Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '18

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Frig Vadisi ve Türkiye'nin İkinci Peri Bacaları

Frig Vadisi ve Türkiye'nin İkinci Peri Bacaları
 

Görkemli bir gezi notuyla karşınızdayım ! Bugün sizleri Afyon çevresindeki Frig Vadileri ve Peri Bacaları ile tanıştıracağım. Aslında çok da heyecanlı olduğumu söylemeliyim. Çünkü ilk kez bu kadar az bilinen ve beni etkilemeyi başaran bir yerden bahsediyorum; Frig Yolu
 
Frig Vadileri’ne Nasıl Gidilir?
Frig Vadileri aslında başta Afyonkarahisar olmak üzere Kütahya ve Eskişehir sınırları içerisinde kalıyor. En can alıcı bölümleri şüphesiz bulunduğum Afyon ve İhsaniye çevresinde. Bölge karayoluyla İstanbul’dan 450, Ankara’dan ise 300 kilometre uzakta bulunuyor. Bu mesafeleri 3-5 saatte almanız mümkün. Ayrıca Zafer Havalimanı’na düzenlenen uçuşlarla direkt olarak Afyon’a ulaşabiliyorsunuz. Havalimanının şehrin 50 kilometre kadar kuzeyinde olduğunu hatırlatmalıyım.
 
Peki Görkem Afyon’a kadar geldik, Frig Vadileri’ne nasıl gideceğiz ? Bu bölümde tek seçeneğiniz özel araç ya da planlanmış turlara katılmak. Benim tavsiyem bu bölgeye kendi aracınızla gelmeniz ya da havalimanından araç kiralamanız. Çünkü belediyenin sunduğu bir servis ya da otobüs yok. Zaten gezilecek yerler de çok geniş bir alana yayılmış durumda.
 
Frigya Hakkında Bilgiler
Frig Vadileri’ni gezmeden önce sizlere Frigya Uygarlığı hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle hepimizin bildiği Frigya Devleti, milattan önce 9. yüzyılda kurulan Anadolu’nun güçlü uygarlıklarından birisi. Başkentleri günümüzde Ankara Polatlı sınırlarında kalan Gordion.
Frigler tarım ve ticarette oldukça gelişmişler. Ayrıca tunçtan yapılmış çini, heykel gibi eserleri döneminin öncülerinden. Frig Vadileri’nde sıkça örneklerini göreceğimiz gibi kaya oymacılığında da oldukça ileriler.
 
Frig Vadisi’nde Gezilecek Yerler
Aslankaya Anıtı
İlk olarak Aslankaya Anıtı’na varıyoruz. Burası Friglere ait en önemli kaya anıtı ve açık hava tapınaklarından biriymiş. İlk bakışta basit bir kaya parçası gibi gözüken Aslankaya, dikkatli bakıldıkça beni şaşkına çeviriyor…
 
Frig Yolu – Kral Yolu
Sırada Kral Yolu var ! Frig Yolu artık tescillendi. Midas’tan Ankara, Afyon ve Kütahya kollarına ayrılıyor. Biz de Afyon’a ulaşan kolundayız. Burası gelmeden önce en çok merak ettiğim yerlerden biriydi.
Kral Yolu 1000 yıllardır buradan geçen tekerlekli at ve öküz arabalarının kayaları aşındırmasıyla oluşmuş bir ticaret yolu. Bulunduğum yerdeki derinliği bir insan boyunu aşıyor !
 
Göynüş Vadisi
Yılantaş Kaya Mezarı
Göynüş Vadisi’ne doğru hareket etme zamanı. Bu bölgedeki ilk göreceğimiz yer; Yılantaş Kaya Mezarı.
Adından anlaşılabileceği üzere burası milattan önce 7-8. yüzyıla tarihlendirilen bir kaya mezarı. Anıt mezar parçalandığı için içerideki üçgen tavan kirişleri dışarıdan farkedilebiliyor. Bugün kaya altında kalan kısımda ise, yılan ve ona saldıran iki savaşçı tasvirleri varmış.
 
Köy Evlerinde Konaklama
Seveceğiniz diğer bir konaklama seçeneği ise Köy Evleri Projesi. Murat Abi’nin öncülüğündeki bu proje ile uygun fiyatlara köy evlerinde misafir olup, hem kültürel değerleri hem de Frig Vadileri’ni keşfedebileceksiniz. Bu konu hakkındaki sorularınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz.
Son olarak bu bölgede kamp yapabileceğiniz alanlar da var. Sizden tek ricam bölgeyi kirletmeden bilinçli bir şekilde kamp yapmanız
 
Frig Vadileri Giriş Ücreti
Frig Vadileri’nin ücretli olup olmadığı konusu da var. Güncel olarak hiçbir ücret sizden talep edilmiyor. Dilediğinizce Frigya’yı, Frig Yolu’nu, Peri Bacaları’nı, Göynüş Vadisi’ni keşfedebilirsiniz.
Yalnızca bazı noktalara gece girmek yasakmış, bu konuda uyarmış olayım..
Bu şekilde Frig Vadileri’ndeki gezi notlarımı bitiriyorum. Frigya gezinize rehberlik edecek birçok detay bilgiyi verdiğimi düşünüyorum. Gördüğünüz gibi Frigya Vadileri gerçekten görülmeye değer. Özellikle Peri Bacaları bambaşka bir deneyim. Kapadokya’ya gidemeyenlere harika bir yakın alternatif !
 
 
 
Toplam blog
: 31
: 100
Kayıt tarihi
: 28.11.17
 
 

Ziyaret ettiğim 55'ten fazla ülke ve yüzlerce şehir ardından deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum...