Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Yazılım
 

Freelancer yazılımcılara güven vermek

Freelancer yazılımcılara güven vermek
 

Programlarmısın


Freelance şekilde çalışan bir yazılımcının aldığı işi nasıl yapacağının dışında aklını kurcalayan bir çok soru vardır. Bunlardan önemli sayılabilecek bir kaç tanesini inceleyelim.

“Projeyi aldım ancak ücretim ödenecek mi?”

En kritik sorulardan birisi bu olmalı. Dünya’nın bir çok freelance iş sitesinde uygulandığı üzere para transferleri güvence altına alınmalı. İşveren, bir freelancer ile anlaşma sağladığında havuz hesap denilen bir oluşum içersinde söz konusu para tutarı saklanarak işin bitiminde ilgili yazılımcıya gönderilmeli. Bu hesabın niteliği bir banka hesabı olabileceği gibi PayPal ya da kredi kartı provizyonu şeklinde de olabilir.

“İşi bitirdim ancak işveren sürekli yeni isteklerle süreci uzatıyor.”

İşverenin ilanını verme aşamasında isteklerini olabildiğince net belirlemesi çok önemli. “Bir web sitesi yaptırmak istiyorum” şeklindeki bir ilan bir çok boşluk içeriyor. Bize göre bu tür muğlak ifadeler içeren ilanlar site yönetimi tarafından da yayına alınmamalı. Aksi takdirde güvenli bir zemin hazırlamak imkansız.

İşverenin isteklerini net bir şekilde belirttiği bir ilana ilişkin çalışma sonra erdiğinde site yönetiminin de kontrolü nezdinde yazılımcıya ödemenin yapılacağına ilişkin güven vermek de kritik önem taşıyor.

“Bazı işverenler projelerine freelancer ataması yapıyor ancak proje tutarını havuza yatırmıyor.”

Aynı işverenin defalarca ilanına freelancer atayıp havuz hesaba ödeme yapmama durumunda ticaretin güvenini tedarik etmek için bu durumun kayıt altına alınması ve işverenin profilinde olumlu ve olumsuz tüm hareketlerin detaylandırılması gerekiyor. Böylece yazılımcılar da teklif verdikleri işin sahibi olan işveren hakkında detaylı bilgiye sahip oluyor.

“Çok düşük teklif verip piyasanın etkinliğini bozan kişilere karşı nasıl korunacağız?”

Tüm mal ve hizmet piyasalarında yaşanan bu durumun çözülmesinde genellikle referans sistemine ihtiyaç duyuluyor. Yazılımcılar ve işverenler, çalıştıkları her proje sonrası karşılıklı puan ve yorum bırakıyor. Böylece kaliteli bir ürüne giden yolda kimlerle çalışılması gerektiği hakkında ipuçları oluşuyor.

Ancak şunu da unutmamak gerekir ki her düşük teklif veren bunu kötü niyetle ya da amatörlükten yapmıyor. Her türlü piyasaya yeni giren kişi ve kurumlar, belirli bir referans portföyü oluşana kadar ihalelere düşük tekliflerle katılırlar. Freelance çalışılan ortamlarda da düşük verilen teklifler aşırıya kaçılmadığı sürece normal karşılanmalıdır.

Sorunlar var ama çözümsüz değil.

Paylaştığımız temel sorunların neyse ki çözümleri var ve bu çözümler istisnasız ve aralıksız uygulanmalı. Ne de olsa müşteri güveni oluşmadıkça temelsiz bir bina yapmaktan ileriye gidilmiyor.


http://www.programlarmisin.com

 
Toplam blog
: 7
: 107
Kayıt tarihi
: 07.02.14
 
 

Bundan 12 sene önce kariyerime ilk başladığım yıllarda üniversiteyi de birinci bitirmenin etkisiy..