Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

G-20 ‘yi Fırsata Dönüştürmek ve Kooperatifler

G-20 ‘yi Fırsata Dönüştürmek ve Kooperatifler
 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki kooperatiflerin de meslek kuruluşu konumunda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu B-20 Türkiye Yürütme Kurulu başkanı olarak yürütme kurulu üyeleri ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ziyaret ettiler.  Üyeler Türk iş dünyasını 2015'te küresel platformda en iyi şekilde temsil edeceklerini belirttiler. Toplantıda, G-20 ve onun iş dünyası kolu olan B-20'de Türkiye'nin öncelikli konularına ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu. G-20 ile B-20 arasındaki işbirliği mekanizmalarının artırılması konularının da ele alındı. 2015 yılı B-20 çalışmalarına ilişkin tanıtım ve iletişim stratejisi ile B-20 alt çalışma gruplarının yapısı ve düzenlenmesi planlanan B-20 etkinlikleri de görüşüldü.

Başkan Hisarcıklıoğlu B-20 Türkiye Yürütme Kurulu adına yaptığı konuşmada, G-20 dönem başkanlığının fırsata dönüştürülmesi gerektiğini, G-20 dönem başkanlığı ile Türkiye'nin ve gelişmekte olan ülkeler perspektifinin G-20 platformuna daha güçlü olarak yansıtılmasını sağlayacaklarını açıkladı. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek, birçok zorlu küresel konuyu da çözme şansını yakalarız. Öte yandan G-20 platformu Türkiye ekonomisinin tanıtımı için de büyük bir fırsat. Gelecek sene dünya ekonomisini yöneten herkes Türkiye'ye gelecek. Onlara Türkiye ekonomisini ve potansiyelini iyi anlatmamız lazım dedi. 

Bakan Babacan yaptığı konuşmada, küresel ekonomi politikalarının belirlendiği ana platform olan G-20'nin 2015'te Türkiye'de yapılmasının son derece önemli olduğunu söylerken, Yeni küresel ekonomik sistemi şekillendirecek tartışmaların Türkiye'de yapılacağını ve tüm gözlerin Türkiye'ye çevrileceğini dile getirdi. B-20 Türkiye Yürütme Kurulu'na, küresel iş dünyasına yön vermek ve Türk iş dünyası perspektifinin B-20 gündemine yansıtılması açısından büyük bir görev düştüğünü belirtti. G 20’nin küresel finans krizi sırasında ve sonrasında güçlü bir irade ortaya koyduğunu açıkladı. G - 20’nin müştereken aldığı kararlı ve etkili tedbirler ile krizin çözümü ve piyasalarda yarattığı tahribatı sınırlama noktasında önemli bir rol üstlendiğini, ancak geldiğimiz noktada küresel ekonominin henüz istenilen düzeyde toparlanamadığı ve büyüme ile istihdam oluşturma yolunda daha fazla adım atılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Bakan Babacan “Diğer taraftan, kriz döneminde alınan olağan dışı tedbirlerin tedricen geri çekilmesi, küresel ekonomi için yeni risklere işaret ediyor ve bu durum da küresel düzeyde güçlü bir koordinasyonu gerekli kılıyor. İşte böyle bir dönemde Türkiye 2015 yılında, G-20 platformunun başkanlığındaki ülke olarak çok önemli bir uluslararası sorumluluğu üstlenecek. Bu süreçte hiç şüphe yok ki küresel sorunlarla mücadele yolunda iş dünyasının, çalışanların, sivil toplumun ve gençlerin vizyonu ve görüşleri de büyük önem arz edecek. Bu çerçevede iş dünyası perspektifinin G-20 gündemine layıkıyla yansıtılması kapsamında B-20'ye büyük bir görev düşüyor. Bu süreçte B-20 Türkiye Yürütme Kurulu'nun 2015 yılı B-20 çalışmalarına layıkıyla ev sahipliği yapacağına olan inancımız tamdır." dedi.

Türkiye dönem başkanlığı süresince G-20 ile B-20 arasında yakın işbirliğinin sürdürülmesi gerektiği vurgulanan toplantıda, B-20 Türkiye çalışmalarının şu 5 alana odaklanması kararı alındı:

"-Güçlü katılım: B-20 Türkiye çalışmalarına, Türk iş dünyasının tüm sektörlerini kapsayacak, iş dünyamızın önemli temsilcilerinin kilit roller üstlendiği güçlü bir yapı ile katılım sağlanacak.

- Türkiye'nin tanıtımı: B-20 Türkiye çalışmalarında, küresel iş dünyası liderlerine Türkiye ekonomisinin tanıtılmasına özel bir önem verilecek.

- Yükselen ekonomi odağı: B-20 öncelikleri belirlenirken, yükselen piyasa ekonomilerine ve hatta G-20 üyesi olmayan ülkelere ilişkin sorunların da gündemde yer almasına özen gösterilecek.

- Kapsayıcılık: B-20'nin sadece çok uluslu ve büyük şirketlerin değil, KOBİ'lerin sorunlarını da kapsaması sağlanacak.

- G-20-B-20 Etkileşimi: Hem G-20 çalışmalarında küresel iş dünyasının fikirlerini daha yakından izleyebilmek hem de B-20 liderlerinin Türkiye dönem başkanlığına ilgisini artırmak adına G-20 ve B-20 sekretaryaları arasında etkin bir işbirliği başlatılacak."

B-20 yürütme kurulunun çalışmalarda başarı sağlanması için alınan 5 konuda çalışma yapma kararı yerinde ve önemli karardır. Ancak bu konularda G-20’ye yönelik dünyada gösterilen tepkiler ve uygulamalar dikkate alınmalıdır. Dünyada artan açlık ve yoksulluk bir ölçüde sorumlu ve suçlu gibi görülen, Büyük karşı protestolar düzenlenen G-20’nin imajını düzeltmeye yönelik karar ve uygulamalar iyi değerlendirilmelidir. G-20 dünyadaki küresel sorunlar karşısında yaşanan deneyimler ışığında daha da duyarlı olmalı, dengeleri korumalıdır. Özellikle kooperatiflerin kriz dönemleri başta olmak üzere sosyal ve ekonomik önemi iyi okunmalı, artık kötüleme kampanyaları bir tarafa bırakılarak açlık ve yoksulluk karşısında kooperatiflerin dünyadaki ve ülkemizdeki başarıları görülmelidir.

Nitekim Avustralya dönem başkanlığında bu konuda önemli adımlar atılmıştır. B-20 yürütme kurulu içinde Avustralya’nın en büyük kooperatiflerin biri olan CBH Grubunun CEO’su Andrew Crane yer almıştır. Ülkedeki ve dünyadaki kooperatifler çalışmalara etkin şekilde katılmıştır. Uluslararası Kooperatifler Birliği Başkanı Pauline Green’de çalışmalarda yer almıştır. ICA dünyadaki tüm üye kooperatiflere G-20 ve B-20’nin önemini belirtirken, bu konudaki çalışmalarına önem vermelerini ve destek olmalarını istemektedir.

Son yapılan B 20 Avustralya Sydney toplantısına katılan Türk Heyeti de bu tabloyu görmüştür. Dünya kooperatif liderleri ile tanışmıştır. Ülkemizde de başta sanayi ve ticaret alanı olmak üzere başarılı birçok büyük kooperatifl vardır. Bunların hepside diğer kooperatifler gibi TOBB çatısı altında yer almakta ve ülke ekonomisine destek vermektedir.

Özetle G-20 ve B-20 dünya ve ülkemiz için önemlidir. Dünyadaki ve ülkemizdeki kooperatifler bunu bilmektedir. Kooperatifler bu sürece büyük bir istek ile katkı koymakta ve katkı koymaya devam etmektedirler.Tabii G-20’yi fırsata dönüştürmek hepimizin ortak hedefidir. Bu hedef doğrultusunda ülkemizdeki yetkililerden ve B-20 yürütme kurulundan da beklentimiz başarı için dünyadaki ve ülkemizdeki gerçeklere göre kooperatiflerle ortak hareket etmeleridir.   

http://www.b20australia.info/Pages/B20-2014-Leadership.aspx,

http://www.b20australia.info/Pages/Bio/AndrewCrane.aspx,

http://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=19651&lst=MansetListesi

 

 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..