bir sunum olabilir. Tabi kişiye göre tercih değişir. Ben yine İrfan Değirmenci sunuşunu seçerim, tercih benim kime ne?

Murat Güloğlu’nun dinamik görüntüsü ile örtüşen giyim tarzı Fox Tv de popülaritesini arttırmaya yetti de arttı bile ta ki…. Ekranlardan Murat Güloğlu “Düşünsenize, Başkan ile yardımcısı aynı yatakta… Tövbe ya Rabbim” diyerek kendi ipini çekene kadar…

Biraz zaman geçince Kanal D büyük transfer yaptı ve Murat Güloğlu’nu kadrosuna kattı. Yalnız uçanlar ezelden bellidir.  Güloğlu’na bir partner bulup BBC News havası verelim istenmiş.  Ama bu pek de işe yaramadı. Yanına ekledikleri  Mutlu Ulusoy olunca işler değişti. Mutlu hanım güler yüzlü, güzel bir hanımefendi. Spor haberleri sunarken; yaptığı gaflar, giydiği mini etekler, haddini bilmeden milli takım antrenörüne canlı yayında taktik veren eleştirileri, haberde soyadını unuttuğu sayın beyefendilere adı ile hitap etmesiyle ile ekrana imzasını atan bir hanımefendi. Murat Güloğlu ile uyumu sıfır! Tek uyumlu tarafı her ikisi de ekranda haber ciddiyetine ters! Haliyle sabah haberleri ile reyting rekoru kıran Kanal D haber dairesi buzlarla kaplı bir sunuma dönüştü izleyiciler de kanal değiştirdi.

Bu Murat Güloğlu’nun artık yalnız sabah programını sunması, eskisi gibi hiperaktif giyim ve tavıra bürünmesi Kanal D’yi ne kadar kurtarır bilemem, haydi hayırlısı!

Mutlu hanım yine spor haberleri sunacakmış. Bunun da ayrı bir ciddiyeti vardır, benden söylemesi. Sayın Süleyman Saba’nın 3. Ölüm yıl dönümünü gülümseyerek sunmak ne kadar doğrudur? Mutlu Ulusoy kendisi de bir BJK lıdır. “Beşiktaşı iyi bilirim ama sporu bilmem!” diyebilecek kadar yaptığı işe ters düşen biri nasıl yıllardır ısrarla spor haberi sunar onu da ben bilmem!

Haber ciddi iştir efendim, hem de çok ciddi!

Haber sunmak dünyanın her yerinde çok ciddiye alınır. Gerek beyler gerek hanımlar ciddi giyinir, ciddi konuşur, esprileri halk dili değil düşündürücüdür, izleyicisine saygılı konuşur, teklemez, unutmaz, çok okur, çok düşünür, her haberde en az bir fikir sunar… Bilmem anlatabildim mi? Haber sunmak çok ciddi bir iştir!

Hayatta ciddi işlerinizi başarı ile sürdürmeniz dileği ile…

http://blog.milliyet.com.tr/eceer

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/eceeryazilari

 https://www.facebook.com/dizisin

 https://www.facebook.com/EceERFanClub

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..