Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Gazetecilikte haber yapım süreci, eşik bekçiliği ve mesleki sorumluluk

Gazetecilikte haber yapım süreci, eşik bekçiliği ve mesleki sorumluluk
 

Gazetecilikte eşik bekçiliği; bir iletinin kitle iletişim araçlarından bireysel dinleyici ve izleyiciye geçerken bu mesaja müdahale edenleri dile getiren bir terimdir. Eşik bekçileri bir iletinin göndericiden alıcıya giderken geçtiği kişi ya da gruplar olabilir. Ana işlevi bir bireyin aldığı iletiyi süzgeçlemektir.

Kitle iletişim araçlarında, iletişim sistemlerinde iş gören ve eşik bekçiliği etkinliklerinin önemli toplumsal uzantıları olan bireyler ya da gruplar için ortaya çıkarılan bu terimden Kurt Lewin (1947) ilk kez aile içinde yiyecek harcamalarına ilişkin karar verme mekanizmasına ilişkin araştırmasında değinmiştir. White (1950) gazetelerde yayınlanacak haberlerin seçilmesindeki ilişkileri ve işleyişi bu kavramdan yola çıkarak belirtmiş; eşik bekçiliğini kavram haline dönüştüren kişi olmuştur.

Halkın çeşitli güncel sorunların görece önemini algılamasının kökenini açıklamaya çalışan kitle iletişim kuramına ise “Gündem Kuramı” denir.

Eşik bekçiliğinin önemli etkilerinin görüldüğü süreç haber yapım sürecidir. Haber yapım sürecine baktığımızda haberin ortaya çıkışına dek geçen sürece kabaca haber yapım süreci diyoruz.

Haber yapım sürecinde olmazsa olmaz olarak nitelendirilen ama günümüzde tartışmaya açık olan ilkeler söz konusudur. Bu ilkeler tarafsızlık ve objektifliktir. Tarafsızlık haber konusu ve işlenişi aşamalarında herhangi bir görüşe, fikre bağlı kalınmaması ve habere önyargısız yaklaşılması anlamına gelmektedir. Objektiflik ise habere konu olan olayın yorum katılmaksızın olduğu gibi aktarılması, dünyanın tam ve çarpıtılmamış bir şekilde sunumu anlamına gelmektedir.

Görüşlere göre objektifliğin ulaşılamayacak bir hedef olduğu ancak tarafsızlığın mümkün olabileceği öngörülmektedir. Bu konuda inceleme ve yorumlamalarda bulunan düşünürlerden Doris Graber haber yapım sürecinde dört model geliştirmiştir. Haber yapım sürecinin arkasındaki kuvveti tespit etmek ya da arkasında olup bitenleri gün ışığına çıkarmak başlıca hedefidir.

Bu modeller “ayna, profesyonel, organizasyon ve politik” haber yapım sürecidir.

Bu modellerden aynaya göre haber gerçekliğin yansıması olmalıdır. Haberin çevresinde olan olayları objektif olarak ele alması gerektiğini açıklar.

Profesyonel haber yapım sürecine göre haberi baştan sona kadar profesyoneller yapmalıdır. Olayların işlenmesi ancak o kişilerin seçtikleri tarafından yürütülür. Bu konumda eşik bekçilerine önemli rol düşer.

Organizasyon haber yapım süreci, organizasyon teorisi üzerine temellenmiş; savunanlar haber seçim işleminin organizasyon işlevi ve amaçlarının baskısı sonucunda oluştuğunu iddia ederler.

Politik haber yapım süreci ise haberin her yerde habercilerin ideolojik kabullerinin ve haber kurumunun faaliyet gösterdiği politik çevresinin baskısından oluşan bir ürün olduğu yaklaşımına dayanır.

Haber yapım sürecinde gazetecinin; işletmenin ücretli çalışanı olarak, ilkeleri olan bir meslek mensubu olmaktan kaynaklanan ciddi sorunlar yaşadığını görebilmek oldukça kolaydır. Bu yüzden günümüz gazetecilerinin üzerine düşen sorumluluk kat sayısı oldukça artmaktadır.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..