Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '19

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Fiyatlar Böyle Düşer

Dün Erdoğan süpermarket sahiplerini -amiyane tabirle- fırçaladı fiyatlar konusunda ve 'onları ahlaka davet ediyorum' diye de ekledi.

Umarım ahlak noktasında Erdoğan'ın bu sözleri etkili olur da haksız kazanç elde etmeye çalışan market patronları hızaya getirilmiş olur.

Serbest Piyasa Ekonomi'sinde gıda gibi ana tüketim maddelerini her ne kadar yerel yönetimler tarafından denetlenmeye tabi tutulsa da sonuçta haksız rekabet yapılmadığı sürece fiyatlar serbest tutulur. 

Serbest Piyasa Ekonomisi aynı zamanda rekabet piyasası demek olduğuna göre doğal olarak rekabet durumunda herkesin daha ucuza satıp daha çok kar etmesi gerekirken, ne hikmetse Türkiye'de tam tersi oluyor.

Bu durum, serbest piyasa ekonomisi modelinin henüz ülke olarak tam doğru şekilde algılanmadığından ve de tüketici kültürün istenilen düzeyde gelişmemiş olmaktan kaynaklandığını düşünüyorum.

Erdoğan, süpermarket sahiplerinin anladığı dilden çıkışının yapmasını kendi doğruları çerçevesinde doğru yöntem gibi görünse de asıl doğru olan biraz sonra yazacağım anlaşmanın iptaline yöneliktir.

O da şu;

Bir kere şunu belirtmekte yarar görüyorum. "Market" diye geçmeyelim. Ülke genelinde sayılmaya kalksak binlerce zincir market sayılarına ulaşan büyük bir ekonomiden söz ediliyor.

Supermarket sahiplerinin yabancı ülke patronları olduğunun da altını çizelim bir defa!

Markete girip ürün fiyatlarına baktığınızda, bir başka marketteki farklı markada benzer bir ürünün fiyatının üç aşağı-beş yukarı aynı fiyata satıldığını görürsünüz..

Bu durum şundan kaynaklanmaktadır. Marketler arasında farklı markalarda da olsa aynı ürünü aynı fiyata satılması için sözümona 'centilmenlik anlaşması' yapılıyor ve bu nedenle fiyatları istedikleri gibi ayarlıyorlar birbirlerine zarar vermeden..

Bu anlaşma her ne kadar serbest piyasa koşullarına uygun gibi görünse de kazın ayağı öyle değildir.

"Centilmenlik sözleşmesi" ile bir bakıma marketler tekelleşme yoluna gittikleri ayan beyan ortadadır.

Fiyatları aşağıya çekmek, ancak ve ancak rekabet yoluyla gerçekleşebilir. Bu nedenle 'eey market sahipleri' demek yerine 'centilmenlik anlaşması' kuralını serbest piyasa ekonomisinden -tabiri caizse- cımbızla çekerek iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Beş liraya soğan mı olur yahu?!

On liradan aşağıya domatesin kilosunu gösteriniz, dişimi kıracağım..

Ahlaktan falan anlamazlar bunlar. Centilmenlik sözleşmesi iptal edilsin, bakın o zaman fiyatlar düşüyor mu düşmüyor mu?..

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..