Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Fazla yemenin altında yatan nedenler...

Fazla yemenin altında yatan nedenler...
 

Tüm dünyanın başına bela olan obezite’nin nedenleri arasında neler var?

Bu soruya verilebilen birçok cevap var. Bu cevapların arasında en dikkat çekeni ise fazla yemek!

Fazla yemek deyince aklıma ünlü halk ozanı Musa Eroğlu gelir. Bir televizyon programında şöyle demişti: “50 yaşından sonra ekmek bulduk, bırakında yiyelim”

En sevdiğimiz yiyeceği gördüğümüzde çılgına dönüyor, ne yiyeceğimize karar veremediğimizden, birden fazla mı sipariş veriyoruz? Ya da televizyon karşısında bilinçsizce önümüzdekini silip süpürüyor muyuz?

Sebebi ne olursa olsun ihtiyacımızdan fazlasını yemek son derece sağlıksız ve aşırı kilo alımına neden olur. Bu nedenle fazla yemenizin ardında yatanları bir an önce fark edip önlemini almamızda fayda var.

Fazla yememize neden olan durumlar:

Sıkıntı

Kaç kere televizyon karşısına geçip, paket paket abur cubur mu bitirdiniz? Hatta bazen iş yerinde bile bir eliniz pakette bir eliniz klavyede mi? 

Uzmanlar fazla yemenin altında yatan en önemli sebebin sıkıntı, yapacak enteresan bir şey bulamama ve mutsuzluk olduğunu söylüyor. Bu işin çözüm yolu; problemin kaynağını çözmeli ve kendimizi başka bir şey ile oyalamaya çalışmalıyız. 

Hız

Yemeğimize yumuluyor ve 10 dakikada bitiriyor muyuz? Eğer bir tabağı 20 dakikadan kısa bir sürede bitiriyorsak, fazla yiyor olabiliriz. 

Yemeğimizi yavaşça, her lokmayı iyice çiğneyerek yemeyi denemekte fayda var. Hem yediğimizin lezzetine daha iyi varır, hem de fazla yemekten kurtulmuş oluruz.

Çevre

Bazen sağlıklı bir diyetin içerisinde olduğumuz halde kendimizi arkadaşlarımızla bir restoranda gözümüzü yağlı yiyeceklere dikmiş bir halde bulabiliriz. 

Bundan kaçınmak için arkadaşlarımızdan vazgeçmemiz gerekmiyor, sadece kendimize bunun bir amaç için olduğunu, sağlıklı ve fit bir vücuda kavuşmamız için sabretmemiz gerektiğini hatırlatırsak başarabiliriz.

Servis

Büyük tabaklar şık görünüyor ancak bizim fazla yememize neden oluyor olabilir. Orta boy bir tabak günlük öğünlerimiz için idealdir. Tabaklarımızın boyunu küçülterek farkı hissedebiliriz.

Yorgunluk

Bazen yorgunlukla açlığı karıştırabilir ve enerji toplamak için fazlasıyla yemeğe yönelebiliriz. 

Her gece 6-8 saat uyumaya ve uykumuzu aldığımıza emin olmamız gerekiyor. Yorgun hissettiğimizde bunu sağlıksız bir şeyle değil, sağlıklı bir atıştırmalıkla geçirirsek, sonuç almak daha kolay.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..