Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '10

 
Kategori
Futbol
 

Futbol ekonomisinin boyutları ve 2010 Dünya Kupası heyecanı

Futbol ekonomisinin boyutları ve 2010 Dünya Kupası heyecanı
 

2010 Dünya Kupası - FIFA


Sevgili Okurlar;

Dünya Kupası başlıyor !

Dünya Kupası ilk defa Afrika kıtasında olacak.

Bu organizasyona Güney Afrika Cumhuriyeti ev sahipliği yapacak. 11 Haziran 2010 tarihinde (yarın) saat 17:00 de Johannesburg’ta Güney Afrika Cumhuriyeti ile Meksika arasında oynanacak açılış maçı ile 19. Dünya Kupası başlayacak. Toplam 64 maç oynanacak. 3 milyon bilet satılmış durumda ve stadyumlar seyircilerini bekliyor.

Bütün dünya bu organizasyona kilitlenmiş durumda. Hanımlar ne kadar hoşlanmasa da Haziran-Temmuz arası, yani bir ay boyunca erkekler festival yapacak.

Bugünkü yazımın konusunu futbol ekonomisi oluştursun istedim.

Bu konuya yerim elverdiği ölçüde değineceğim. Forbes dergisi Nisan ayında dünyanın en zengin kulüplerini açıkladı.

İşte Top-5.

Sıra Kulüp Ülke Toplam Değer
1 Manchester United - İngiltere - 1 milyar 835 milyon Dolar
2 Real Madrid İspanya 1 milyar 323 milyon Dolar
3 Arsenal İngiltere 1 milyar 181 milyon Dolar
4 Barcelona İspanya 1 milyar Dolar
5 Bayern Münih Almanya 990 milyon Dolar

Bu kulüpleri sırası ile Liverpool, AC Milan, Juventus, Chelsea ve Inter takip ediyor. Dikkat edilirse hem kendi ülke liglerinde şampiyon olan hem de Avrupa Kupalarına yıllardır ambargo koyan kulüplerden bahsediyoruz. Marka bilinirlikleri çok fazla. Dünyanın neresine giderseniz gidin, kime sorarsanız sorun adı geçen kulüpleri bilmeyen veya tanımayan bulamazsınız. Sıraladığımız on takımın toplam değeri 8 milyar 500 milyon Dolardan fazla. Bu da yaklaşık 7 milyar Euro ediyor.

İnanılmaz bir rakam.

Avrupa futbol pazarının büyüklüğü 15 milyar 700 milyon Euro. Bu rakamın yaklaşık 8 milyar Euro'luk bölümünü İngiltere, Fransa Almanya, İtalya ve İspanya oluşturuyor. Yukarıda sıralanan dünyanın en zengin kulüpleri de bu veriyi doğrular niteliktedir.

FIFA bu organzisayonda 32 ülke takımına toplam 420 milyon Dolar dağıtacak. Kupayı kazanan takıma ise 30 milyon Dolar verilecek. 2009 yılında gelirleri 1 milyar doları aşan FIFA bu organizasyon ile futbolseverlere ve kamuoyuna Dünya Kupasına ne kadar önem verdiğini bir kez daha ispatlamış olacak.

Bunun haricinde çeşitli ticari kuruluşlar için Dünya Kupası muhteşem bir pazarlama alanı. Gerek spor markalarından, gerek yiyecek-içecek firmalarından oluşan bu dev ticari şirketler reklam ve kampanyalar ile Güney Afrika’da boy gösterecek. Marka farkındalıklarını bir kez daha kamuoyu önünde sergileyecekler. Altı Ana Sponsor bu organizasyona destek olacak. Adidas, Coca-Cola, Emirates, Sony, Visa ve Hyundai FIFA'nin Ana Sponsorları olacak.

Devam edelim.

Dünya Kupasında 32 takım Güney Afrika Cumhuriyeti’nde mücadele edecek.

Güney Afrika’dan da biraz bahsetmemiz gerekmez mi?

Fact-booktan alıntı yaparak sürdürelim. 1652 yılında Hollandalı gezginler Ümit Burnuna ulaşarak burada ticari merkez olan Cape Town şehrini kurmuşlardır. İngilizlerin 19. yy başında Güney Afrika’ya ulaşması ile 1800 lu yıllarının ortasında Hollandalı ve yerel topluluklar iç taraflara çekilmişlerdir. O donemde kanlı savaşlar gerçekleşmiş ve bu savaşları İngilizler kazanmıştır. 1950 li yılların başından 1990 lı yılların sonuna kadar beyazlara öncelik verilerek, siyahların baskıya alınmasına dayalı politika izlenmiş ve çok sayıda siyah işkencelere maruz kalarak cezaevlerinde öldürülmüştür. Bu evre Güney Afrika Cumhuriyeti’nin karanlık tarafını simgelemektedir. Ciddi bir ırk ayrımına ve ırkçılığa dayalı politika yıllarca baskıcı şekilde devam etmiştir. 11 Şubat 1990 yılında Nelson Mandela’nın hapisten çıkması ile zenciler haklarına kavuşma yolunda önemli adımlar atmışlardır.

Güney Afrika Cumhuriyeti 49 milyonluk nüfusa sahiptir. Erkeklerin ortalama yaşı 50, kadınların 48 dır. Nüfus; yüzde 79 siyah Afrika kökenli, yüzde 10 beyaz, yüzde 9 melez ve yüzde 2 de Asyalı olacak şekilde dağılmıştır. Ekonomisi zengin doğal kaynaklara dayanır. İletişim, enerji ve lojistik sektörleri ekonomide başı çeker. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin sermaye piyasalarının en önemli borsası olarak adlandırılan Johannesburg Menkul Kıymetler Borsası (Johannesburg Stock Exchange-JSE) Afrika kıtasının 1. dünyanın 18. büyük menkul kıymetler borsasıdır. İşsizlik yüksektir. Yüzde 24 seviyesinde seyretmektedir. 2008 ve 2007 de yüzde 3 ten fazla büyüyen ekonomi 2009 da yüzde 2 oranında küçülmüştür. Nüfusun yüzde 65 ten fazlası hizmet sektöründe çalışmaktadır. Sanayi ve tarım yüzde 35 lık bir paya sahiptir. Enflasyon Oranı yüzde 7 civarındadır.

Sonuç;

19. Dünya Kupasının Güney Afrika ekonomisine bir canlılık getireceği kesindir. Dünyanın her tarafında boy gösteren milyonlarca futbolsever bu organizasyonu sabırsızlıkla bekliyor. Dört yılda bir yapılan bu organizasyona katılım ülkeler için de büyük bir prestij demek. Kendi milli takımlarını destekleyerek futbolun evrensel bir oyun olduğunu bir kez daha kanıtlayacaklar.

Sevgili Okurlar; Herkes kendi favorisini belirtiyor. Bugün itibariyle açık ara ile dünya kamuoyunun ve bahis şirketlerinin favorileri 1-İspanya, 2-Brezilya ve 3-Arjantin olarak sıralanıyor. Fakat benim favorim 8 kez bu turnuvaya katılma başarısı göstermiş, her seferinde şanssız bir şekilde bu kupadan elenmiş, çok hoş bir futbol oynayan ancak bir türlü kupayı ülkesine götürmeyi başaramamış bir ülke olacaktır.

Benim favorim ve kupa adayım HOLLANDA’ dır.

Peki, Sizin favoriniz kim?

Hepinize keyifli seyirler.

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..