Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '17

 
Kategori
Güncel
 

Fiyatlar neden uçtu ? Kışın sebze yenir mi ?

Fiyatlar neden uçtu ? Kışın sebze yenir mi ?
 

Sebze ve meyve fiyatları 2017 yılının ilk ayında inanılmaz derecede yükselerek tavan yaptı. Tüketiciler durumdan hiç memnun değil. Aslına bakılırsa üreticiler de yüksek fiyatlardan memnun değil.

Sebze üreticisi kış döneminde domates, biber, patlıcan, hıyar gibi ürünlerini yüksek fiyatla satmak ister. Fakat yüksek fiyat beklentisi çok yüksek değildir. Çünkü her üretici ve her insan aynı zamanda tüketicidir.

Antalya’da domates üreten bir çiftçi pazardan soğan, patates, elma, muz, yeşillik alırken aynı zamanda domates satar. Dolayısıyla domatesin 3-4 lira olması çiftçiyi memnun eden bir durum değildir. 3-4 liraya sattığı domatesin fiyatını akşam haberlerde İstanbul pazarında 7-8 liraya satılıyor görmek istemez. Domates kış döneminde Ocak-Şubat Mart döneminde fiyatlar 1.5-2.5 lira arasında gitsin yeterlidir. Biber ve patlıcanda da aynı şekilde ortalama 2-2.5 liraya satılsın yeterlidir.

İşin özü şudur; herkes istikrar ister. İstikrar günlük hayatımızda ve yaşamımızda istendiği gibi tarımsal üretimde de istenir. Domates 5 lira olmasın, uygun bir fiyata satılsın, patates 2 yıl önce kış döneminde 5 lira iken şimdi 50-60 kuruş olmasın 1-1.5 lira olsun, elma geçen yıl 1-1.5 lira iken bu yıl 50-60 kuruş olmasın ama her yıl stabil bir ürün fiyatı olsun istenir.

Ülkemizde tarımsal üretimde her ürün için dengesizlik mevcuttur. Çünkü tarımsal üretimde üretim planı yoktur. Her yıl birçok ürün gereğinden fazla ya da az miktarda üretilebilir ve sonuçta da fiyatlar astronomik bir şekilde azalıp artabilir. Bu durumda kazanan aracılar ve spekülatörler olur.

2017 Ocak ayında fiyatlar yükseldi. Çünkü havalar soğuk ve karlı; sebze ve meyve karayolu ile naklediliyor. Ürünler yolda donuyor ya da zamanında büyük şehirlere götürülemiyor. Mersin’de olduğu gibi üretim bölgelerini sel ve fırtına vuruyor. Fiyatlar tavan yapıyor. Üretici ve tüketici memnun değil.

Hep aynı kısır döndü devam edip duruyor.

Kısır döngü ne zaman biter ?

Bizim gerçek bir tarım ülkesi olduğumuz bilincine varıp, gerekli çalışmaları ve planlamaları yapmakla olur. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..