Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

uzm fizyoterapist mehmet ünal

http://blog.milliyet.com.tr/manuelterapi

27 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Fibromyalji ( Agrı Sendromu)

Fibromyalji ( Agrı Sendromu)
 

fibromyalji


Fibromyalji dünyada en fazla görülen agrı sendromu, kadınlarda ve cocuklarda daha fazla görülür.
 
Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu veya kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabilir. 
 
Stres, kaygı, depresyon ve hormonal bozukluklar vb.neden olarak sayılabilir.
 
Kişilerde iş kalitesini düşürür, dikkat ve algılamayı azaltır. Yaşam keyfinizi etkilediği için motivasyonu ve verimliliği düşürür. Amerika'da yapılan istatistiklerde; iş gücü kaybına yol açtığı için, maliyeti en yüksek hastalıklar sıralamasında, kalp hastalıklarının ardından ikinci sırada yer aldığı belirlenmiştir. Yani ekonomiyi, iş hayatını ve gündelik yaşamı olumsuz etkileyen fibromiyalji için 'çağın hastalığı' diyebiliriz.
 
Hasta, ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yayıldığını ifade eder. Ağrı; yanıcı, sızlayıcı olarak tarif edilir. Uyku bozukluğu; çok uyuma, bazen uykusuzluk sonuçta derin olmayan ve dinlendirmeyen uykuyla birlikte kişinin duygu durumu bozulur. Yanıcı ağrılara bazen dengesizlik hissi, karın ağrısı ve tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişiklik gibi şikayetler de eşlik eder.
 
TEDAVİ: Fibromyalji klasik fizik tedavi ile geçmez yada belli bir dönem geçici rahatlama sağlar ancak ortadan kaldırmaz bir çok farklı yaklaşım gerekir.
 
Öncelikle yaşam tarzı değişikliği önemlidir. Stres ve depresyonun kontrol altında olması gerekir. Daha sonrasında manuel terapi, kuruiğneleme, akupunktur ve egzersiz tedavilerinin uygulanması ile başarılı sonuçlar alınır.
 
Klasik fizik tedavi etkisizdir.
 
 
Toplam blog
: 89
: 144
Kayıt tarihi
: 18.05.13
 
 

Omurga Sağlığı Merkezi Uzman fizyoterapist Mehmet ÜNAL Medipol üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabi..