Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '17

 
Kategori
Dünya
 

Finansta en karmaşık olmak

Finansta en karmaşık olmak
 

Finansta Karmaşa


Ekonomi konusu ile ilgili yetersiz bilgisi olan biri olarak yazı için affınıza sığınıyorum. Kelime kökeni olarak Kaos, Yunanca'da bir şeyi doğurmak için esneyip açılmak, yarılmak demektir. Anlam açısından ise, evrenin düzene girmeden önce içinde bulunduğu, biçimden ve düzenden yoksun, uyumsuz ve karmakarışık olan durumuna kaos, kargaşa, karışıklık diyoruz.

Konu ile ilgili bir anekdotu paylaşmak istiyorum; Avukat baba, çok yaşlanmış. Avukatlık bürosunu kendi gibi avukat olan oğluna devretmiş. Aradan birkaç ay geçmiş. Oğlu bir gün suratında gülücükler babasına uğramış. “Baba, sana bir müjdem var!” demiş.

Babası sevinmiş, sormuş; “Ne oldu oğlum, büyük bir dava mı aldın?” Oğlan gülmüş; “Yok be baba, hani senin şu 35 yıldır sonlanmayan arazi davan vardı ya, ben bir ayda hallettim, dava sonuçlandı, bitti!”demiş. Babası oğlunun suratına hayretle bakmış; “Ne yaptın be oğlum? Senin mama parandan eğitimine, yediğin içtiğinden harçlığına, bunca yıldır bunların hepsini neyle karşıladım sanıyorsun ki?” demiş.

AİHM’de en fazla mahkum edilen, Dünya’da en fazla tutuklu gazetecisi olan, Ülkelere göre seçim barajında en yüksek baraja sahip, Dünyanın en pahalı benzinini kullanan, İnsan hakları ihlallerinde en çok tazminat ödeyen, Dünyanın en pahalı etini yiyen, çevreye en duyarsız, iş ve trafik kazalarında, yeşil olmayan ülkeler sıralamasında, antibiyotik kullanımında, Sezaryen doğumunda, MR çekiminde de dünya birincisi olan Ülkeyiz, eğitim konusu ile kadın, çocuk hakları dahil bir çok konuda olumsuz olarak yine oldukça ön sıralardayız. 

Hem yerli hem yabancı yatırımcıların en önemli sorunlarından biri, Vergilendirmedeki ve finansal alandaki karmaşıklıktır. Gerçekleştirilen düzenlemelerin reform adı altında torba kanunlarla hayata geçirilmesi, bir yasanın diğerleriyle ilişiksiz, bağlantısız şekilde yapılması Türkiye’yi bir konuda daha da dünya lideri yapıyor.

Finansal Karmaşıklık Endeksi Raporu ve analizleri hazırlayan dünyaca ünlü araştırma şirketi TMF Group Hollanda merkezli şirketinin hazırladığı “Financial Complexity Index-2017” raporunda muhasebe ve vergi uyumluluğu açısından dünyanın farklı coğrafyalarından 94 ülke sıralanmış. Uyumun en iyi olduğu, karmaşıklığın en düşük olduğu,  94’üncü sıradaki hani paranın cenneti olan ülkelerden  Cayman Adaları, 93’üncü sırada ise British Virgin Adaları var. Sıralamaya sondan başlanılmasının nedeni bu ülkelerdeki uyumsuzluğun oldukça düşük kalması ve küresel paranın kasaları olmaları.

Finansal alanda karmaşanın ve uyumsuzluğun en yüksek olduğu ülke ise Türkiye. İkinci sıradaki Brezilya’yı İtalya, Yunanistan, Vietnam, Kamboçya, Çin, Belçika ve Arjantin izliyor. Hindistan’ın 10’uncu sırada. Angola’nın 31’inci, Mısır’ın 39’uncu sırada yer aldığı listede Türkiye’yi birinci yapan ise Avrupa Birliği ile uyum çerçevesindeki uyumsuzluğu.

Araştırmayı yapan Hollandalı şirket Türkiye’nin zirvedeki yerini özetle şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’deki muhasebe şirketleri yapılan her işlemin hard copy’sini yani çıktısını elinde tutmak zorunda ki başına daha sonra bir şey gelmesin. Vergi kodu sürekli değişiyor; güncelleniyor. Bu değişim çoğu zaman takip edilemez duruma geliyor. Türk şirketler Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), deprem vergisi gibi yerel uygulamalara oldukça aşina. Ancak uluslararası şirketler bu tür ifadelere çoğu zaman yabancı kalıyor. Bu da akıllara soru işaretleri doğuruyor.”

Geçtiğimiz günlerde vergilendirme konusunda hükümetten yeni bir açıklama gelmiş, Maliye Bakanı Naci Ağbal KDV konusunda İngiltere modelinin Türkiye’ye uyarlanabileceğini işaret etmişti. İşte model alınan İngiltere, bu araştırmada en karmaşık ülkeler arasında 78'inci sırada. Bir başka deyişle İngiltere vergi sistemi en sade 19’uncu ülke.

Yukarıdaki öyküdeki avukat baba gibi, siyasetçinin kaosdan, kargaşadan, karışıklıktan beslenmesinin aksine; finansal karmaşa, Ülkelerin uluslararası alanda besleneceği bir şey değildir.

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..