Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Gelir ve Yaşam Koşulları araştırmasına göre halkımızın yüzde kaçı borçlu?

Gelir ve Yaşam Koşulları araştırmasına göre halkımızın yüzde kaçı borçlu?
 

Karaman Ermenek'teki Recep Dayı’nın yırtık lastik ayakkabısı ülke gündemine bomba gibi düşerken, yerine gönderilen yeni bir lastik ayakkabı, bizi yönetenlerin itibarını yerine getirdi mi?

Yoksulluk ve sefalet görüntülerinin ardından Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda hanelerin büyük bir kısmı devletten aldığı maaşla geçimini sağlarken vatandaşların yaklaşık yüzde 20'sinin de sosyal yardımlarla hayatta kaldığı ortaya çıktı.

Türkiye’deki bireylerin sadece yüzde 34’ünün borcu olmadığı belirlendi. Türk halkının yüzde 66’sı borçla yaşıyor! Yani geleceklerini tüketerek yaşamaya çalışıyorlar! Kişilerin borç ve taksitleri ödemekte zorlandığının altı çiziliyor.

TÜİK’in araştırmasında Türkiye’deki hane gelirlerin başında maaş, günlük yevmiye ve sosyal yardımların geldiği vurgulanıyor.

Hanelerin yüzde 48,3'ünün devlet maaşıyla geçindiği tespit edilmiş.

Günlük ücretle (yevmiyeyle) evine para götürenlerin oranı yüzde 3,2 olurken tarımdan ekmek yiyenler ise yüzde 6,4 olarak kayıtlara geçmiş.

Toplam hane halkı gelirinde gayrimenkul gelirinin payı (kira gibi) sadece yüzde 3,3 iken menkul kıymetlerden gelen gelir payı (faiz, borsa) yüzde 3,1 oranında olmuş.

Türkiye'de hanelerin yaklaşık yüzde 20'sinin sosyal yardımlarda geçindiği ortaya çıktı. TÜİK verilerine göre, 2012 yılında bireylerin yüzde 18,4'ü yardımlarla geçinirken bu oran 2013'te yüzde 19,7'ye çıkmış.

Emekli (yaşlı), dul ve yetim maaşları bu yardımların yüzde 18,2'sini oluşturuyor. Diğer yardımların oranı da yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçmiş.

Yaşlık maaşı 243 lira, dul aylığı iki ayda bir 500 lira ve yetim aylığı da 330 lira!..

Bir zamanlar evlerin olmazsa olmazları arasında yer alan sabit telefonların oranı 2011 yılında yüzde 52 iken 2012'de yüzde 45,2'ye ve 2013 yılında da yüzde 37,4'e düşmüş.

Telefon kullanıcılarının azalması, onların kullandıkları mobil telefonların artışıyla özetlenemez. Telefon ücretinin yüksekliği ve alınan ek ücretler!

TÜİK yaptığı araştırmayla evlerde sabit yerine mobil telefon kullanıldığını ortaya koydu. Hane içinde yüzde 74,7 oranında mobil telefon kullanıldığı aktarıyor.

Araştırmada vatandaşın en çok borç ve taksit ödemekte zorlandığı tespit edilmiş. Borcu ve taksiti olmayan hane halkı oranı yüzde 34,5'te kalmış. Yani yüzde 66’sı borç yükü altında!

Beklenmedik harcamalar vatandaşın belini bükerken yüzde 78,5'i de evden uzakta bir haftalık tatili karşılamakta zorlandığını ifade etmiş.

Peki, bir haftalık tatile bile gitmekte zorlanan Türk Halkı, tatil ihtiyacını nasıl gideriyor?

Bence; magazin programlarını izleyerek ve elit tabakanın gidip gezdikleri yerleri televizyon programlarından izleyerek..! Tabi bir de dizi izleyerek!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..