Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Felç geçirmek üzere olduğumuzun 8 işareti...

Felç geçirmek üzere olduğumuzun 8 işareti...
 

Yapılan araştırmaya göre ülkemizde her yıl 200 bine yakın kişi felç geçiriyor. Bu da ülkemizde yaşamın ne kadar ucuz olduğunun açık bir göstergesi…

Yapılan iyileştirmeler sayesinde bu oran giderek azaltılırken hala yapılması gerekenler var. Bunun için çalışan uzmanlara, yetkili ve etkili kişilerin destek olması gerekiyor.

Her 50 kişiden 1’i felç geçirmeden 24 saat önce felç geçireceğinin işaretlerini görüyor. Ancak farkına varamıyor. Bu nedenle belirtilerin herkes tarafından bilinmesi için paylaşılmasında fayda var. Yüz felci geçirmiş birisi olarak bunu paylaşmayı bir görev addediyorum.

Felç genelde beyin enfarktüsü veya beyin kanaması ile bağlantılı olarak görülüyor. Beyindeki sinir hücreleri damarlar yardımıyla aktarılan oksijen ve besinlerin sayesinde işlevlerini yerine getiriyor. Damarların beslediği beyinde oluşan bir pıhtılaşma sonucunda da beyin felci ortaya çıkıyor.

Beyin felci geçirmeden önce belirtiler kesin olarak görülmese de beyin felci geçiren birçok kişi, önceden belirtileri hissettiklerini söylüyorlar.

1- Yüksek tansiyon

Tansiyonu yükselenler değişikliği anında hissedemiyorlar. Yüksek tansiyon, beyin enfarktüsü ve beyin kanamasının en büyük belirtisidir.

Tansiyon yükselmesi sonucunda beyne giden damarlar zamanla daralıyorlar, şekilleri bozuluyor ve kan sızdırmaya başlıyor.

Mayo Clinç’in önerisine göre tansiyonunuz sürekli yükseliyorsa mutlaka bir doktora görünmemiz gerekiyormuş.

2- Boyun tutulması

Beyindeki damarlarda oluşan kanama boyun tutulmasına neden oluyormuş. Boyun fıtığı ayrı!

Eğer çenemizle göğsümüze değemiyorsak ve başımız çok ağrıyorsa derhal doktora görünmemiz tavsiye ediliyor.

3- Ayak düşmesi

Ayak düşmesi veya kısmi felç gibi ayağımızı tamamen kullanamamamıza neden olan rahatsızlıklar, dizimizle bacağımız arasında köprü görevi gören sinirlerin hasar görmesi sonucunda oluşuyormuş ve felçle bağlantılıymış.

4- Şiddetli baş ağrısı

Herkes hayatının bir kısmında sıradan baş ağrıları çekmiştir. Her baş ağrısının felçle bir ilgisi olmayabilir.

Eğer başınız birden şiddetle ağrımaya başladıysa ve daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadıysanız, derhal doktora görünmeniz tavsiye ediliyor.

New York Times’da yazılanlara göre, şiddetli baş ağrılarının hemen ardından beyin felci geçiren insan sayısı bir hayli fazlaymış.

5- Kan şekeri düşüklüğü

Yine New York Times’ın sağlık köşesinde belirtilenlere göre beynin belirli kısmında meydana gelen uyuşma beyin felcinin habercisiymiş.

Bunun farkına varmak biraz zor olabilir. Kafanızdaki kısmi ağrının ayrıca ayağınızı ve bacağınızı uyuşturduğu ve konuşmanızda aksaklık yarattığını aklınızda bulundurun.

6- Görme bozuklukları

Tek veya her iki gözümüzde de oluşan ani bozulmalar felç geçireceğimizin habercisiymiş.

7- Omuz ağrısı

Çoğu olmasa da felç geçirenlerin az bir kısmı felcin hemen öncesinde omuzlarında şiddetli bir ağrı hissediyorlarmış.

8- Çabuk yorulma

Felcin habercisi olan son belirti de yorgunluk. Çabuk yorulan kişiler uykularında felç geçirebiliyorlar ve bilinçlerini kaybedebiliyorlarmış.

Felcin kişiden kişiye değişen farklı belirtileri olduğunu ve felç geçirme riski olan birinin bütün belirtileri göstereceğine dair bir kesinlik olmadığını göz önünde bulundurulursa, sağlığımıza, yukarıdaki belirtilere dikkat etmekte fayda var.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..