Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '16

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe Anayasası hazırlanmış!..

Fenerbahçe Anayasası hazırlanmış!..
 

Fenerbahçe Cumhuriyeti olur da onun anayasası olmaz mı?

Bu anayasa, Türkiye Cumhuriyeti anayasası gibi üzerinde çok tartışılacak ve her aklına esenin ‘Yeni Anayasa’ diye tutturmayacağı bir anayasa!

Akademisyen ve uzmanlardan da görüş alınarak hazırlanan Fenerbahçe Anayasası’nda, gençlerin profesyonel olana kadar futboldan sosyal hayata kadar nasıl yaşamaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği tek tek yazıldı, ailelerle de bağlantıya geçilerek bu süreçteki sorumlulukları anlatıldı.

Gördüğünüz gibi her konu açıkça yazılarak, bazı hususlar kanunla düzenlenir gibi muallak bilgilere yer bırakılmamış!

Fenerbahçe bünyesinde yer alacak 8-­19 yaş arasındaki futbolcuların uyması gereken kuralları barındıran “Fenerbahçe Anayasası” hazırlandı. Üst yapı kadar altyapıya da büyük önem veren Sarı lacivertli kulüpte, 3 Temmuz Akademisi ile başlayan tesisleşme hamlesinin altı adım adım dolduruluyor. Fenerbahçe’nin geleceğinin kendi yetiştireceği gençlerde olacağını tespit eden yönetim bu konuda ciddi adımlar attı.

Anayasaya uygun genlerin ilk sınavını kupa maçlarında gördük. Özellikle kupada Antalyaspor ile oynanan maçta, gençler dişe diş bir mücadele yaptılar. Daha sonra ağabeyileri aynı sahada maça çıkmasına rağmen, onlar anayasaya uymadıkları(!) için maçı 4-2 kaybederek, önemli bir tokat yediler. Tabi bu arada Beşiktaş’ta şampiyon ilan ediliverdi!

Biz gelelim Anayasaya(!): Fenerbahçe’nin geleceğinin kendi yetiştireceği gençlerde olacağını tespit eden yönetim bu konuda ciddi adımlar attı. Tesislerin yanı sıra uyulması gereken sözlü kurallar geliştirilerek yazılı hale getirildi. Akademisyen ve uzmanlardan da görüş alınarak oluşturulan Anayasa’da Fenerbahçe sporcusunun, profesyonel olana dek sosyal hayatından futbol hayatına kadar uyması gerekenler tek tek yazıldı.

Peki, bu anayasada neler var?

Anayasada kılık kıyafet, konuşma tarzı, yeme içme adabı, eğitim durumu, tesiste kalanların uyması gerekenler başta olmak üzere birçok önemli konuyla ilgili kurallar bulunuyor. Örneğin ‘Ananı da al git’ tarzı söylemler yok!

Mesela terlikle yemeğe inmemek, geliri oranında harcama yapmak gibi. Lüks harcama ve tüketim yasak. Hatta son dönemde kullanılan pahalı cep telefonları da bunlara dâhil! Hanıma milyonluk araba alıp, çevreye hava atmak da buna dâhil!

Bunun anlamı ne?

Fenerbahçe böylelikle kendi kodlarını oluşturuyor.

7­-8 yaşında kulübe giren bir sporcunun 18-­19 yaşına kadar tüm gelişimi kulüp kontrolünde olacak. Bu kültürü alan isimler sporcu olmanın dışında kulübün profesyonel yapısında da kullanılabilecek. Sizin anlayacağınız Fenerbahçe’ye gelen her çocuk, Vatansever, Atatürk İlkelerine bağlı, Laik Cumhuriyet ilkelerine sadık bireyler olarak topluma kazandırılacaklar.

Bir diğer önemli husus ise çocuklarının maçlarını izlemeye gelen ailelerin tepkileri. Burada bazen istenmeyen olaylar yaşanıyor ve bu durum takıma yansıyor.

Yapılan bir hatada başka bir sporcunun ailesinin gösterdiği tepki ya da kullandığı bir söz gerginliği beraberinde getiriyor. Ya da ailelerin kendi çocuklarını motive etmek için tribünden bağırmaları da ters etki yapıyor. Bu sebeple tribünde maç izleyecek aileler içinde belli kurallar getirildi. Yani kadınların, çocukların yanında küfürlü tezahürat olmayacak!

Başka mı?

Bir spor kulübü için yazılacak anayasada bundan fazlasını beklemek abesle iştigal olmaz mı?

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..