Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '16

 
Kategori
Gelenekler
 

GÜREŞ VE PANAYIR

GÜREŞ VE PANAYIR
 

2016 BEKTAŞAĞA GÜREŞ VE PANAYIRI


“Amca bizi yemezler di mi? “ deyip, ıslak çimenlere basmaktan sakınan ayaklarına geçirdikleri galoşlarla arabaya bindiler. Yürüme ile taş patlasa 10 dakikada gidecekleri panayıra yolladılar. Arkalarından gülerek bağırıyorum, harçlığınız var mııııOhooo.. kime sesleniyorum, bizim yeğenler müziğin sesini bir açmışlar, ağaçların yaprakları lodos yemiş gibi sallanıyor.. 

 

TC’mizde doğum yeri yazan Bektaşağa; geniş yazıları ile yıllarca Sinop ve havalesinde karakucak güreşlerinin ve Hıdrellez etkinliklerinin yapıldığı, Çerkes lerin yoğun yaşadığı köy. Genç muhtarımız Ercan Göçkün ve azaları, başarılı bir organizasyon ile iki etkinliği gerçekleştirdiler.  

 

Karakucak güreşlerine, seyirci ve her boyda pehlivan katılımı yüksekti. Güreşlerin olmazsa olmazı “cazgır” abimiz, 21Mayıs  Çerkes Sürgünü Gününü Çeçenlere bağlasa da,bugün zurna sesinin Kafkas Dağlarında yankılandığını, davula vuran tokmağın yüreğimin sesi olduğunu hissediyordum. 

 

Panayıra, klasik panayır oyunları ve cilveleri ile renk katan Roman hemşehrilerimizdi. Odun ateşinde pişen kuzular damaklarda gelecek sene için unutulmaz lezzet bıraktı. 

Jandarmamızın güvenlik ve trafik önlemleri tam not alırken, bir Bektaşağa panayırı ritüeli olan “kız kaçrma” olayı da duyulmadı.  

 

2016 Bektaşağa güreş ve panayırı, yaza merhaba partisi gibi güzellikler içinde geçti.  

 

Tevgapsöv Thamade Jajiy 

Unutmadığımız topraklardan, Bektaşağa’ya yerleşmemize önderlik eden, anıt mezarını 152 yıldır dikemediğimiz (!) değerli büyüğümüz Jajiy’den Allah razı olsun.  

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..